Hlavní obsah

Připravte si teplé prádlo. V neděli bude na hokejovou ligu potřeba, má mrznout

PRAHA

Konec čekání, zvědavost bude konečně ukojena. Dnes trénink, zítra česká extraligová premiéra pod širým nebem na pardubickém plochodrážním stadiónu na Svítkově. Týdny příprav, které vyvrcholí hokejovým utkáním Pardubic s Kometou Brno. Hlavní představení startuje půl hodiny po poledni. Hockey Open Air Game 2011 jako historická hokejová událost v Česku 2011.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Kluziště na svítkovském plochodrážním stadionu v Pardubicích

Článek

Na ledě o poznání méně reklam, hráči dovezení na stadión přímo ve výstroji, pod kterou nesmí chybět teplejší oblečení. Netradiční zápas si vyžaduje i netradiční pojetí, které může zhlédnout až pětadvacet tisíc fanoušků. Z buněk hráčů na led odhadem 200 metrů. Pak padne první buly.

„Uděláme všechno proto, aby si diváci našli cestu na stadion Zlaté přilby. Všichni toužíme, aby Pardubice držely tento rekord. Máme početné publikum a všichni věříme, že se nám to společně podaří,“ prohlásil pro klubové stránky generální manažer klubu Zbyněk Kusý.

Divácký rekord v samostatné nejvyšší české soutěži patří finálovému utkání Slavie s Karlovými Vary. Tehdy na rozhodující sedmé finále dorazilo 17 123 fanoušků. Největší návštěva v historii tuzemské nejvyšší soutěže, 18 500 diváků, se sešla v roce 1962 na utkání Spartak Sokolovo - ZKL Brno. Padne rekord?

Pět nejvyšších návštěv extraligy od roku 1993
2007/08O2 ArenaSlavia - Karlovy Vary7. finále17 123
2008/09O2 ArenaSlavia - Karlovy Vary4. finále16 730
2007/08O2 ArenaSlavia - Karlovy Vary5. finále16 617
2005/06O2 ArenaSlavia - Sparta Praha5. finále16 182
2007/08O2 ArenaSlavia - Karlovy Vary2. finále16 152

O ligové body pod širým nebem se v nejvyšší české soutěži bude hrát po neuvěřitelných čtyřiačtyřiceti letech. Historicky poslední zápas byl odehrán v československé lize v ročníku 1966/67 na nezastřešeném Horáckém stadionu v Jihlavě. Dne 25. února 1967 v něm tamní Dukla hostila Gottwaldov (dnešní Zlín), porazila jej 5:1 a kolo před koncem soutěže si tehdy právě v tomto střetnutí zajistila svůj první mistrovský titul.

Hřejivá mast na nohy nesmí chybět 

„Snad nebude tak tuhá zima, abychom si museli vzít kulichy. Je skvělé, že můžeme být u toho, utkání na venkovním kluzišti může být mimořádným zážitkem. Určitě použiju hřejivou mast na nohy, aby mě nezáblo,“ tvrdí brněnský Radek Dlouhý.

A co říká předpověď? V neděli bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Noční teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -4 až 0 °C.

Předehru extraligovému zápasu obstará souboj starých gard Pardubic a Brna. Dobu minulou připomenou i samotní extraligoví hráči, kteří odehrají první třetinu v historických dresech. Domácí nastoupí v trikotech z roku 1948. Kometa oblékne dresy Rudé hvězdy Brno, celku, který v 50. a 60. letech minulého století sedmkrát vyhrál pod tímto označením extraligu.

V souvislosti se zápasem Eaton Pardubice – Kometa Brno v neděli 2. ledna 2011 České dráhy významně posílí vlakovou dopravu do zastávky Pardubice – Svítkov, která se nachází poblíž stadionu Zlaté přilby, kde se utkání uskuteční. Vstupenky se dají koupit i v den zápasu na místě. Pokladny budou otevřené už od 8:00 hodin.

Pohled z pardubického webu
Vladimír Martinec, československá legenda
„Je to obrovská událost nejen pro pardubický ale i celý český hokej. Jsem rád, že se mohu zúčastnit, že si zahraji utkání veteránů a poté se budu moci podívat na extraligový zápas pod otevřeným nebem. Určitě to bude velmi zajímavé a já věřím, že pardubičtí fanoušci vezmou tento zápas útokem a podaří se tak vytvořit nový rekord české extraligy v návštěvě na jedno utkání.“
Petr Koukal, pardubický kapitán
„Pochopitelně se na tento zápas těším, jsem rád, že budu moci vést Pardubice v pozici kapitána v takto důležitém a ojedinělém utkání. V kabině se o tom dost bavíme, jsme zvědavi, kolik přijde diváků.“
Jan Kolář, hráč Pardubic
„Když jsem hrával v Boskovicích, tak jsme měli zápasy pod širým nebem. Vím, jaké to je. Určitě bude duel spojen se situacemi, na které nejsme až tak zvyklí. Bude to obrovská událost a jsem rád, že u toho mohu být. Nevíme, co od toho máme čekat, ale určitě to bude veliká zábava. Viděl jsem fotky stadiónu na internetu a vypadá to hodně dobře. Určitě to bude stát za to!“
Karel Klodner, pardubický fanklub
„Jakožto šéf fanklubu zaznamenávám poslední dobou denně spoustu ohlasů nejen z našich řad, ale i od lidí, co na hokej moc nechodí. Je to výjimečná událost a já věřím, že si tento zápas nenechá ujít spousta lidí, co nechodí na hokej pravidelně. My fanoušci se trochu více oblékneme, aby nám nebyla zima. Fandit se bude ještě víc, protože přijede hodně lidí z Brna, ale my se nechceme nechat zahanbit.“

Reklama

Související témata: