Hlavní obsah

Jihočeši porazili díky výborné úvodní třetině Litvínov 5:2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic porazili v 50. kole extraligy Litvínov 5:2. Jihočeši rozhodli o své výhře již během první třetiny, kterou vyhráli 3:0, a poskočili tak zpět na pátou příčku, přičemž na sedmou Slavii mají znovu k dobru dva body.

Foto: David Veis, ČTK

Litvínovský brankář Martin Volke vyráží puk, vlevo je jeho spoluhráč Marek Černošek, vpravo Milan Gulaš z Českých Budějovic.

Článek

Hostující Kubát se hned v úvodu nechal vyloučit a domácí šli devět vteřin před vypršením přesilovky do vedení. Po střele Vydareného zblízka doklepával Roman Pšurný. Gólmana Kováře se potom marně snažil překvapit nahozením z rohu Jenáček a střelou z mezikruží Hübl, na protější straně chybu Volkeho nepotrestali Gulaš s Kašpaříkem.

Premiérovou trefu v extralize zaznamenal Ferebauer, kterého u levé tyčky neuhlídal obránce Gula. Po chybě Gulaše ujel ve vlastním oslabení Trávníček, jeho sólo však zlikvidoval Kovář. Ve chvíli, kdy vyloučený Jenáček opouštěl trestnou lavici, zvýšil na 3:0 Mertl, jenž zametl kotouč do branky po nahrávce Romana Pšurného.

Druhé dějství začalo šťastně pro Litvínov. V oslabení se rozjel po pravém křídle Černý a kolem obránce Nováka prostřelil bekhendem gólmana Kováře. Náskok Jihočechů mohl pojistit Pletka, ale trefil tyčku a také mladý Polodna, do jehož střely na poslední chvíli vložil hůl obránce Skuhrovec.

Při hře čtyři na čtyři ohrozil Volkeho bombou z pravého kruhu Gulaš, ve 36. minutě se však nečekaně objevil před budějovickou klecí nikým nepokrytý Jánský a gólman Kovář jeho střelu jen se štěstím vyrazil. O tři minuty později zahrozil švihem z levé strany Hübl.

Hosté zvýšili aktivitu a snažili se zkorigovat výsledek. Švarný v úvodu třetí třetiny neuspěl, ale vyloučení Nováka potrestal povedeným zásahem zblízka Lukeš. Následně šel za katr Černý a Jihočechům stačilo devět vteřin k využití přesilovky; Gulaš zezadu objel litvínovskou klec a naservíroval puk najíždějícímu Ptáčkovi k jeho jubilejnímu stému gólu v extraligové kariéře.

V 52. minutě Pletka využil zmatku v obraně hostí a bekhendem vrátil Mountfieldu tříbrankový náskok. V poklidném závěru mohl ještě skórovat Langhammer, ale stav 5:2 už se neměnil.

HC Mountfield České Budějovice - HC Benzina Litvínov 5:2 (3:0, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. R. Pšurný (Vydarený, Vykoukal), 15. Ferebauer (Polodna, Kotaška), 19. Mertl (R. Pšurný), 44. Ptáček (Gulaš), 52. Pletka (Mikeska) - 22. Černý (Kubinčák), 44. Lukeš (Kubát). Rozhodčí: Jeřábek, Polák - Barvíř, Dřínovský. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5052.
Č. Budějovice: Jakub Kovář - Vykoukal, Vydarený, Ptáček, Kolarz, Novák, Kotaška - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Polodna, Langhammer, Ferebauer. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Litvínov: Volke - Gula, Švarný, Černošek, Kubát, Jareš, Stříteský, Martinka, Skuhrovec - Jánský, Vopat, Trávníček - Kubinčák, V. Hübl, Lukeš - Černý, Jenáček, Heinisch - Majdan, Gerhát, Bojer. Trenéři: Kýhos a Kučera.

Reklama

Související témata: