Hlavní obsah

Extraliga vyčkává závěrečnou honbu za body. Nikdo nemá nic jisté

PRAHA

Hokejová Tipsport extraliga vyčkává a pomalu se chystá na nervový finiš. Nyní panuje týden klidu díky reprezentační pauze. Někde už myslí na play-off a prodávají lístky, jinde by také rádi, nejdříve ale musí do této fáze vůbec postoupit. Co dělají a prožívají jednotlivé kluby, které sbírají síly na závěrečná tři kola?

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Třince mají nakročeno vyhrát základní část extraligy a získat Prezidentský pohár.

Článek

Boj o první místo: Třinec 93 bodů, druhý Liberec 90: Oba kluby mají jistotu, že čtvrtfinále nadstavbové části extraligy zahájí před svými fanoušky, a tak už na stránkách klubu inzerují prodej vstupenek na play-off. Neznámou je zatím soupeř. A také to, který z této dvojice zvedne nad hlavu Prezidentský pohár pro vítěze základní části.

Klání o místa v první čtyřce: Kdo po 52. kole zůstane do čtvrtého místa, má jistotu, že začne vyřazovací zápasy doma, k tomu i možný poslední duel v sérii. Tato otázka ještě není vyřešena. Od třetího Zlína až po šesté Pardubice činí bodový rozdíl pěti bodů.

„Někdo nám to po skončení základní části sečte a budeme tam, kde budeme," nechal se slyšet zlínský útočník Bedřich Köhler pro klubový web. A tak to bude i s ostatními.

František Ptáček  z Českých Budějovic (vpravo) věří, že jeho tým se udrží v první šestce.foto: ČTK/David Veis

Do první šestky se všichni nevejdou: Boj o čtyřku prolíná i sbírání bodů o první šestici, která zaručuje přímý postup do čtvrtfinále. Podle budějovického kapitána Františka Ptáčka si to o Top 6 v současné situaci rozdá pětice mužstev.

„Nejpravděpodobněji se jeví scénář, kdy týmy HC Mountfield, Vítkovic, Pardubic, Slavie a Zlína si to mezi sebou rozdají o čtyři místa zajišťující přímí postup do play-off,“ myslí si Ptáček. Tedy od třetího po šesté.

Nejhorší pozici má z této pětice Slavia, která je sedmá a na šestou příčku ztrácí dva body. Její tři závěrečná utkání navíc nejeví nic snadného. Třinec bojuje o první místo, Mladá Boleslav potřebuje nutně body na boj o záchranu v nejvyšší soutěži. A Brno? To chce do předkola play-off. Fanoušci pražského klubu si zatím ale mohou oddychnout při hlasování o hokejistu Slavie desetiletí. Průběžně je na čele Josef Beránek, současný asistent trenéra Vladimíra Růžičky. „Já bych zvolil Beryho,“ říká bývalý spoluhráč Marek Tomica.

Vrchol o vklouznutí do desítky: Stále tři místa a čtyři adepti. Jeden přebývá - Plzeň 71 bodů, Litvínov 71, Karlovy Vary 69 a Kometa Brno 65. A následující zápas Brna 16. února může být klíčový:  Kometa jede do Plzně.

„Teď si každý musí od hokeje odpočinout, být s rodinami, chvíli si orazit a pak se tady sejít. V Plzni už nám půjde o bytí či nebytí. Musíme to tam tak zavřít, aby se k nám nedostali, nevystřelili na bránu. Musíme si to říct stejně, jak jsme si to říkali loni v největším srabu a přineslo to ovoce,“ předkládá možný recept brněnský Kamil Brabenec.

Karlovy Vary přivítají po reprezentační pauze Zlín. A budou potřebovat podporu fanoušků, ze všech čtrnácti účastníků je tým ze západu Čech co do návštěvnosti třetí nejhorší. I proto bylo ve Varech na Zlín stanoveno jednotné vstupné - 50 korun.

Mladoboleslavský brankář Marek Schwarz v akci. On bude jeden z hlavních mužů v cestě za záchranou v nejvyšší soutěži.foto: Právo/Petr Hloušek

Boleslav a její poslední příčka: Mladá Boleslav 30 bodů a Kladno 35. S velkým odstupem Sparta - 52 bodů. Čtyři poslední týmy si zahrají play-out. Kdo po dvanácti kolech nasbírá nejméně, zahraje si baráž s vítězem první ligy o setrvání mezi elitou. V osudí je i se třemi koly základní části 45 bodů. Tedy velká šance na zamotání chvostu tabulky.

„Věřím, že Mladou Boleslav nebude baráž zajímat. Že Kladno dotáhneme. I za podpory skvělých fanoušků,“ je přesvědčený Tomáš Demel, nová posila Boleslavi.

"Hrajeme dvakrát doma. S Brnem a s Litvínovem. Předtím jedeme do Pardubic. Tam to bude hodně těžké, protože hrají o první šestku, ale v domácích zápasech bychom měli bodovat. Papírově máme určitě přijatelnější los než Mladá Boleslav," je optimistou kladenský asistent trenéra Jiří Kopecký.

Reklama