Hlavní obsah

Byl lepší než Nedvěd, rád by napodobil Hrušku. Jmenuje se "Ježíšek" Poletín

PRAHA

Vizitka juniora v extralize: Vstřelil dva góly, ty byly vůbec jeho první mezi chlapy, na jednu trefu přihrál, pykal na trestné lavici a přitom spoluhráči vstřelili gól. Po tom všem byl vyhlášen i hráčem utkání. Zadařilo se. Takový byl Michal Poletín, útočník Slavie v utkání s Libercem, kde si hosté odvezli debakl 1:7.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slávistický útočník Michal Poletín si loni zahrál na mistrovství světa dvacetileých, letos to nevyšlo, ale ve středu zažil velký večer v extralize.

Článek

„Tohle byl každopádně můj nejlepší zápas v extralize,“ nenechal se dlouho do odpovědí pobízet devatenáctiletý útočník Slavie, který jinak hraje za juniory sešívaných.

Ve středu odehrál deváté utkání v nejvyšší soutěži. A že bylo. Forvard s číslem 44, které před ním nosil v klubu obávaný střelec David Hruška, převzal nyní on. Že by nástupce? „S tím číslem to je náhoda, dostal jsem ho přidělený, ale nebylo by špatné ho napodobit. Kdybych dokázal co on, tak to by bylo skvělé,“ vzpomněla si na bývalého slávistu nová krev z Edenu.

Jiří Kalous, trenér Liberce po debaklu
„Myslel jsem, že Ježíšek je až 24. prosince, ale my dostali příděl už dneska. Byl pro nás hodně nečekaný. Mrzí mě každý debakl, v této sezóně nebyl ale první. Musíme se na toto důkladně zaměřit, tohle se mi vůbec nelíbí.“

Přitom k oslavnému večeru urostlého mladíka nemuselo vůbec dojít. Stokilový útočník byl v širší nominaci na mistrovství světa dvacetiletých. Loni se probojoval do finálního výběru, letos ne.

„Je to rozhodnutí trenéra, že mě nevzal. Jsem rád, že jsem zůstal a podařil se mi tenhle zápas,“ neskrýval radost hráč, který v letošní juniorce Slavie nasbíral 31 bodů v 25 zápasech. „Je těžké říci, co by mi dalo více. Na mistrovství se nedostanou všichni, každý se tam chce probojovat, ale dnešní zápas je určitě příjemný.“

Aby ne. Slavia vstřelila sedm gólů, on měl prsty ve čtyřech. „S přechodem z juniorů jsem se docela vyrovnal. Moje váha mi pomáhá, teď se ji ještě naučit využívat,“ přál si po svém „nej“ dospělém utkání Poletín, který si nezapomněl vzít důležitou relikvii. První gólový puk mezi chlapy. Jednou bude vzpomínat. On dal dva góly, byl lepší než liberecký Petr Nedvěd, který odehrál v NHL téměř tisíc zápasů. Osmatřicetiletý zkušený harcovník včera neměl žádný kanadský bod, devatenáctiletý zajíc tři.

Reklama

Související témata: