Hlavní obsah

Slavia - Pardubice 5:4Slavia v dramatické bitvě porazila v nájezdech Pardubice

Hokejisté Slavie porazili ve 22. kole extraligy Pardubice 5:4 po samostatných nájezdech. V pátečním duelu, který patřil k nejlepším v dosavadním průběhu základní části této sezóny, se oba týmy před necelými sedmi tisíci diváků střídaly ve vedení. Vítězný gól Pražanů vstřelil Tomáš Svoboda.

Článek

Od úvodních minut se hrálo ve vysokém tempu a brankáři se museli mít na pozoru, neboť oba týmy zkoušely střílet ze všech možných pozic, byť mnohdy nepřesně. Přesně po sedmi odehraných minutách musel na trestnou lavici domácí Pospíšil, ale pobyl tam pouze 34 sekund, neboť Píšou nahozený puk se po několika tečích dostal za Kopřivova záda. Poslední dotek kotouče přitom paradoxně zaznamenal obránce Slavie a dnešní oslavenec Kolařík, jenž nastoupil k 700. utkání v extralize.

V 11. minutě po skončení přesilovky Pražanů, kterou sehráli velmi špatně, se dostal do obrovské šance Tomáš Svoboda, ale pálil jen do svého jmenovce v pardubické kleci Adama. Slavia se však přesto vyrovnání brzy dočkala. Na začátku 15. minuty vypálil Holec a Svobodou vyražený puk poslal pohotově pod horní tyčku Tomica.

Zajímavý hokej pokračoval od prvního vhazování také ve druhé třetině. Slavii posunul do vedení Žižka, když po pěkné kombinaci překvapil Svobodu střelou na bližší tyč. Ve 35. minutě zakončil Kaberle své střídání ranou téměř od červené čáry a moc nechybělo, aby se mohl radovat z vyrovnání, protože Kopřiva zkrotil se štěstím kotouč až na druhý pokus. Těsně před druhou přestávkou mohl naopak zvýšit Doležal, ale Svoboda byl proti.

Na začátku třetího dějství si museli domácí trenéři připadat jako ve špatném snu. Jejich do té doby velmi dobře hrající svěřenci totiž kupili chybu na chybu a v krátké době inkasovali po hrubkách, za něž by se pokárání dočkali i v přípravce. Nejprve si to Žižka při výjezdu zpoza vlastní branky namířil přes dva hráče soupeře, o puk přišel a důrazný Špirko vyrovnal. Jen 80 vteřin poté vyvážel mezi kruhy před Kopřivovou klecí kotouč Růžička, ale Buchtele mu ho ustřelil z hole a bylo to 2:3.

Syn slávistického kouče však dokázal své zaváhání velmi rychle napravit. Ve 49. minutě byl totiž nejrychleji u puku vyraženého Svobodou po pokusu Vondrky a pohotově vyrovnal. Drama gradovalo a obě mužstva ještě dokázala stupňovat již tak vysoké tempo. Obléhání domácí branky zakončil těsně před skončením 51. minuty mezi kruhy zapomenutý Starý, ani to však ještě nebyla vítězná trefa. V 54. minutě procedil puk skrze Svobodovy betony Jaškin a bylo opět vyrovnáno.

Lavička Slavie si okamžitě vyžádala oddechový čas, domácí se vrátili na led koncentrovanější a ve zbytku základní hrací doby byli lepším týmem. Své hráče nakonec uklidňoval při time outu 53 sekund před koncem také hostující kouč Jandač, ale stav 4:4 se nezměnil.

Drama prodloužení podpořilo vyloučení na obou stranách v rozmezí 20 vteřin, takže se necelé dvě minuty hrálo i tři na tři, ale velké příležitosti na obou stranách, když v těch největších se ocitl dvakrát Vondrka a na druhé straně Starý, zůstaly nevyužity.

Nájezdy načal úspěšně Tomáš Svoboda, Buchtele nedal. Růžička vzápětí přidal druhý gól Slavie a Pivko musel proměnit, ovšem branku minul.

HC Slavia Praha - HC Eaton Pardubice 5:4 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 2:3 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Tomica (Holec), 28. Žižka (Vondrka, Kadlec), 49. V. Růžička ml. (Vondrka), 54. Jaškin (Doležal), rozhodující sam. nájezd T. Svoboda - 8. Píša (Bartek), 42. Špirko (Bartek), 43. Buchtele, 51. Starý (Kolář I). Rozhodčí: Hradil, Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 6902.
Slavia Praha: Kopřiva - Kadlec, Špelda, Kolařík, Žižka, Kuboš, Vašíček, Roth - Pospíšil, V. Růžička ml., Vondrka - T. Svoboda, Endál (5. Holec), Tomica - Krenželok, Jaškin, Doležal - Micka, Žejdl, P. Jelínek. Trenéři: V. Růžička st., Čelanský a Beránek.
Pardubice: A. Svoboda - Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Zohorna, Pivko - Pineault, Špirko, Somík - Radil, Rákos, Buchtele. Trenéři: Jandač a Landsman.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice