Hlavní obsah

Kůrka zažil vítězný debut, pomohl k výhře Pardubic nad Litvínovem

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic porazili ve 43. kole extraligy Litvínov 4:2. Dres obhájce mistrovského titulu již oblékl útočník Tomáš Kůrka, který je v týmu Eatonu na hostování do konce sezony z pražské Sparty, a při své premiéře v sestavě Východočechů přispěl k výhře dvěma finálními přihrávkami.

Článek

Utkání týmů, které nutně potřebují body pro dosažení svých dílčích cílů v sezoně, nepřineslo příliš pohledný hokej, ale pro Východočechy alespoň důležité tři body. V úvodní třetině však Litvínovští působili dojmem, že se rychle oklepali z úterního debaklu s Kometou Brno (1:7) a domácím byli přinejmenším vyrovnaným soupeřem.

V páté minutě byl vyloučen Vopat, ale domácí hráli přesilovku bez důrazu a střelby. Pak se dostali do stejné výhody i Severočeši, když pykal na hanbě útočník Kolář. Čisté konto Eatonu ale uchránil gólman Svoboda, který se blýskl několika pohotovými zákroky proti tvrdým střelám soupeře. I když měli domácí poté více ze hry, zaměstnanějším z obou gólmanů byl Svoboda, který musel zasahovat šestnáctkrát, zatímco Volke jen devětkrát.

Do druhé třetiny šli hosté s půlminutovou přesilovkou za špatné střídání Eatonu a hned v jejím úvodu byl navíc vyloučen Kaberle, ale hosté s početní výhodou naložili špatně a naopak sami málem inkasovali, když Bartekův průnik zastavil až Volke. Ve 24. minutě se už ale Pardubičtí přece jen dočkali. Po úniku Kůrky se Zohornou dal pardubický centr vedoucí gól. Úspěšný střelec Zohorna byl i u druhém gólu svého týmu, když před Volkem tečoval Mezeiovu střelu od modré čáry.

Domácí měli od úvodní trefy výraznou převahu, ale místo, aby přidali k náskoku 2:0 další góly a zajistili si klid, vlastními chybami se o něj připravili. Nejprve útočník Kolář neproměnil vyloženou šanci a hned z protiútoku si Kubinčák pohrál s Kočím a zavěsil pod horní tyčku.

Ve 35. minutě přisedl na trestnou lavici ke Kubátovi Vopat a domácí hráli 39 vteřin dvojnásobnou početní výhodu. Nejenže jí ovšem nevyužili, ale ve 36. minutě inkasovali vyrovnávací branku. Lukeš našel přesným pasem z trestné lavice se vracejícího Kubáta a ten nezaváhal. Ve 39. minutě však vrátil vedení na stranu Eatonu prudkou ranou od modré čáry obránce Kolář.

Po 41 vteřinách třetí třetiny navíc napodobil svého jmenovce v pardubické sestavě útočník Kolář a zvýšil na 4:2, když si po přihrávce Starého technickými finesami poradil s obránci soupeře i brankářem Volkem. Pardubičtí poté znovu měli podstatně více ze hry, ale museli čelit rychlým protiútokům Severočechů, kteří stále nesložili zbraně. Ke změně skóre však již do vypršení základní hrací doby nedošlo.

HC Eaton Pardubice - HC Benzina Litvínov 4:2 (0:0, 3:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 24. Zohorna (Kůrka), 29. Zohorna (Mezei, Pineault), 39. Kolář II (Pineault, Kůrka), 41. Kolář I (Starý) - 32. Kubinčák (Vopat, Trávníček), 36. Kubát (Lukeš). Rozhodčí: Husička, Hradil - Bryška, Novák. Vyloučení: 8:9. Bez využití. V oslabení 0:1. Diváci: 8105.
Pardubice: A. Svoboda - Kaberle, Nakládal, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, Kolář II - Bartek, Koukal, Buchtele - Kolář I, Špirko, Starý - Pineault, Zohorna, Kůrka - Kousal, Nahodil, Rákos. Trenéři: Jandač a Hynek.
Litvínov: Volke - Černošek, Kubát, Stříteský, Jareš, Skuhrovec, Švarný, Gula - Majdan, V. Hübl, Lukeš - Černý, Rindoš, Jenáček - Kubinčák, Vopat, Trávníček - Bojer, Kracík, Gerhát. Trenéři: Reichel a Kučera.

Reklama

Související témata: