Hlavní obsah

Loni zářil suverén Červenka, letos kraluje Vlasák. Překoná hvězdu KHL?

Libor KalousSport.cz

Jeho pekelná bodová jízda byla loni pečlivě sledovaná, stala se tématem, které nemělo konce. Produktivita Romana Červenky ze Slavie v minulé sezóně byla pojmem. O rok později tu je obdobná situace. Tomáš Vlasák z Plzně má po dvaatřiceti kolech extraligy 48 bodů. Před rokem měl lídr po stejném počtu kol bodů 51, tedy jen o tři více.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Roman Červenka v dresu Slavie. On byl hlavním tahounem týmu v minulé sezóně.

Článek

Na konci základní části měl na kontě Červenka 73 bodů. Suverénně vyhrál. A to i přesto, že v druhé polovině sezóny povolil. Nápor byl obrovský: extraliga, evropská tour a olympiáda. To vše mu ubralo síly. "Těžko mi to tam mohlo padat v každém zápase, jako to vycházelo třeba v říjnu a listopadu,“ říkal po sezóně. V tomto ohledu má plzeňský elitní hráč výhodu. Do Euro Hockey Tour patrně nezasáhne.

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje se svým spoluhráčem Martinem Strakou.foto: Právo/Michaela Říhová

„Co se týče Vlasáka, tak o něm jsme nepřemýšleli,“ řekl před ruským Channel One Cupem asistent reprezentačního trenéra Josef Paleček. A olympiáda? Ta není.

Červenka loni zůstal jen čtyři body za Richardem Králem, který se 77 body drží dosud český rekord.

Král věřil, že Červenka překoná 90 bodů 

„Už před olympijskou pauzou jsem tušil, že na ten rekord zřejmě nedosáhnu,“ přiznal se slávistický forvard. Přitom šanci mu dával i ohrožený a možný sesazený král Král. „Má na to, aby překonal i devadesátibodovou hranici,“ chválil Červenku v té době boleslavský útočník. Nestalo se.

Nyní může dvě sedmičky v řadě pokořit Vlasák, pětatřicetiletý hráč. Loni čtyřiadvacetiletý „neuspěl.“ „Nejdůležitější je postavení v týmu v tabulce. K čemu mi bude, že povedu bodování a mančaft bude jedenáctý, dvanáctý a účast v play-off nám uteče,“ vyjádřil se Vlasák s odkazem na odečet bodů, který Plzni ubral 19 bodů.

Porovnání Vlasáka a Červenky po 32. kolech extraligy
Vlasák 10/11hráčiČervenka 09/10
32odehrané zápasy32
48body51
18góly24
30asistence27
1,5průměr bodů na zápas1,6
7utkání bez bodu8
7nejdelší bodová série8
4nejvíce bodů v jednom utkání5
0hattrick1

Červenka loni neměl v nejvyšší české soutěži konkurenci, letos tomu tak není. Jen o tři body za Vlasákem zaostává jeho spoluhráč a plzeňský kapitán Martin Straka. Ale i pro něj platí. Bral by radši play-off.

Kolik nasbírá Vlasák bodů, se neví. Ale laťku má nasazenou vysoko. Červenka v součtu celé sezóny extraligy nasbíral v 66 duelech 97 bodů, což se dosud nikomu nepodařilo. Nejvíce měl Milan Nový, který v dresu Kladna v ročníku 1976/77 zaznamenal 93 bodů.

Reklama