Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kdo jsi bez viny, hoď pukem. Aneb za všechno přece může Šulc

MLADÁ BOLESLAV

Mezi fanoušky už se z toho stává neomalený folklor. Pokud v posledních dnech zavítáte na zimní stadiony v Mladé Boleslavi a v Plzni, naskytne se vám podobný obrázek: transparenty s vyobrazením ředitele hokejové extraligy Stanislava Šulce a někdy vtipným, povětšinou však hloupým nápisem úražejícím člověka, jenž je nyní persona non grata. Jako v nedělním souboji "ukřivděných" mezi Mladou Boleslaví a Plzní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fanoušci Mladé Boleslavi dali při duelu s Plzní jasně najevo, co si o trestu pro svůj klub myslí

Článek

dějství první: když už nevíš coby, sebereš nám body 

Mladá Boleslav se v neděli poprvé od verdiktu, po kterém přišla o 22 bodů za neoprávněné starty hráčů, představila před vlastními fanoušky. A ti byli připraveni ukázat celému národu, co si o svém "katovi" myslí. Jako první se nad kotlem domácích objevil transparent s všeříkajícím nápisem: "Stando jseš svině!" s obrázkem prasečí hlavy a dodatkem: "když už nevíš coby sebereš nám body".

Potlesku na otevřené scéně se pak dočkal útočník hostí Tomáš Vlasák, jenž před pár dny "statečně" označil Šulce za loutku a funkcionáře Kladna, kteří v kauze jako jediní přiznali chybu, za lidi bez charakteru, jež ukázali "české vychcánství".

Jenže ono "české vychcánství" vypadá jinak: někdo poruší pravidla a snaží se hledat vinu všude kolem, jen ne u sebe. Protože kdo se přizná, že provedl lumpárnu, je přece v českých poměrech automaticky považován za hlupáka, že... Co na tom, že jsme porušili řády a nastavená pravidla (ať už jsou špatná nebo ne - zkrátka platí), nedalo by se to přece jen nějak obejít? To je české vychcánství...

dějství druhé: tohle ti nařídil Šulc?  

Hokejisté Mladé Boleslavi měli zápas s Plzní parádně rozehraný, těsně před koncem vedli 3:1. Jenže pak přišlo několik vyloučení a už tak dost frustrované publikum za jakoukoliv křivdou vidělo jasného viníka. "To ti nařídil Šulc, tohleto?!", křičela dvojice starších fanoušků na rozhodčí zápasu.

Takže pro fanoušky Boleslavi a Plzně ještě jednou: toto opravdu není spiknutí. Pokud je v platných řádech soutěže jasně uvedeno, že trestem za neoprávněný start je kontumace, není co řešit. Tahle pravidla si odsouhlasily samy kluby a pokud jim najednou vadí, mají je změnit. Ale nejde jednou trestat tak a podruhé onak - navíc když tu byl už v letošním ročníku precedens v podobě neoprávněného startu plzeňského Sýkory.

A ti, kdo věří paranoidním hypotézám o tom, že za vším stojí Sparta nebo Slavia (autor tohoto článku rozhodně není sparťan, natož slávista), by si měli nechat vyšetřit hlavu.

dějství třetí: na každou ... se vaří voda

Se svými názory na Stanislava Šulce nezůstali v neděli pozadu ani fanoušci hostující Plzně. Ti se vytasili s obrázkem Šulcovy hlavy v hrnci a nápisem: "na každou Šulce se vaří voda." Je zajímavé, jak jednoduché je vždy najít viníka, na kterého můžete hodit všechny své starosti a nářky a vybíjet si na něm zlost.

Pomiňme teď fakt, zda všechna rozhodnutí ředitele extraligy z minulosti v sobě měla dostatek logiky a zdravého rozumu, důležité je uvědomit si jedno: Stanislav Šulc je v podstatě jen prostředník všech extraligových klubů, které si jej mimochodem nedávno opět zvolily do svého čela. Podle nich není tak nedůvěryhodnou osobou, za jakou je kýmkoliv z ulice označován. O hromadě osobních urážek ani nemluvě.

Jeden z transparentů fanoušků v Mladé Boleslavi.foto: Právo/Milan Malíček

Pokud chce rozvášněný dav mermomocí někoho lynčovat, Šulc je příliš snadná oběť. Kritice spíše náleží celý systém domácí extraligy, kterou řídí Asociace profesionálních klubů (APK). Ta si bez ohledu na mínění hokejového svazu vytváří vlastní pravidla a podmínky, podle kterých se může nejvyšší soutěž v Česku hrát.

A nářky o tom, že systém registrací hráčů, kvůli kterému Boleslav, Kladno, a Plzeň přišly o body, je příliš nepřehledný? Redakce Sport.cz oslovila všechny extraligové kluby a podle většiny z nich je to naprosto triviální a jednoduchý úkon, který dlouhodobě funguje. Ostatně jedenácti klubům ze čtrnácti nedělá potíže jej dodržovat. A zástupci všech klubů jej kdysi schvalovali.

Reklama

Související témata: