Hlavní obsah

Zahraničí? Jedině Detroit, směje se hokejový obránce Ptáček

V minulém kole odehrál hokejový obránce a kapitán Českých Budějovic František Ptáček svůj 956. zápas v extralize, čímž se dostal na druhé místo v historické tabulce, co se týče počtu startů v nejvyšší soutěži. Předstihl Michala Supa a zařadil se hned za stávajícího rekordmana Josefa Řezníčka.

Foto: www.hcsparta.cz

Hokejový obránce František Ptáček ještě v dresu pražské Sparty.

Článek

Co říkáte na svoje statistiky?

Přiznám se, že jsem o zdolání nějaké mety sám nevěděl. Nikdo mi to ani v Budějovicích nepřipomínal. Žádné dárkové koše nebo památeční dres jsem nedostal. S hokejem zdaleka nekončím, a tak doufám, že nějakou desítku zápasů do své bilance ještě přidám.

Vzpomenete si na svou extraligovou premiéru?

Bylo to v dresu Sparty v roce 1993 ve Zlíně. Pražský tým si mě kvůli několika zraněným obráncům v průběhu sezóny stáhl z hostování v tehdy ještě prvoligové Slavii. Tenkrát jsem ale za Spartu odehrál asi jen tři zápasy, nastupoval jsem v obraně s Jirkou Vykoukalem. Bylo mi devatenáct let.

Co považujete za největší úspěch v kariéře?

Čtyři mistrovské tituly se Spartou. Z toho jednou se mi poštěstilo, že jsem v roce 2007 přebíral pohár jako kapitán. To byl nezapomenutelný zážitek. Ve sbírce mám i jedno stříbro a tři bronzy, všechny se Spartou.

Čemu přičítáte, že si stále udržujete stabilní výkonnost?

Když se ohlédnu, tak mám za sebou šestnáct let tvrdé dřiny. Není to jednoduché. Ale naučil jsem se postupem času využívat svoje zkušenosti a těmi si často vypomůžu víc, než nějakým blázněním na ledě. Měl jsem štěstí, že se mi vyhýbala zranění. Nepotkalo mě nic vážného a věřím, že to vydrží.

Vystřídal jste jen tři extraligové kluby, kdežto někteří vaši vrstevníci třeba dvojnásobný počet...

O mně se ví, že jsem sparťanským srdcařem. Ale rád vzpomínám i na Karlovy Vary. A teď bojuji za České Budějovice.

Na překonání Řezníčkova rekordu vám schází ještě 79 zápasů. Je to hodně, nebo málo?

V mém věku se musím dívat dopředu jen na nejbližší měsíce. Když se nedaří, mám chmurnou náladu, ale to rychle opadne. Stačí přijít do kabiny a hned se cítím lépe. Podepsal jsem smlouvu i na příští sezónu. Když budu zdravý, mohl by ten rekord v počtu zápasu padnout. Ale stejně jako já na něj mohou pomýšlet třeba i Radek Bělohlav z Kladna nebo Honza Peterek z Třince, kteří toho také hodně odehráli. Jsou sice o několik let starší než já, ale nevím o tom, že by se chystali končit.

Jaký je váš sportovní cíl?

Zvednout znovu pohár pro mistra extraligy. Přál bych to sobě i budějovickým klukům, kteří něco podobného ještě nezažili. Chceme se dostat do šestky pro přímou účast v play-off a v něm se může stát cokoliv.

Neláká vás zakončit kariéru v zahraničí?

Teď už ne. Jedině, že by mně vzal Detroit, který má v kádru staré dědky (smích).

Jak se dokážete odreagovat od hokeje?

Rád prožívám koníčky svých dětí. A když mi vyjde čas, tak se věnuji sobě. V létě rád jezdím na motorce. Domovskou základnu mám v Praze, ale momentálně bydlím v Budějovicích.

Reklama

Související témata: