Hlavní obsah

Koukal o hokeji bez střechy - kulich, azuro, vyhřívané bundy i dalekohled

PARDUBICE

Radost a zvědavost, která je promíchána střípky z dětství, ale také nedočkavostí, která dojde konce 2. ledna 2011. Hokejisté Pardubic si to rozdají s Brnem. Ale! Půl hodiny po pravém poledni se otře puk poprvé o led. To vše pod širou oblohou, za podpory až 25 tisíc fanoušků. Domácí tým v historických dresech povede kapitán Petr Koukal, který už podobné zápolení zažil. To byl ale ještě kluk.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radost pardubických hráčů Jana Starého, Jana Koláře a Petra Koukala. Budou se radovat i 2. ledna?

Článek

Premiéra pod nebem: Ne, ne. Hrál jsem už v žácích ve Žďáru. Vybaví se mi, že v Boskovicích neměli střechu. Vím, že zápasy byly někdy kuriózní, když začalo třeba chumelit. Kdyby tohle nastalo nyní, tak si myslím, že rolby jsou schopné si s tím během dvou minut poradit.

Dětské časy: Největší sranda byla, když padal sníh, to bylo skvělý. Člověk jel s pukem na hokejce a najednou jel bez něj, stejně ho všichni honili. Potom zvednul hokejku a puk všichni hledali. Jeden kluk nám to dělat pořád.

Jaké počasí: Trochu jsem o tom přemýšlel. Když bude slunko, tak nevím, jestli je schopné ovlivnit hru. Komentář k utkání potom bude. V první třetině bylo lepší Brno, pak Pardubice. Ve třetí části zase Brno. Proč? Protože nám svítilo sluníčko do obličeje. Když budou trochu mraky a nebude svítit sluníčko, tak to bude dobrý. Asi ne ale úplně azuro, i když to by bylo perfektní pro lidi.

Zima, mráz: Otužilecký kurz nechystáme, tohle budeme řešit, až se utkání bude blížit, až uvidíme co počasí. Hodně napoví trénink, který bude před zápasem, každý bude zkoušet varianty, aby nezmrzl, ale aby mohl u toho také bruslit. Jasný je, že druhý brankář to bude mít lepší.

Motorky ze Zlaté přilby vystřídají hokejisté. Plochodrážní pardubický stadión na Svítkově se promění v obří arénu pro hokej.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Oblečení je základ: Asi bude důležité si měnit věci o přestávce. Ribana, sundat si brusle, vyměnit ponožky. Tohle musí být naplánované. Když vidím americký fotbal, když oni hrají za každého počasí, tak ti mají snad vyhřívané i bundy. Kulicha? Určitě ne s bambulí, to by neklaplo. Ale věci na převlečení určitě. Přemýšlel jsem o klapkách na uši. Lepší než rvát pod helmu čepici.

Taktika zápasu: Ta je vždycky stejná, každý chce střílet. To se nebude asi nějak upravovat. Je to sice utkání venku, ale jde o extraligový zápas o tři body. Každé mužstvo bude chtít bojovat, bude tam spousta fanoušků. O náboj je postaráno.

Splněný sen: Mám ohromnou radost. Takový zápas se každému nepoštěstí. Zápasy v NHL jsem pořádně neviděl. V Rusku byla na Rudém náměstí exhibice, tohle je o ale body. Když vyjde počasí, tak třetiny a mantinely jsou totožné, takže my hokej budeme hrát pořád stejně. Spíš to bude zážitek pro lidi. Když budou podmínky těžký, tak se máme dlouhou dobu o čem bavit.

Fanoušci: Jasný je, že nebudou mít hokej tak na dlani jako když jsou na balkóně v Pardubicích v aréně, tam to bude větší dálka. V NHL to někde nešlo bez dalekohledů.

Nepokoje obou táborů: To by bylo špatný pro nás, protože my budeme v prostředku. Ale to bude taková dálka, že k ničemu nedojde. Čekám výbornou atmosféru. Doufám, že se na to Pardubice připraví, aby to bylo v hledišti vyrovnaný, protože když to vidím na Kometě, nechci tady hanit pardubický, ale tam jsou jinde.

Lístky: Má jich teď asi třicet. Nevím, jestli ještě nějaké budou. Za chvíli začíná předprodej, takže zůstávám zatím na třiceti.

Reklama

Související témata: