Hlavní obsah

Je to bordel! Přehmaty znevažují hokejovou extraligu, říká Antoš

PRAHA

Sezóna, která vejde do historie. Ale radost z toho nikdo mít patrně nemůže. Nebylo by lepší ji zrušit? Dosti sarkasmu. Probíhající hokejovou extraligu stíhá políček za políčkem. Do spletence ožehavých otázek naposledy vstoupila "kauza Třinec a neoprávněné starty Martina Adamského". Opět je rušno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejisté Třince se stali středem pozornosti další kauzy v extralize.

Článek

„Je těžké něco komentovat, když nevím, o jaký papír se jedná. Pan Šulc (ředitel extraligy) prohlásil, že to je jeho chyba, tak to je asi jeho chyba,“ řekl Sport.cz hokejový komentátor David Pospíšíl.

„Můj pohled je stále stejný. Pokud někdo udělá chybu, musí nést trest. V tuto chvíli by měla asi APK (Asociace profesionálních klubů) zvážit, zda by nemělo dojít k obměně kádru, který se o extraligu stará. Nyní jde opravdu už o velké přehmaty. Ty chyby mohou znevážit soutěž,“ přidal se hokejový expert České televize Milan Antoš.

K čemu mělo v Třinci dojít, o čem je tento svár? V podstatě to vypadá, že jde o kus papíru, který byl zaměněn. Ohlášení přestupu za prohlášení o postoupení hráčské smlouvy. Že by tento prohřešek měl lídra tabulky připravit o všechny body, protože Adamský nastoupil ve všech utkáních Ocelářů? To není možné.

"K pochybení zřejmě došlo. K prvnímu ze strany Plzně, která v rozporu se skutečným stavem chybně poslala Prohlášení o postoupení Hráčské smlouvy, když v tu dobu už s Adamským žádnou neměla," vysvětlil Šulc ČTK. "Následně došlo k pochybení u nás, když jsme si toho my nevšimli a přestup jsme zrealizovali na tomto chybně zaslaném prohlášení. Na správnosti nebo platnosti toho přestupu to nic nemění, protože to bylo podepsáno 6. září," uvedl Šulc.

„Letos se objevují další a další věci. Asi by se to mělo zjednodušit. Udělat jeden blanket, který se vyplní, když bude hráč přestupovat, ne patnáct lejster. Ať je to klidně knížka, která má kolonky, ale ať to je jediný dokument,“ nabízí řešení Pospíšil.

Prohlášení HC Oceláři Třinec
„Prokazatelně jsme před zahájením soutěže poskytli řídícímu orgánu podklad, na základě kterého byl hráč zaevidován ve prospěch našeho klubu ke dni 6. 9. 2010. Rovněž jsme na tomto dokladu obdrželi výslovné potvrzení, že hráč Martin Adamský je počínaje 6. 9. 2010 oprávněn za náš klub nastoupit. Evidenční změna u tohoto hráče tedy nastala před zahájením tohoto ročníku ELH. Dále jsme ve lhůtě stanovené herním řádem, tj. do 10. 9. 2010 řádně předložili ke kontrole smlouvy řídícímu orgánu, a to včetně smlouvy hráče Martina Adamského. Jelikož tento hráč byl zaevidován před začátkem soutěže ve prospěch našeho klubu, jelikož jsme řádně registrovali jeho hráčskou smlouvu a jelikož jsme se za přestup řádně vyrovnali s mateřským klubem, musíme odmítnout, že by hráč Martin Adamský v našem klubu nastoupil neoprávněně.“

Probíhající měsíce nejvyšší hokejové soutěže hýbou stojatými vodami více a více. A žádná radost to vskutku není. Po skončení ročníku patrně nastanou změny.

„Tvrdím, že extraliga před lety někde začala, pánové se sešli a udělali APK. Od té doby se společnost a APK někam posunuly. Jde o obrovskou továrnu, která vyrábí zábavu pro lidi, hodně peněz se v tom točí. Pokud se to bude dělat dále amatérsky, což si myslím, že se to v tuto chvíli dělá, tak jde o obrovskou chybu. Myslím, že je čas, aby majitelé klubů zasedli a celkově vše zprůhlednili. Jak pro novináře, tak fanoušky a všechny lidi, kteří hokej sledují. Pravidla musí být jasná a čitelná. Problémů se najednou ukazuje moc, to je obrovská chyba,“ přidává svůj pohled Antoš.

Vyjádření ředitele extraligy Stanislava Šulce pro hokej.cz
"Musím přiznat, že k záměně dokumentů mohlo dojít, někteří funkcionáři rozdíl mezi nimi úplně nechápou. Stalo se nám to v minulosti několikrát. Jestli z tohoto případu chce někdo něco vyvozovat, pak jedině mé pochybení. Třinec se ničím neprovinil. Hráči 30. dubna skončil kontrakt v Plzni, hned 1. května podepsal novou tříletou smlouvu v Třinci. Z toho je jasně patrné, že mířil do kádru Ocelářů. Registrace byla provedena v průběhu července, 6. září jsem pak potvrdil přestup a Třinec ode mě dostal potvrzení o evidenci zaregistrované smlouvy.“

Případ "Třinec a Adamský“ je zatím poslední záležitostí, která otřásá českým hokejem. "Určitá chybka tam sice je. Ale ze strany Plzně. Ta měla použít jiný tiskopis," řekl pro iDnes Ctibor Jech, prezident APK. Právě v Plzni Adamský působil před odchodem do Třince. Plzeňský klub ale na svých stránkách odmítá, že by upozornil a ohlásil tento případ.

Nejdříve se v tomto ročníku nejvyšší české soutěže objevil plzeňský Petr Sýkora a jeho neoprávněný start na Kladně, poté „registračky“ a odečet bodů Mladé Boleslavi, Plzni a Kladnu. Následovalo porušení licenčních podmínek Boleslavi a pokuta tři milióny korun. To jde o největší a nejznámější případy. „Po sezóně by asi měla přijít změna, tohle už působí trochu komicky. Já přestupy nikdy nedělal, nevím, jak je to složité. Ale tyhle případy volají, aby to bylo něco úplně základního. Aby to zvládl i strejda ze třetí třídy,“ navrhuje Pospíšil.

„Tato sezóna je extrém. Extraliga je velký obchod a byznys. Žádný klub si nemůže dovolit spadnout do druhé ligy. To by ho mohlo finančně zruinovat. Najednou se používají všechny metody k tomu, aby se klub nějakým způsobem prosadil a udržel. Pokud se toho nevyčistí a nezprůhlední, tak to bude chyba. Jediný tlak na klub vytváří fanoušci a novináři. Já věřím, že na pana Šulce je tlak obrovský, to si nikdo neumí představit, co se mu asi děje v hlavě, ale asi by měl někdo říci: Pánové, takhle už to nejde,“ přidává se Antoš.

Černé chvíle probíhající sezóny
Plzeňský Petr Sýkora si připsal neoprávněný start proti Kladnu. Utkání bylo kontumováno.
V kauze „registračky“ kluby z Mladé Boleslavi, Plzně a Kladna přišly o body - 22, 19 a 6.
Mladé Boleslavi hrozilo vyloučení ze soutěže kvůli nesplaceným finančním závazkům, došlo zde k pochybení proti licenčnímu řádu. Klub dostal pokutu 3 milióny korun.
Třinec měl údajně nesprávně vyřešen přestup Martina Adamského. Je možný odečet všech bodů pro klub? Tedy pád na poslední místo?

Extraligu sledují každý týden statisíce fanoušků, v tuto chvíli se pyšní, že je soutěží úřadujících mistrů světa, ale přehmaty, kauzy, problémy, dohady ji jen ubíjí a ubírají na kreditu. "Můj český názor je, že v tom mají bordel," nerozpakuje se Antoš.

„Můj pocit je, že v tom mají binec a zmatek, nevědí (APK). Už chápu pana Šulce, když jsem ho viděl v pořadu České televize (Kamelot), kde byl vyloženě nervózní. Když se bavíme stále o stejné otázce a on na ni tisíckrát odpověděl, že se mu do toho už ani nechce, ale z druhé strany musí pochopit, že lidi to zajímá. On to musí vysvětlit, to samé APK. Musí si to uvědomit, musí udělat rychlé kroky pro zlepšení. Pokud to neudělají, tak se mohou potýkat s velkými problémy. Šokují mě prohlášení vrcholných lidí jako je pan Šulc a Jech. Vyjadřují se, ale jejich názory jsou rozdílné. Jednou podpis rozhoduje, jednou ne. Mělo by být dané. Ano, tohle tolerujeme, tohle ne. Od nové sezóny by toto mělo být nastavené,“ doufá Antoš.

Je čas udělat hvězdy z hráčů

„Pan Šulc by si měl odebrat nějaké body. Chyby dělá každý. Udělala je Boleslav, Plzeň i Kladno. Teď ji udělal pan Šulc, ale toho to bolet nebude, možná finančně, že dostane od APK pokutu. Nechci říkat, že má odcházet. Nejsem k tomuto kompetentní, nevím co kauza „Adamský“ obnáší. Nevím, jestli to je lajdáctví, nepozornost, nechci soudit, ale jasně se ukazuje, že chybu může udělat každý, pokud to nic neovlivňuje, tak by se mělo jednat s rozumem,“ dodává Pospíšil.

„Extraliga je možná nejvíce sledovaná soutěž u nás. A my si děláme zbytečně do vlastní kapsy. APK si musí uvědomit, že předseda bude asi muset skončit, budou muset najít někoho jiného. Vůbec to panu Šulcovi nepřeji, pro hokej udělal obrovské penzum práce,“ přiznává Antoš, ale řešení a změna se hlásí o slovo.

„Přes léto by se mělo udělat velký kus práce, aby v příští sezóně všechno klapalo. A to se týká i juniorské soutěže a dalších návazných věcí. Pokud bude vše čitelné, tak dalším krokem je dostat do popředí hráče, aby se z nich staly hvězdy. U nás se to trochu změnilo. U nás by manažeři nejradši vystupovali v televizních obrazovkách, byli viditelní, jak jsou šikovní, ale hráči jsou v pozadí. Je čas do toho sáhnout a udělat z extraligy profesionální a kvalitní soutěž, tak jak si to zaslouží, a to i vedením ligy,“ dodává Antoš.

Reklama

Související témata: