Hlavní obsah

Litvínov po boji vyhrál v důležitém souboji po nájezdech v Plzni

Litvínov po boji vyhrál v důležitém souboji po nájezdech v Plzni Plzeň 12. prosince (ČTK) - Hokejisté Litvínova vyhráli ve 31. kole na ledě Plzně 4:3 po samostatných nájezdech. V důležitém souboji sousedů v tabulce, kteří se pohybují na hraně příček zajišťujících postup do vyřazovacích bojů, hosté sice dvakrát vedli, ale domácí třemi trefami v přesilových hrách skóre otočili a prodloužení zajistila Benzině až trefa Kubáta v 55. minutě. Druhý bod však získali hosté díky tomu, že proměnili všechny tři samostatné nájezdy, Západočeši jen dva.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínov v Plzni ovládl nájezdy, trefil se i MArtin Ručínský.

Článek

Před zahájením utkání byl slavnostně uveden do plzeňské síně slávy bývalý vynikající útočník František Černý.

Po úvodním vhazování se ale připomněla hrající legenda v litvínovském dresu Ručinský, jehož rychlá střela mířila do levé tyče Mazancovy branky. Další minuty první třetiny však patřily lépe bruslícím domácím. Sérii tří přesilových her Indiánů za sebou však hosté díky skvěle chytajícímu Hüblovi přečkali. Litvínovský gólman dokázal zastavit Strakův blafák a následná dorážka Kováře mířila mimo.

Hosty ubráněná oslabení povzbudila a Mazanec musel v závěru rozkouskované úvodní části také zasahovat. Lukeš se totiž protáhl do šance při hře čtyři na čtyři.

Druhou dvacetiminutovku zahájili domácí přesilovkou, ale hosté i posedmé hru ve čtyřech přečkali bez úhony. Naopak ve 27. minutě našel Lukeš dlouhou přihrávkou Kubinčáka, který svůj samostatný únik zakončil střelou do pravé tyče. O chvíli později už se hosté radovali, když Mazance překvapil nenápadným pokusem z pravého kruhu Černý. Domácí odpověděli aktivnějším napadáním litvínovské rozehrávky a Hübl se několikrát zapotil. Ujala se až Vlasákova trefa zápěstím krátce po polovině utkání během další početní výhody.

Hosté hrozili z brejků

Hosté hrozili především z brejků a ve 36. minutě zužitkoval Jánský ranou bez přípravy nabídku Viktora Hübla při přečíslení dvou na jednoho. Z vedení 1:2 se ovšem hosté těšili jen dvě minuty, poté Plzeň využila další přesilovku díky Dudově teči Modrého nahození. Za stavu 2:2 se až před Hübla proháčkoval Vlasák, zakončení ale prováhal. Rušnou třetinu ozdobil svým zákrokem Mazanec, když stihl lapačkou za zády chytit Kubátovu teč mířící za brankovou čáru 40 vteřin před druhou sirénou.

Na začátku třetí části napálil na modré čáře volný Jeřábek pouze brankovou konstrukci. Jinak oba týmy spoléhaly na pozornou obranu. Změnu přinesl až faul Poživila v 51. minutě. Domácí jeho vyloučení potrestali trefou na 3:2, poté co kombinaci Dudy s Vlasákem zakončil do poloodkryté branky Straka. Zvýšit vedení mohl Johnson, z otočky ale mířil jen do pravé tyče. V 55. minutě se naopak trefil přesně do horního růžku Kubát.

Za stavu 3:3 následovalo prodloužení. V něm nejprve orazítkoval Jareš bombou ze středního pásma tyč, poté po zákroku Dvořáka na Jánského dokonce nařídili sudí trestné střílení. Faulovaný útočník v něm ale ztroskotal na Mazancovi.

O bonusovém bodu rozhodovaly samostatné nájezdy. Ty ovládli hosté v poměru 3:2, když vítězný nájezd proměnil specialista Jenáček. Naopak jediným neúspěšným exekutorem byl Vlasák, jehož vychytal tajný trumf hostů Franěk, jenž nastoupil až na třetí nájezd.

HC Plzeň 1929 - HC Benzina Litvínov 3:4 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Vlasák (Straka, Jan Kovář), 38. Duda (Modrý, M. Heřman), 53. Straka (Vlasák, Duda) - 29. Černý (Kubát), 36. Jánský (V. Hübl, Lukeš), 55. Kubát (Lukeš), rozhodující sam. nájezd Jenáček. Rozhodčí: Fraňo, Polák - Jílek, Jindra. Vyloučení: 5:10. Využití: 3:0. Diváci: 6542.
Plzeň: Mazanec (na třetí nájezd Halmoši) - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, Frolo, Modrý, Benák, Dresler - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Johnson - Pitule, M. Heřman, Dvořák - Petruška, Lammers, Diviš. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Litvínov: J. Hübl (na třetí nájezd Franěk) - Černošek, Kubát, L. Poživil, Jareš, Skuhrovec, Švarný - Jánský, V. Hübl, Lukeš - Kubinčák, Jenáček, Ručinský - Černý, Vopat, Trávníček - Hanzl, Bojer. Trenéři: Reichel a Kučera.

Reklama