Hlavní obsah

Změny ve Spartě: Vykoukal do Budějovic, Smoleňák do Kladna, Koreis do Brna

PRAHA

Hokejisté Českých Budějovic získaly v poslední přestupový den hvězdnou posilu do obrany. Na jih Čech přichází z pražské Sparty devětatřicetiletý Jiří Vykoukal, který bude do konce sezóny hrát pod bývalým koučem Sparty Františkem Výborným. Zároveň ze Sparty odchází útočník Radek Smoleňák, kterého získalo Kladno. Opačným směrem přijde Sacha Treille. A těsně před uzávěrkou přestupů zamířil z Holešovic do brněnské Komety Jakub Koreis.

Foto: www.hcsparta.cz

Jiří Vykoukal v dresu Sparty

Článek

Radka Smoleňáka postavili trenéři Sparty mimo hru v úterní dohrávce s Litvínovem za údajný prohřešek na tréninku. V dalších dvou zápasech sice znovu hrál a v neděli pomohl jedním gólem k výhře nad Mladou Boleslaví, přesto to byla jeho letošní derniéra v dresu Sparty. V poslední přestupový den jej Sparta poslala do konce sezóny do Kladna výměnou za francouzského reprezentanta Sachu Treilleho.

Smoleňák je kladenský odchovanec a spolu s ním získal středočeský klub ze Sparty na hostování i obránce Jaroslava Nedvěda, který působil v prvoligovém Berouně. Oba by měli za Kladno nastoupit už v úterý proti Liberci.

Sacha Treille se ve Spartě potká se svým bratrem Yorickem, navíc s ním Sparta podepsala dvouletou smlouvu s opcí do dubna 2014. Představit se má už v úterním zápase na ledě Zlína. „Děláme tento trejd i s výhledem na budování týmu do dalších let. Sacha Treille je rychlý a důrazný útočník, který se dokáže prosadit v prostoru před brankou a ve svém věku má již i dostatek mezinárodních zkušeností v podobě tří startů na mistrovství světa seniorů,“ uvedl Petr Bříza, generální manažer Sparty.

Vykoukal si chce na závěr kariéry zahrát play-off

Ten uskutečnil i další výraznou změnu v kádru. Do Českých Budějovic totiž poslal obránce Jiřího Vykoukala, který v nejvyšší soutěži nikdy nehrál za jiný klub než Spartu Praha. Přes zámoří, Švédsko, a Finsko se dvojnásobný mistr světa vrátil do holešovického klubu v roce 2005.

„Neumím si pro závěr sezony představit lepší posilu do obrany. Jsem přesvědčený, že pro nás bude obrovským přínosem,“ pochvaluje si na stránkách HC Mountfield sportovní manažer klubu Josef Zajíc. Vykoukal poprvé nastoupí za České Budějovice už v úterý na ledě Brna.

„V listopadu jsem oznámil, že se jedná o mojí poslední sezónu. Nyní jsme si tak s vedením klubu sedli a došli k názoru, že Sparta bude dávat příležitost hráčům, kteří jsou pod smlouvou a mladým hráčům, čemuž samozřejmě rozumím. Můj odchod do Budějovic tak vzešel po zralé úvaze," říká na oficiálních stránkách Sparty Vykoukal.

„Odchodem do Českých Budějovic se mi naskýtá šance ještě jednou ochutnat boje play-off. Určitě se ale nezříkám své odpovědnosti a beru na sebe velký díl viny za to, jak Sparta letos hraje. Na druhou stranu můžu s čistým srdcem říct, že jsem dělal vždy maximum proto, aby Sparta byla úspěšná. Poslední věc, kterou pro Spartu mohu udělat, je přenechat místo perspektivnějším hráčům," pokračoval.

„Jirkovi děkujeme s velkou pokorou za veškerou práci, kterou pro Spartu odvedl. Zaslouží si veliký respekt a úctu. Patří mezi výrazné osobnosti v historii našeho klubu a po ukončení jeho kariéry mu Sparta připraví důstojné poděkování,“ uvedl generální manažer Sparty Petr Bříza.

V Brně by měl Koreis zůstat až do roku 2013 

Koreis přestoupil těsně před uzávěrkou transakcí z pražské Sparty do Brna. Šestadvacetiletý plzeňský odchovanec má kontrakt do konce sezóny a dolaďují se formality jeho nové smlouvy s Kometou na další dva roky. Uvedly to oficiální stránky obou klubů.

"Jsme rádi, že se nám povedlo tohoto hráče na poslední chvíli přivést. Čekáme od něj důraz a agresivitu nejen v brankovišti. Ze Sparty k nám přestoupí a nová smlouva by měla být až do konce sezóny 2012/13," řekl oficiálním stránkám Komety šéf klubu Libor Zábranský. Koreis si v této sezóně připsal v 44 zápasech osm bodů za tři branky a pět asistencí.

Ve Spartě působil po příchodu z finského Ilvesu Tampere třetí sezónu. "Jakubovi ve Spartě končila smlouva a pro nadcházející sezónu jsme s ním při sestavování týmu již nepočítali. V posledních hodinách před koncem přestupního termínu jsme pro nás výhodně zobchodovali jeho hráčská práva a prodali jej do Brna," prohlásil generální manažer Sparty Petr Bříza.

Brno je desáté a hájí své postavení na pozicích, která znamenají účast v play off. Sparta je v nevydařené sezoně dvanáctá bez reálné šance na účast v bojích o titul a nehrozí jí ani pád do baráže, protože před poslední Mladou Boleslaví má náskok 25 bodů.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín