Hlavní obsah

Kulicha ani brejle nechci, říká gólman Svoboda před zápasem venku

Marek BurkertPrávo

Má doma zlato z mistrovství světa, chytal v Rusku, ve Švédsku, v Německu. Dobře ale ví, že 2. ledna zažije událost, která se už nemusí opakovat. Hokejový gólman Pardubic Adam Svoboda je před Open Air zápasem ve Svítkově plný očekávání. „Za první republiky to bylo normální, teď všichni víme, jak výjimečná je to akce. A já jsem šťastnej, že u ní budu,“ cení si 32letý brankář.

Foto: Právo

Pardubický brankář Adam Svoboda se těší na zápas pod širým nebem.

Článek

„Nikdo moc netuší, co nás čeká,“ vykládá brněnský rodák, pro nějž však zápas s Kometou nebude výjimečně prestižní. „Z Brna už jsem dlouho pryč. Mám na něj hezký i nepříjemný vzpomínky, ale už to prostě neprožívám,“ pokračuje Svoboda.

Jako každý kluk, který propadl hokeji, zápasy pod širým nebem zažil. „Taky jsme jezdili do Blanska, Náměště nebo Uherského Ostrohu, kde byly otevřený zimáky, takže si to docela dobře pamatuju,“ vzpomíná.

Také ví, že brankář to může mít při mrazivém počasí o něco těžší než spoluhráči, kteří se zahřejí při bruslení. „Nesmím ale vymýšlet kraviny, abych se moc nenabalil. Vezmu si asi rolák, stejně se před zápasem mažu hřejivou emulzí. Kulicha? To měli gólmani v Kanadě, když tam bylo minus třicet. To tady nehrozí,“ tuší gólman. „Zase to nedramatizujme. Když jsme jako kluci hráli v Havlíčkově Brodě a venku těch minus třicet bylo, tak nám v šatně nastříhali štulpny na uši a šli jsme na to. Tady budou hrát dospělí chlapi, oni si poradí,“ říká pardubický kustod Libor Hovorka.

Kluziště na svítkovském plochodrážním stadionu v Pardubicích foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Proto Svoboda momentálně ani neřeší, jaká je předpověď počasí na den zápasu. „Nejhorší varianta je asi jasno a vítr. Sluníčko by se odráželo do očí, které by slzely. Černý brejle si ale kvůli tomu brát nebudu. Prvního máme trénink. Uvidíme.“

Teď ještě aby unikátní duel měl i odpovídající kulisu. „Byla by škoda, kdyby nebylo vyprodáno. Záleží na tom, co jsou lidi ochotný dát, jak moc je vyždímaly Vánoce… Vstupenky nejsou úplně levný, ale i těch tisíc korun není zase taková pálka, aby si to člověk, co má rád hokej, nechal ujít,“ doufá Svoboda.

Reklama

Související témata: