Hlavní obsah

Plzeň otočila derby plné zvratů a porazila Karlovy Vary

PLZEŇ

Hokejisté Plzně porazili ve 27. kole extraligy Karlovy Vary těsně 5:4. Západočeské derby plné zvratů rozhodl ve 42. minutě plzeňský kapitán Martin Straka, jehož tým si tak připsal pátou výhru z posledních šesti zápasů. Energie po první třetině držela vedení 3:1, ale Indiáni během prostřední dvacetiminutovky srovnali.

Článek

Hostům dokonale vyšel vstup do utkání. Brzké vyloučení Modrého totiž potrestal již ve třetí minutě Kumstát, který dokázal zblízka usměrnit za brankovou čáru přihrávku Skuhravého. Domácí mohli rychle odpovědět také v přesilové hře, Straka ale po Kovářově nabídce od zadního mantinelu napálil střelou bez přípravy pouze levou tyč.

Vzápětí se však do přečíslení dva na jednoho dostali Pech s Hruškou a Indiány od další pohromy uchránil jen skvělý zákrok gólmana Mazance proti střele nejlepšího karlovarského střelce.

Druhá početní výhoda vyšla domácím o poznání lépe, když kombinaci Vlasáka s Vostřákem zakončil pohodlně do prázdné branky Kovář. Nerozhodný stav ovšem vydržel jen necelé dvě minuty. Zmatků v plzeňském obranném pásmu využil k bekhendové střele Melenovský a Mazancem vyražený puk poslal zády k brance pohotově do sítě Skladaný. Stejný hráč byl blízko další trefě ve 14. minutě po špatném střídání domácích. Při přečíslení dvou na jednoho však trefil pouze boční síť poloodkryté branky.

Po chvíli už však lépe bruslící hráči Energie přidali třetí gól, poté co Hruška zamířil střelou z pravého kruhu přesně mezi Mazancovy betony. Na začátku prostřední části inkasoval domácí bek Dresler za faul vysokou holí čtyřminutový trest. Paradoxně ale hosté během dlouhé přesilovky inkasovali. Nejprve ještě Duda nedokázal úspěšně zakončit objezd kolem branky, ale o chvíli později už Heřman po samostatném úniku upravil na 3:2. Jedinou příležitost hostů v této přesilovce měl z mezikruží Melenovský, ale Mazanec se štěstím zasáhl.

Domácí postupně převzali otěže utkání a ve 32. minutě vyrovnal svým druhým gólem Heřman, který dorazil Mensatorem vyraženou střelu Lammerse. Tlak Indiánů v závěru druhé třetiny sílil a karlovarský gólman v krátkém sledu dokázal vytěsnit mimo nebezpečné pokusy Lammerse, Kováře a Vostřáka. Naopak na druhé straně překvapil Mazance z ojedinělé akce bekhendovým zakončením pod břevno Melenovský. Z hubeného náskoku a vedení 4:3 se však Energie netěšila ani dvě minuty, protože přesilovku Plzně bleskově využil šikovnou tečí Vostřák 14 vteřin před druhou sirénou.

Závěrečnou část zahájili aktivněji rozjetí domácí. Střelu před brankou nekrytého Straky sice dokázal Mensator akrobaticky zastavit, ale v následné přesilové hře zajistil kapitán Indiánů přesnou trefou z prostoru mezi kruhy domácím poprvé v utkání vedení. Hosté zahrozili z brejku, ale Procházka s táhlou střelou do Mazancova protipohybu neuspěl.

Karlovarští ve snaze vyrovnat zjednodušili hru, ale domácí hrozili z protiútoků. Energie se ocitla velmi blízko páté brance dvakrát. V 54. minutě skončilo Muchovo nenápadné nahození na břevně a minutu na to trefil Kokko z pravé strany levou tyčku. Více už však ani přes závěrečnou hru bez brankáře hosté nestihli.

HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 5:4 (1:3, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Jan Kovář (Vostřák, Vlasák) 24. M. Heřman (Slaney), 32. M. Heřman (Lammers, Dvořák), 40. Vostřák (Straka), 42. Straka (Vlasák, Modrý) - 3. Kumstát (Skuhravý), 9. Skladaný (Melenovský, Milan Procházka), 16. Hruška (Dej, Pech), 39. Melenovský. Rozhodčí: Souček, Turčan - Bláha, Pouzar. Vyloučení: 5:7, navíc Čutta (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6579.
Plzeň: Mazanec - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, Slaney, Modrý, Benák, Dresler - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Johnson - Lammers, M. Heřman, Dvořák - Diviš, Pitule, Obdržálek. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Karlovy Vary: Mensator - Čutta, Kokko, Sloboda, Mucha, Dobroň, Rohan, Přindiš, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Dej - Skladaný, Melenovský, Milan Procházka - D. Hruška, Pech, Zaťovič - Sailer, Klíma, Košťál. Trenéři: Stavjaňa, Baďouček a Kněžický.

Reklama

Související témata: