Hlavní obsah

Reprezentace? To už je asi uzavřená kapitola, říká Vlasák

Josef PešoutPrávo

Je výraznou postavou probíhajícího ročníku hokejové extraligy. Útočník Tomáš Vlasák táhne spolu s dalšími zkušenými borci celek Plzně. Má formu jako hrom a nabízí se otázka, jestli neuvažuje o návratu do národního týmu, s nímž v minulosti získal i titul mistra světa. „Reprezentace? To už je asi uzavřená kapitola,“ říká plzeňský forvard.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje z branky.

Článek

Po třiceti odehraných kolech vedete kanadské bodování extraligy, když k patnácti gólům jste přidal devětadvacet asistencí. Co říkáte této bilanci?

Určitě bych lhal, kdybych tvrdil, že statistiky nesleduji. Často se na ně podívám a je příjemné pohybovat se v konkurenci tolika dobrých hráčů v žebříčku úplně nahoře. Ale už jsem ve věku, kdy upřednostňuji týmový úspěch. Osobní bilance je jen třešničkou, protože nejvýš opravdu stavím výsledky mužstva.

Loni v produktivitě kraloval Červenka ze Slavie. Je pro vás inspirací?

Roman měl výjimečnou sezónu, jaká se nepovede každý rok. Budu rád, když mi budou góly i asistence naskakovat, ale žádnou metu jsem si nestanovil.

Máte za sebou tři extraligová utkání venku během pěti dní. A v nich hodně záleželo na výkonech těch nejzkušenějších hráčů...

Zodpovědnost musíme přijmout a jsme si vědomi, že bychom měli zápasy rozhodovat. Dostáváme hodně času na ledě. V týmu máme rozdělené úkoly a víme, že góly se nejvíc očekávají nejen ode mne, ale i Martina Straky a Radka Dudy. A je potěšitelné, že se často přidává i mladý Honza Kovář. Ani ostatní ale nejsou jen do počtu. Třeba v Liberci se ve čtvrtek na našich šesti gólech podílelo šest střelců. Myslím, že jsme tuhle venkovní sérii i díky kolektivnímu projevu zvládli, což je pozitivum. Trošku ale mrzí porážka na Spartě.

Troufl byste si v současné formě na reprezentaci?

Abych řekl pravdu, tak jsem nad tím nepřemýšlel. V posledních třech sezónách se mi daří, ale pozvánka nepřišla. Nedělám z toho vědu. V národním týmu jsem si odehrál svoje a asi je to uzavřená kapitola. Rád na to vzpomínám. A soustředím se na práci v klubu. Snažím se ji dělat co nejlépe. Aspoň, že je z Plzně v nynější reprezentaci Honza Kovář, který si to zaslouží.

Zpět k extralize. Plzeň v ní zápolí s obrovským odpočtem bodů. Jak vnímáte boj o elitní desítku?

Uvidíme, kolik bodů po základní části nasbíráme. Pořád si říkáme, že je v našich silách dostat se do předkola play-off. Čekáme, jak případně rozhodne odvolací komise. A když to bude znovu v náš neprospěch, tak musíme hrabat dál.

Máte nějaké plány, jak se do předkola probojovat?

Víme, že to nepůjde hned. Musíme jít zápas od zápasu, i když je to neoblíbené klišé. Ale v našem případě pravdivé. Naším nejbližším cílem je porazit v neděli Litvínov.

Čím to, že se vám daří umazávat manko na rozdíl od stejně potrestané Mladé Boleslavi, která třeba v pátek dostala na jihu Čech deset gólů?

Nechci tvrdit, že máme výrazně lepší kádr. V téhle situaci je to hodně i o hlavě a proto mě těší, že jsme nespadli do nějaké deprese.

Reklama

Související témata: