Hlavní obsah

Plzeň vyhrála v Karlových Varech a opět se přiblížila Litvínovu

KARLOVY VARY

Hokejisté Plzně zvítězili ve 40. kole hokejové extraligy na ledě Karlových Varů těsně 3:2. Rozhodující trefu západočeského derby zaznamenal ve 47. minutě obránce Václav Benák. Indiáni se díky tříbodovému zisku dotáhli na desátý Litvínov na rozdíl pěti bodů, na deváté Brno ztrácí Plzeňští ještě o jeden navíc.

Článek

V elektrizující atmosféře lokálního derby nastoupil domácí kapitán Skuhravý ke svému 500. zápasu v dresu Energie. Hned ve třetí minutě Prošek udeřil Lammerse do oblasti hlavy a krku, za což dostal trest na dvě minuty a deset navrch jako osobní trest. Při nabídnuté přesilové hře se však hosté do vážnější šance nedostali.

Hra však začala nabývat na rychlosti i tvrdosti. První efektní zákrok utkání vytáhl hostující gólman Horčička, jenž v šesté minutě ukryl bombu Skladaného do lapačky. Stejně si vedl následně i při šanci Kumstáta. Plzeň kontrovala a po chybě Dobroně mohl otevřít skóre Dvořák, ale Mensatora z mezikruží neprostřelil. Při další přesilovce Energie nastřelil ve 13. minutě Čutta levou tyč Horčičkovy branky. Hostující gólman se poté zaskvěl i při stoprocentní šanci Sailera těsně před první přestávkou.

Od druhé třetiny vynikající hokej pokračoval a akce se střídaly na obou stranách. Skóre otevřel ve 27. minutě po krásné individuální akci Vlasáka zakončující Jan Kovář, který bekhendovou střelou zametl puk za Mensatorova záda. O několik chvilek později se při vyloučení Skladaného naskytla Plzni možnost navýšit skóre, byli to ovšem Karlovarští, kteří mohli v oslabení vyrovnat Noskem, jenže ten při špatné rozehrávce hostů pálil nad.

Vyrovnal Kumstát

Karlovy Vary se však přece jen dočkaly. Ve 31. minutě bekhendovou střelou z mezikruží vyrovnal Kumstát. Krátce poté ale všem v hledišti zatrnulo, když po nevinném střetu u mantinelu zůstal na ledě ležet plzeňský bek Slaney a musel být z ledu odvezen na nosítkách s podezřením na poškození páteře. Ve 33. minutě již domácí vedli. Bombou od modré čáry prostřelil Horčičku Nosek. Jenže při vyloučení Zuckera srovnal navlas stejným způsobem ve 37. minutě Hanzlík a bylo znovu vyrovnáno.

Bylo zřejmé, že kdo vstřelí rozdílovou branku, bude při vývoji zápasu velice blízko úspěchu. A bylo to Indiáni, kdo se radoval z dalšího úspěchu v polovině 47. minuty, kdy využil další početní výhodu Benák. Ač se poté domácí snažili, Plzeňští umně hlídali střední pásmo a Energii již nepouštěli do větších brankových příležitostí.

Více než dvě minuty před koncem základní hrací doby byl vyloučen na dvě + 10 minut za nesportovní chování hostující Heřman a domácí zvýraznili svojí převahu odvoláním Mensatora. Přes drtivý tlak a neskutečný závar v plzeňském brankovišti ale zůstal výsledek nezměněn. Plzeň si tak odvezla svoji historicky první výhru z nové KV Arény.

HC Energie Karlovy Vary - HC Plzeň 1929 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Kumstát (Sloboda, Skladaný), 33. Nosek (Skuhravý) - 27. Jan Kovář (Vlasák), 37. Jiří Hanzlík (Vlasák, Straka), 47. Benák (Vostřák). Rozhodčí: Hribik, Fraňo - Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 6:5, navíc Prošek - M. Heřman oba 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 5526.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Gřegořek, Dobroň, Čutta, Svoboda, M. Rohan, Prošek, Kokko - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Pech, Zaťovič - Sailer, Melenovský, Dej - Zucker, T. Klíma, Kuběna. Trenéři: Stavjaňa, Baďouček a Kněžický.
Plzeň: Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, Modrý, Slaney, Frolo, Jeřábek - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Stránský, Straka, Duda - Lammers, Johnson, M. Heřman - Plášek, Haman, Dvořák - Pitule. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.

Reklama

Související témata: