Hlavní obsah

Plzeň smetla Kometu a zajistila si boje o mistrovský titul

Oba týmy potřebovaly body. Plzeň dva pro jistotu předkola play-off, Brno tři pro šanci pro tuto část sezóny. Plzeňští Indiáni vyhráli 4:1 a zajistili si účast ve vyřazovacích bojích. A to i přesto, že v kauze „registračky“ jim bylo odebráno 19 bodů. A Kometa? Na začátku prosince byla v tabulce druhá. Teď? Propad do hlubin, kde hlasitě volá strašák play-out.

Foto: Petr Eret, ČTK

Martin Straka (vpravo) a Jiří Dopita se utkali v boji o předkolo play-off mezi Plzní a Brnem. Plzeň si nakonec postup do vyřazovací části pojistila.

Článek

Plzeň dostala šanci v přesilové hře už ve druhé minutě, neuspěla. Radovala se až v osmé minutě. Jan Dresler prostřelil od modré čáry betony brankáře Jiřího Trvaje.

Za pár minut ohlásil rozhodčí na každé straně dvě minuty za hrubost. Tomáš Frolo a Alexsejs Širokovs si vyměňovali názory proti pravidlům.

Plzeňská radost se rozrostla při další nabídnuté početní výhodě. Tentokrát 4 na 3. Stejné místo na střelu a druhý úspěch. Jan Kovář tečoval a zvýšil na 2:0. Šance Komety na tři body rychle braly za své. Ani návrat kapitána Jiřího Dopity nebyl znát.

Že šlo o hodně, ukázal i moment, kdy na světelné kostce běžel trest pro brněnského hráče, ale hosté hráli v plném počtu. Plzeňská lavička protestovala, fanoušci pískali. Za chvíli bylo vše v pořádku. Chyba vznikla v boxu časoměřičů. Boj o body pokračoval.

Po dvaceti minutách Brno střídalo brankáře

Do druhé třetiny poslal brněnský kouč Ladislav Lubina do brány Sasu Hoviho, ten měl hned u první střely štěstí. Domácí kapitán Martin Straka nastřelil tyčku.

Zápas v první třetině skončil pro Radka Hamana, ten odjel v průběhu prostřední části se zlomeným prstem do nemocnice. Ale Plzeň jela dále ve velké jízdě středečního večera. Tlak před brankou a puk si Hovi zasunul sám za brankovou čáru. Desátá trefa Nicka Johnsona. Vysněné play-off bylo hodně blízko.

Kometě zbývalo jediné - riskovat, zbývalo ji 34 minut. Když ani přesilová hra neohrozila domácího gólmana Luboše Horčičku, bylo to s hosty zlé. Nic jim nevycházelo. Krize, která se táhne přes dva měsíce, pokračovala dále.

Dlouhý ukázal smysl pro fair play 

Zmar utvrdil lídr kanadského bodování Tomáš Vlasák, ten zvýšil na 4:0. Kometa pomalu umírala a Plzeň dávkovala sama sobě euforii zvanou play-off. I v této vypjaté situaci však brněnský Radek Dlouhý prokázal smysl pro fair play. Rozhodčí poslal plzeňského hráče pykat na trestnou lavici, ale Dlouhý přijel za sudím a řekl, že uklouzl - trest byl zrušen. Klobouk dolů.

Hosté dostali šanci hned v úvodu třetí dvacetiminutovky. Šance zvaná přesilová hra. Ne ovšem pro Brno tento večer. První gólová „radost“ pro Brno přišla deset minut před koncem. Na 1:4 snížil Tomáš Malec. „Vyrovnat,“ skandovali fanoušci hostí. Vzhledem k vývoji utkání troufalé přání. Což se nakonec i ukázalo.

Plzeň 1929 - Kometa Brno 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Dresler (Stránský), 13. Jan Kovář (Jiří Hanzlík, Vlasák), 26. Johnson (Frolo), 34. Vlasák - 51. Malec. Rozhodčí: Hribik, Homola - Bryška, Novák. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 7581.
Horčička - Jeřábek, Hanzlík, Modrý, St. Pierre, Dresler, Frolo - Svačina, Straka, Vlasák - Stránský, Kovář, Vostřák - Lammers, Haman, Johnson - Pitule, , Dvořák, Plášek - Rachůnek. Trenér: Marian Jelínek.
Trvaj – Mojžíš, Malec, Houdek, Bičánek, Zubíček, Stehlík, Protivný, Ostrčil – Erat, Dopita, Dlouhý – Balej, Hruška, Kvapil – Veselý, Procházka, Hubáček – Širokovs, Koreis, Brabenec. Trenér: Ladislav Lubina.

Reklama