Hlavní obsah

Nový šéf hokeje v Plzni chce vytvořit z klubu fungující firmu

PLZEŇ

Udělat z klubu běžnou fungující firmu, ohlídat náklady a navázat otevřenou a pravidelnou komunikaci s Asociací hokejových klubů (APK) a hokejovým svazem chce nový ředitel plzeňského extraligového klubu HC Plzeň 1929 Jan Svoboda, jenž nahradil Jaromíra Zavorala. Svoboda, který dosud působil mimo vrcholový sport, bere tuto nabídku od manažerů klubu včetně Martina Straka jako výzvu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisté Plzně

Článek

"Pokud budu v prvních měsících úspěšný, chci zůstat dva tři roky," řekl dnes ČTK. Dodal, že s generálním manažerem a kapitánem A-týmu Martinem Strakou má "velmi dobré vztahy".

Svoboda, který dříve působil ve společnostech Siemens ČR a Contactel a v zahraničí na řídících pozicích v telekomunikačních firmách, má podle vlastních slov velmi dobré vztahy s českým byznysem. Přesto ale odmítl, že by vykonával současně funkci obchodního ředitele shánějícího sponzory. "V počátku ji ale budu muset zastat, dokud nenajdeme nového člověka," dodal.

Bývalý obchodní ředitel a jednatel plzeňského klubu Emil Kristek pracuje od ledna jako obchodní ředitel agentury BPA, partnera extraligy. Svoboda uvedl, že Kristek je jeho velmi dobrý přítel.

"Dlouhodobě bude Martin Straka řídit front office a já se budu starat o back office. Obchodní ředitel je denní práce na plný úvazek. Hledám vhodného člověka s praxí ve sportovní oblasti," řekl novinářům jednapadesátiletý Svoboda. Pokusí se získat nové sponzory a udržet ty dosavadní. Mnohem více se zaměří na mládež.

Zavoral rezignoval po kauze "registračky"

Bývalý ředitel klubu Zavoral rezignoval na post ředitele v listopadu, poté co vyšlo najevo, že HC Plzeň 1929 chyboval při hráčských registracích a následně přišel o 19 bodů v extraligové tabulce. Svoboda se odmítl vyjádřit k problémům klubu s APK i k minulosti klubu a činnosti svých předchůdců. "Všichni v HC Plzeň dělají vše pro to, aby bodovou ztrátu dotáhli," dodal. Už v úterý, druhý den svého působení v Plzni, hovořil v Praze s některými zástupci hokejového svazu a APK. "Jsem nepopsaný list, chci s nimi spolupracovat na základě otevřené komunikace, aby ke mně získali důvěru," dodal Svoboda.

Nový ředitel plzeňského hokeje nechystá v klubu "žádnou palácovou revoluci". Připustil ale, že od akcionářů dostal jako jeden z hlavních úkolů hledat úspory v provozu klubu. "Chci se například podívat na náplň práce všech lidí, aby se jejich činnosti nedublovali. Chci, aby kolegové získali větší pocit zodpovědnosti," dodal.

Svoboda má jedinou zkušenost z hokeje z toho, že čtyři sezony zastupoval na Spartě hlavního sponzora klubu, firmu Siemens. "Jsem Pražák. Doufám, že to v Plzni nebude na obtíž," dodal.

Zavoral zůstává podle Svobody nadále v klubu a bude se podílet na přípravě A-mužstva ve sportovním oddělení.

Reklama

Související témata: