Hlavní obsah

Duda si působení v Plzni užívá, se Zlínem si přispal tři body

PLZEŇ

Na deset bodů se i po odečtu 19 bodů v kauze neplatných registrací přiblížili hokejisté Plzně desítce zajišťující předkolo play off. Výraznou měrou se o to zasloužil útočník Radek Duda, který na západ Čech zamířil na hostování do konce prosince z prvoligového Chomutova. K výhře nad Zlínem 4:1 přispěl třemi body za dvě branky a jednu asistenci.

Foto: Petr Eret, ČTK

Hokejisté Plzně Martin Straka (vpravo), Radek Duda (uprostřed) a Nicholas Johnson se radují z branky.

Článek

"Tam jsem byl vrchní spalovač šancí, ale tady hraju s nejlepším hráčem v lize," narážel jedenatřicetiletý útočník na spolupráci s plzeňským kapitánem Martinem Strakou, který mu přihrál na oba dnešní góly. "Jde o to, naladit se na Dědkovu (Strakovu) frekvenci. Snažím se mu pomáhat a hokej si s ním hodně užívám. Vlastně si takhle zavzpomínám na mistrovství světa 2003, kde jsme spolu nastupovali," hodnotí působení ve druhém útoku Indiánů po boku Straky a Nicka Johnsona.

Domácí po nedělní porážce na třineckém ledě nutně potřebovali zvítězit, aby umazali bodové manko vzniklé neoprávněnými starty. "Pokud se vrátím k té porážce v Třinci, tak z mého pohledu jsme tam hráli líp než dneska. Hlavně pokud jde o podívanou pro diváky," upozorňuje vyhlášený rebel. "Dneska jsme měli trochu vlažný start. Zlín je takticky hodně vyzrálé mužstvo. Všichni hráči dodržují po celé utkání trenérem Venerou naordinovaný systém. Je to víc válka než hokej. Pořád hraješ do plných. Je to hlavně o výdrži. K nám se dneska spíš přiklonilo štěstí. My jsme šance využívali a jim to vychytával Marek Mazanec," vyzdvihl důrazný forvard výkon mladého gólmana Západočechů.

Ke gólům přidal i asistenci Vostřákovi

Samotný Duda kromě dvou branek přispěl k tříbodovému zisku také krásnou asistencí na trefu Pavla Vostřáka ve vlastním oslabení. "Všiml jsem si, že Leška tam dal Hamrlíkovi špatný puk, a tak jsem se ho zmocnil. Když jsem potom viděl jejich beka, jak na mě jde, tak jsem měl jasno o tom, co udělám. Jednou jsem si chtěl taky něco takového vyzkoušet. Povedlo se mi na sebe navázat toho beka i gólmana a viděl jsem, že Pavel Vostřák už to dává do prázdné branky," popsal situaci znamenající branku na 4:1, kterou připravil nečekanou asistencí z otočky.

Plzeň ale po známé kauze zůstává na dvanácté příčce tabulky a boj o účast ve vyřazovacích utkáních pro ní pokračuje. "V kabině nad tím nikdo netruchlí. Za nás to někdo rozhodl a člověk to musí tak brát. Je to sice problém pro tým, ale všechno je v hlavě. Já tady vidím dvacet bojovníků, co jdou za svým cílem. Stále je to hratelná situace. Pořád je přece ve hře spoustu bodů a polovina zápasů základní části. Pozitivní je, že dokážeme díky dobré morálce vyhrávat a jsme stále hladoví," řekl o svých spoluhráčích Duda, který si v dosavadních pěti utkání v plzeňském dresu připsal stejný počet branek a dvě přihrávky.

"Je to nádhera hrát s takovými spoluhráči jakou jsou Modrák (Modrý), Vlasy (Vlasák) nebo Hanzelka (Hanzlík). Jsem rád, že si na mě Plzeň vzpomněla a já si tady hokejově užívám. Chci klukům pomoct a mít radost z hokeje. I když třeba v Budějovicích si to mé užívání vysvětlil pan Joun jinak, jako nějakou party s holkama na kolotoči," připomněl se smíchem spory v bývalém působišti na jihu Čech. "Dneska se tu na mě dívala Bára Strýcová, tak doufám, že mě za výkon pochválí," uzavřel uvolněně pozápasové povídání Duda a spěchal na návštěvu za známou plzeňskou tenistkou.

Reklama

Související témata: