Hlavní obsah

Bartečko chce se Spartou titul

PRAHA

Hokejisté Sparty mohou vítat novou posilu, do Prahy dnes přiletěl slovenský útočník Ľuboš Bartečko. V sobotním televizním duelu ve Vsetíně ale ještě sparťanský dres neoblékne, dostal od trenérů čas na aklimatizaci. Mistr světa z Göteborgu 2002 dorazil i s americkou manželkou Natashou, jež by měla koncem listopadu přivést na svět potomka.

Foto: internet

Luboš Bartečko ještě během působení v St. Louis Blues

Článek

"Bude to chlapec, Dominik," prozradil Bartečko. "To bude zajímavé; já Slovák, manželka Američanka a on se narodí v Čechách," vymýšlel viditelně v dobré náladě. "S americkým občanstvím by neměl mít problém," dodal vzápětí. Po letu ze St. Louis si řesto si úlevně vydechl, že má celou bagáž po trase St. Louis-New York-Praha pohromadě. "Divím se, že všechno dorazilo v pořádku. Vždyť v New Yorku jsme měli na přestup jen čtvrt hodiny," potřásl udiveně hlavou.

Hbitý bruslař se šikovnýma rukama odehrál za pět let v NHL celkem 257 utkání s bilancí 46 gólů a 65 asistencí. Nejprve tři roky oblékal dres St. Louis a poté další dva působil v Atlantě. V létě absolvoval Bartečko téměř celý přípravný kemp s Los Angeles Kings, ale dočkal se pouze nabídky na dvoucestnou smlouvu, kterou nepřijal. Zájem měla vedle Sparty celá řada klubů; ze Švédska, z Finska, z Německa a hlavně z movité ruské superligy, především moskevské celky CSKA a Dynamo. Rodák z Kežmarku je však rezolutně odmítl.

Nesnáší létání

"Do Ruska ne, tam se mi moc nechtělo. Už kvůli rodině, přestože z hlediska peněz by to asi bylo nejzajímavější. Ale já také nesnáším létání, to raději pojedu dvacet hodin v autě nebo v autobusu. A tam bych se toho nezbavil," doplnil na vysvětlenou.

Přednost nakonec dostala pražská Sparta a Bartečko kývl na smlouvu do konce sezony s možností další jednoleté opce. A to přesto, že se ozvali i slovenští zájemci, bratislavský Slovan a Poprad. "To by chlapci finančně asi neutáhli," pousmál se hořce stříbrný medailista ze světového šampionátu z roku 2000 v Petrohradu. "Sparta nabídla dobré podmínky, klub má zvuk a touží po titulu, k němuž bych mu chtěl pomoci. A navíc Praha je světové město. Už se těším na nějaké jídlo z vyhlášené české kuchyně a určitě si zajdu i na pivo," plánoval už v hale na Ruzyni.

Hrát MS v Praze? To by byla paráda 

Osobně se v holešovickém celku zná s obráncem Liborem Procházkou, s nímž hrával v St. Louis, vybavuje si i krajana Gabriela Špilára. Předpokládá se, že vytvoří údernou trojku s dalšími rychlíky Janem Markem a Petrem Tonem, s trenérem Aloisem Hadamczikem se ale ještě o svém zabudování do mužstva nebavili. "No ale do branky mě snad nedají. To by Sparta nepostoupila ani do play off," žertoval účastník olympijských her v Salt Lake City.

Bydlet budou manželé Bartečkovi v apartmánu na Barrandově. Domů na Slovensko zavítají zřejmě až na Vánoce, do té doby chce být nablízku své ženě. Snů o další kariéře v NHL se ještě nevzdal. "Nevyšlo mi to v LA, ale takový je život, musím to brát profesionálně. Rok odehraji ve Spartě, a pak se uvidí, jestli o mě bude zájem. Ve Spartě nebo v zámoří, kam bych se ale ještě chtěl vrátit," přiznal. Vrcholem letošní sezony bude světový šampionát v Praze a v Ostravě. "Trenérům budu teď více na očích a zahrát si na mistrovství a ještě v Praze, to by byla paráda," zasnil se.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín