Hlavní obsah

Kopřivův tygří skok Tygry vymazal a Slavii nastartoval k obratu

PRAHA

Ve druhé minutě vstřelili první gól, vytvořili si dalších několik vyložených šancí a Slavii jasně přehrávali. V osmnácté minutě navíc pláchl při vlastním oslabení Bartovič a řítil se zcela sám na brankáře Kopřivu. Ten se rozhodl k netradičnímu kroku, slovenskému útočníkovi se tygřím skokem vrhl pod nohy a šanci tak zmařil. Od tohoto okamžiku liberečtí Bílí Tygři přestali kousat a Pražané nakonec utkání otočili.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Slavie Miroslav Kopřiva vypichuje obětavým zákrokem puk libereckému Milanu Bartovičovi

Článek

Když viděl, jak Bartovič při vlastním oslabení nabírá rychlost a míří osamocený k němu, měl slávistický brankář hned jasno, že zkusí netradiční věc. Slovenskému útočníkovi se vrhl pod nohy. „Viděl jsem, že do toho kopnul a bude mít velkou rychlost. Proto jsem začal couvat a čekat, zda půjde do forhendu nebo bekhendu,“ vyprávěl Kopřiva po zápase.

„Věřil jsem si. Jinak bych to asi neudělal. Vyrazil jsem to nakonec špičkou hokejky,“ říkal slávistický brankář. Rychlost, jakou Bartovič přebruslil slávistické zadáky, byla až neskutečná. „Rozhodčí tam podle mě slávistickému obránci trochu vadili a tím vznikl brejk,“ vysvětloval devětadvacetiletý forvard, jak k přečíslení došlo.

Milan Bartovič z Libercefoto: ČTK/Radek Petrášek

Na první pohled se zdálo, že Bartovič si Kopřivova manévru všiml kvůli sklopené hlavě pozdě. „Na poslední chvíli jsem ho uviděl. Dal jsem si to do bekhendu a on jak je dlouhý, perfektně mi to vypíchnul. Udělal to dobře. Kdybych býval šel na druhou stranu, dával bych to do prázdné brány,“ mrzelo Bartoviče, že nesáhl ke kličce do forhendu.

Kopřiva tak libereckého útočníka vyhnal až k pravému mantinelu, odkud sice mohl střílet, úhel už byl ale až příliš ostrý. „Tohle jsem věděl, že už nestihnu, ale ještě byl za mnou bek, který by to chytnul,“ byl Kopřiva už v klidu, že největší nebezpečí je zažehnáno.

Tento moment jakoby Slavii nakopnul ke zlepšenému výkonu a i obratu ve skóre. „Trošku jsme zaspali začátek, Liberec byl lepší. Měl spoustu šancí a my štěstí. Od druhé třetiny jsme začali hrát to, co jsme chtěli a byli lepší. Něco jsme si k tomu v kabině řekli, přidali se i trenéři a druhá třetina pak byla suprová,“ věděl Kopřiva.

Brankář hokejistů Slavie Miroslav Kopřiva v akcifoto: Právo/Petr Hloušek

„Té první třetiny je škoda. Měli jsme spoustu šancí a klidně to mohlo být 3:0 a bylo by rozhodnuto. Potom už jsme zbytečně drželi puk ve vlastním pásmu, dělali chyby a Slavia se dostala na koně,“ přidával se Bartovič. „Je to škoda. Celkově jsme byli lepší než Slavia, bohužel jsme tu nechali dva body.“

Slavia si hlídá záda, Liberec bere nejhůř druhé místo

Pražané se tak sedm kol před koncem základní části bodově dotáhli na šesté České Budějovice a stále reálně usilují o přímý postup do vyřazovacích bojů. „Takhle my ale nekalkulujeme. Jdeme zápas od zápasu. Můžeme pomýšlet na šestku, hlavně si ale musíme dát pozor na desítku, protože mančafty pod námi se na nás dotahují. Je to tam hodně vyrovnané,“ varuje slávistický brankář.

To Liberec i přes prohru dál zůstává na druhém místě, které by chtěl po 52 kolech udržet. Přinejmenším udržet. „Chceme skončit co nejvýše,“ vyhlašuje Bartovič. Co to konkrétně znamená? „Být první nebo druzí,“ má jasno slovenský snajpr.

Reklama