Hlavní obsah

Zmizí Vary z extraligové mapy? Klub chystá demonstraci

KARLOVY VARY

Hokejové Karlovy Vary možná v příští sezóně zmizí z extraligové mapy. Alespoň tím hrozí většinový vlastník klubu Karel Holoubek, jenž zvažuje prodej licence Chomutovu či Ústí nad Labem. Fanoušci a členové klubu již chystají demonstraci u karlovarského krajského úřadu, kde budou zastupitelé jednat o výši příspěvku města ve prospěch HC Energie.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Energie zatím hrozí stěhováním z karlovarské KV Arény

Článek

Klub sbírá podpisy pod petici, která žádá vyšší dotace od města. „Podepsalo ji více než patnáct stovek lidí, další podpisy přibývají každou minutou,“ uvedl generální manažer klubu Miroslav Vaněk, podle nějž bude před úřadem 25. ledna demonstrovat čtyři sta dětí z mládežnických oddílů. Pravděpodobně se připojí i někteří z fanoušků. Už nyní ale Energie zvažuje další kroky. Vyhrožuje přesunem týmu pro zbytek sezóny z nové karlovarské arény do nedalekého Sokolova a většinový vlastník klubu už se nechal slyšet, že po sezóně možná zasedne k jednání o prodeji licence k účasti v hokejové extralize. I cena je známá, jedná se o 18 miliónů korun. Proč se ve Varech bouří? Vedení radnice a klubu se neshodují na penězích, které do hokeje proudí z městské kasy. Podle Vaňka nechce HC Energie nic víc, než kolik dostal klub od města předloni. „Jenže letos máme dostat o sedm miliónů korun méně,“ dodal Vaněk. To ale město ústy svého primátora Petra Kulhánka (KOA) odmítá. „Vloni klub od města dostal 12,8 miliónu korun a letos jsme všechny příspěvky na sport ponížili o deset procent,“ podotkl s tím, že klub záměrně zkresluje údaje o dotacích města. „K daleko razantnějšímu krácení příspěvku o 3,2 miliónu korun došlo už vloni za minulého vedení města,“ doplnil Kulhánek, podle kterého HC Energie nemohla s ústními sliby minulého vedení už vzhledem k podzimním volbám ve svém hospodaření počítat. „Finanční podporu jsme krátili všem sportovním klubům o deset procent a nikdo jiný si nestěžoval,“ dodal.

Sponzoři nemají peníze na rozdávání

Podle výpisu listin uveřejněných v obchodním rejstříku hospodařila HC Energie v roce 2009 s výnosy ve výši zhruba 140 miliónů korun, přičemž skončila ve schodku bezmála tří miliónů korun. „V této sezóně očekáváme výnosy 120 miliónů korun a pro příští sezónu 2011/12 počítáme už jen s 90 milióny korun výnosů,“ uvedl Vaněk, podle kterého klub těžko shání peníze od soukromých přispěvovatelů. „Generální sponzor Sokolovská uhelná, které vděčíme za záchranu hokeje v Karlových Varech v minulosti, má svoje problémy, protože změnou legislativy bude muset platit za emisní povolenky,“ vysvětloval Vaněk s tím, že peníze na rozdávání nemají ani ostatní sponzoři. „Sponzoři chtějí vidět, že se město stane vlajkovou lodí karlovarského hokeje,“ vysvětlil Vaněk, proč vedení klubu tak tlačí na vedení města. Primátor Kulhánek má ale jasno. Město podle něj nemůže sanovat klubu propad sponzorských příspěvků. „Také jsme v recesi, ale naše příspěvky klubu nejsou tak ztenčené, jako ze strany privátních podporovatelů,“ zdůraznil. Vaněk ale argumentoval přístupem města ke Karlovarskému symfonickému orchestru, který má letos dostat meziročně o pět miliónů korun více. Obě organizace podle Vaňka srovnávat lze, protože obě baví lidi, přičemž na hokej chodí nesrovnatelně více diváků. „To odmítám, srovnávat to nelze. Podívejte se na platy hráčů obou organizací, které jsou úplně jinde,“ odmítl první náměstek karlovarského primátora Jiří Kotek (sdružení Alternativa).

Reklama

Související témata: