Hlavní obsah

Plzeň porazila Spartu a posunula se na desáté místo tabulky

PLZEŇ

Hokejisté Plzně porazili ve 42. kole extraligy Spartu 2:0 a po devatenácti zápasech se opět dostali do elitní desítky soutěže. Západočeši, kteří díky administrativním chybám přišli o devatenáct bodů, si po celé utkání v poklidu udržovali dvoubrankové vedení z první třetiny, o které se zasloužil autor obou tref Radek Duda. Hosté nedokázali najít recept na brankáře Luboše Horčičku, který si tak připsal druhou nulu v sezóně.

Článek

Domácím vyšel vstup do utkání dokonale. Duda se totiž již ve 2. minutě dokázal vytočit zpoza branky a i přes těsně bránícího Jana Hanzlíka překonal jednou rukou gólmana Pöpperleho. Hosté mohli odpovědět záhy, když plzeňský Heřman dostal za faul kolenem trest na pět minut a do konce utkání. Dlouhou početní výhodu ale Sparta sehrála bez větší příležitosti a naopak jí musel od další pohromy zachránit Pöpperle při táhlé střele Vostřáka.

Horčičku hosté poprvé pořádně zaměstnali až v 15. minutě, kdy po příhře Kratěny zpoza branky zakončoval zblízka nekrytý Bartánus. Z protiútoku připravil Dvořák zadovkou dobrou střeleckou pozici Strakovi, ten však z mezikruží zamířil mimo. Lépe bruslící Indiáni si agresivním napadáním vynutili nápor, Modrého dalekonosnou střelu ovšem zastavila levá tyčka. Další radost domácím přinesla až práce důrazného Dvořáka na brankovišti, kterou zhodnotil pohodlně dorážející Duda trefou na 2:0.

Do prostřední části naskočila Sparta o poznání aktivněji. V krátké přesilovce pět na tři ale Horčička odolal a bombu Jana Hanzlíka po jejím skončení vyrazil svým levým betonem. Za chvíli se vytáhl také jeho protějšek. Straka totiž dlouhým pasem vyslal do sóla Dudu, jehož střelu zlikvidoval Pöpperle lapačkou. Poté se mohl premiérově z extraligového gólu radovat Tomáš Rachůnek, vyraženou střelu Pituleho však nedokázal vrátit do poloodkryté branky.

Po polovině hrací doby hosté opět nezužitkovali dvojnásobnou početní výhodu trvající 39 vteřin a chvíli na to Horčičku nepropálil ani v přečíslení tři na dva Broš z pravého kruhu. Před branku se protáhl od mantinelu také Kafka, z bezprostřední blízkosti však vypálil nad. Zbývající čas druhé třetiny se i díky dvěma plzeňským přesilovkám odehrával na polovině Sparty.

V závěrečné třetině se hosté chtěli pokusit vstřelit kontaktní gól. Domácí ale zahustili střední pásmo a nedovolili jim dost se do tlaku. To na druhé straně Rachůnek přihrál šikovně při akci dvou na jednoho Pláškovi, jenž však nedokázal překonat klečícího Pöpperleho. Sparta zahrozila až během přesilové hry, Horčička se ale proti tvrdému voleji Philippa stačil včas přesunout. Ve snaze korigovat stav hosté otevřeli hru, čehož nedokázal po přihrávce Pláška využít k navýšení výhry Plzně z pravého kruhu zakončující Rachůnek.

HC Plzeň 1929 - HC Sparta Praha 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Duda, 19. Duda (Dvořák, Jiří Hanzlík). Rozhodčí: Hradil, Husička - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8, navíc M. Heřman (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 7913.
Plzeň: Horčička - Benák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, Modrý, Dresler, Frolo, St.Pierre - Vostřák, Jan Kovář, Vlasák - Duda, Straka, Dvořák - Lammers, M. Heřman (2. Pitule), Johnson - Plášek, Haman, T. Rachůnek. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Sparta Praha: Pöpperele - Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, Gulaši, O´Brien, Husák - Ton, Broš, Hromas - Kratěna, D. Výborný, Bartánus - Smoleňák, Luňák, Koreis - Žalčík, Karpov, Kafka - Rubeš. Trenéři: M. Hořava st. a Rulík.

Reklama

Související témata: