Hlavní obsah

Třinec udolal Kladno a zůstal první, Slavia ovládla pražské derby

PRAHA

Hokejisté Třince zůstávají i po 30. kole nejlepším celkem extraligy. V pátek zvládli roli favorita v duelu s Kladnem, i když předposlední celek tabulky zdolali těsně 2:1. Brněnskou Kometu, jež podlehla 2:3 Zlínu, vystřídali na druhém místě hokejisté Vítkovic, kteří si v Karlových Varech zajistili vítězství v nastaveném čase. Třetí díl "bitvy o Prahu" viděla libeňská O2 Arena a důvod k radosti měla domácí Slavia, která přehrála Spartu 3:2.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Václav Varaďa z Třince (vlevo) sesnaží překonat kladesnkého brankáře Martina Faltera, jemuž pomáhá bránit Jan Piskáček.

Článek

Na ledě Třince zazněla závěrečná siréna nejdříve a pohled na výsledkovou tabuli prozrazoval jasný fakt: domácí zůstanou vedoucím celkem nejvyšší soutěže i po 30. kole. Duel s Kladnem sice nenabídl zvláštní hokejovou podívanou, domácí ale splnili roli favorita a nakonec udolali předposlední tým extraligy 2:1. Hubený náskok Ocelářů z druhé třetiny smazal deset minut před koncem Eberle, tři body pro domácí ale vystřelil v 55. minutě Lojek.

Bod v honu za lídrem extraligy ztratili dosud třetí hokejisté Vítkovic, jimž se sice povedlo vyhrát i pátý zápas na ledě Karlových Varů za sebou, vítězství ale slavili až po Barinkově trefě v nastaveném čase. Vary tak spadly v tabulce za Slavii a na hraně postupu do play-off mají nyní stejně bodů jako Litvínov a desetibodový náskok na Plzeň a Spartu.

Vítkovice nicméně vystřídaly na druhém místě tabulky Kometu. Brňané totiž poprvé v letošní sezóně podlehli Zlínu a po pěti výhrách v řadě museli přijmou hořkost porážky. Zlín si vypracoval rozhodující náskok v závěru druhé a v úvodu třetí třetiny, za hosty snižoval na konečných 3:2 Hubáček v 57. minutě.

Sparta dotahovala marně

Hokejisté Litvínova už deset kol v řadě pravidelně střídají porážky a vítězství. Po úterní prohře s Kometou jim statistika velela v pátek porazit doma mistrovské Pardubice, což Severočeši beze zbytku naplnili. Hosté si sice vypracovali ve druhé třetině jednobrankový náskok, který ale ještě před pauzou vymazal Ručinský a Lukeš v úvodu třetí části dostal domácí poprvé do vedení. Tříbodové vítězství Litvínova pak v 59. minutě ještě pečetil Trávníček a Pardubice tak promarnily šanci poskočit v tabulce před čtvrtý Liberec.

Brankář Miroslav Kopřiva (vzadu) a Petr Kadlec ze Slavie a Michal Broš ze Sparty. (ČTK/Krumphanzl Michal) foto: ČTK/Michal Krumphanzl

Sparta se po černé sérii začala zvedat a vyhrála tři z posledních čtyř utkání, v pátečním třetím letošním derby se Slavií ale opět padla. Dech nabírající Slavia, jíž se díky osmé výhře z posledních jedenácti zápasů podařilo vklínit do desítky pro play-off, si během poloviny zápasu dokázala vypracovat tříbrankový náskok, na který hostující sparťané dokázali ve třetí třetině reagovat jen dvěma góly.

Devět kol čekali extraligoví statistici na potupnou "desítku". Ta se nakonec urodila v duelu výsledkově se potácejících Českých Budějovic a Mladé Boleslavi, přestože by si to asi málokdo tipl. Posledních osm vzájemných soubojů obou celků totiž skončilo rozdílem jediné branky, v pátek ale bylo vše jinak. Po odečtu 22 bodů beznadějně poslední Středočeši byli na ledě soupeře zcela odevzdaní, dokázali ofenzivním manévrům domácích vzdorovat jen v první třetině a nakonec odjížděli s výpraskem 10:2.

Program 30. kola hokejové Tipsport extraligy
Třinec - Kladno 2:1on-line
Branky: 27. Seman, 55. Lojek - 51. Eberle.
Litvínov - Pardubice 3:1on-line
Branky: 38. Ručínský, 43. Lukeš, 59. Trávníček - 28. Bartek.
Č. Budějovice - M. Boleslav 10:2on-line
Branky: 2., 29. Mertl, 5. Gulaš, 10. Šulc, 12. Šimánek, 41. Mikeska, 42., 53. Kašpařík, 58. Snopek, 60. Ptáček - 7. Štefanka, 45. Hrdel.
Karlovy Vary - Vítkovice 3:4 v prodl.on-line
Branky: 2. Melenovský, 4. Skuhravý, 57. Gřegořek - 20. Burger, 35. Huna, 54. Pohl, 61. Barinka.
Slavia - Sparta 3:2on-line
Branky: 3., 22. Doležal, 32. Tomica - 42. Broš, 59. Smoleňák.
Zlín - Brno 3:2on-line
Branky: 10. Balán, 40. Kubiš, 46. Vlach - 9. Veselý, 57. Hubáček.
9.12. Liberec - Plzeň 5:6

Reklama