Hlavní obsah

Vlasák zajistil Plzni výhru na ledě Českých Budějovic

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Plzně vyhráli ve 28. kole extraligy na ledě Českých Budějovic 3:2 po samostatných nájezdech a uspěli tak v šestém z posledních sedmi zápasů. Hrdinou duelu byl útočník Tomáš Vlasák, který se jako jediný prosadil v samostatných nájezdech a předtím si připsal gól plus asistenci.

Článek

Jihočeši v úvodu přestáli oslabení po faulu Mikesky, ale hosté byli od prvního buly aktivnější a hokejovější. Projevilo se to v 8. minutě, kdy precizně provedli jednu ze svých přímočarých akcí, na jejímž konci Vlasák z levé strany šikovně našel před brankou Jana Kováře, který bez potíží prostřelil svého bratra Jakuba v budějovické brance.

Domácí se dostávali do plzeňské třetiny sporadicky a nebyli nebezpeční. Účinnost neměla střela Květoně, zcela bez efektu proběhla přesilovka při Obdržálokově vyloučení. V 15. minutě mohl zvýšit Vlasák střelou bez přípravy z prostoru mezi kruhy, v pokračujícím tlaku tentýž hráč společně s Janem Kovářem zkoušeli protlačit puk ze skrumáže za brankovou čáru až přitom zaduněla tyčka.

V závěru prvního dějství hráli domácí 29 vteřin pět na tři, kromě Snopkovy střely od modré však nic nepředvedli. V končící přesilovce pět na čtyři hned po první změně stran napálil Kolarz od modré tyčku. Domácí přidali na obrátkách a po chybě Dudy šel do rychlého brejku Mertl, ale jeho bekhend neměl patřičnou razanci.

Vyloučení Tůmy vyvedlo Jihočechy z tempa, přesto se v dalším průběhu dostal k pěkné střele švihem Gulaš. Zahrozili také hosté, kteří se řítili ve dvou na jednoho, ale Johnson místo nahrávky volnému Strakovi volil nepříliš povedenou střelu. Vtipnou akci ve 32. minutě vymyslel Pšurný, z jehož přihrávky ale Červený plzeňského gólmana nepřekonal.

V pokračujícím tlaku ještě Pšurný zblízka minul odkrytou klec. Na trestnou lavici zasedli současně Jan Kovář s Vostřákem a po 19 vteřinách vyrovnal střelou od modré svým premiérovým gólem v extralize Kolarz. Při trestu Gulaše pak měli šanci Západočeši, ale Vlasák z levého kruhu pouze orazítkoval tyčku.

Na začátku třetího dějství se řítil sám na branku Duda, ale Kašpařík mu v pádu zezadu čistým způsobem vyklepl kotouč. Následně Pšurný neprostřelil Přikryla. Ve 48. minutě Johnson pálil přes clonícího obránce Tůmu, ale puk se od tyčky odrazil zpátky do hry. Sotva se o pět minut později hosté ubránili v početním oslabení, objevil se za jejich brankou Mertl, jenž našel nepokrytého Langhammera, který zařídil vedení pro Mountfield. Radost domácích ale trvala pouhých 61 vteřin, neboť Vlasák rychle vyrovnal.

Nastavení přineslo dramatické chvíle na obou stranách. Ve vlastním oslabení jeli Mikeska se Snopkem dva na jednoho, ale Snopek vyloženou šanci spálil. Hned v protiútoku mohla zařídit vítězství trojice Straka, Jan Kovář a Vlasák, také oni však neuspěli. Minutu před sirénou pálil v jízdě z levé strany Mertl, ale znovu neúspěšně. V nájezdech se jako jediný trefil Vlasák.

HC Mountfield České Budějovice - HC Plzeň 1929 2:3 po sam. náj. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Kolarz (Martynek), 54. Langhammer (Mertl, Podlešák) - 8. Jan Kovář (Vlasák), 55. Vlasák (Jan Kovář), rozhodující nájezd Vlasák. Rozhodčí: Blecha, Šír - Bryška, Jiří Novák. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 4295.
Č. Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Šulc, Kolarz, Ptáček, Jan Novák, Tůma - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Martynek - Mertl, Langhammer, Podlešák - Kuchejda, Červený, R. Pšurný. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Plzeň: Přikryl - Jeřábek, Jiří Hanzlík, Slaney, Modrý, Benák, Dresler - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Johnson - Lammers, M. Heřman, Dvořák - Obdržálek, Pitule, Lev. Trenéři: Jelínek a Razým.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice