Hlavní obsah

Pardubice díky čtyřem gólům Somíka porazily Kladno vysoko 7:3

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic porazili v 50. kole extraligy Kladno 7:3. K návratu obhájce titulu do první šestky pomohl výrazně slovenský útočník Radovan Somík, který se stal prvním čtyřgólovým střelcem české nejvyšší soutěže v probíhající sezoně. Kladno má i přes porážku nadále k dobru pět bodů na poslední Mladou Boleslav.

Článek

Domácí byli v honbě za body potřebnými pro zajištění místa v první šestce od začátku lepším celkem. Kladno přitom nepřijelo s vyloženě obrannou taktikou a zdálo se, že se mu podaří v úvodních minutách otupit tradiční počáteční nápor Pardubic, přičemž v šesté minutě se hosté dokonce ujali vedení po zaváhání obránce Koláře na útočné modré čáře.

Pardubičtí, jimž chyběli zranění či nemocní Nakládal, Zohorna, Píša, Kůrka a Nahodil, ale dokázali rychle odpovědět a i jim pomohla chyba soupeře, konkrétně Tomana, který se nechal snadno obrat o puk a Bartek prostřelil z úhlu Cikánka. Domácí přidali na tempu a výsledkem byla druhá branka v síti Kladna, když po skvělé souhře druhého útoku otevřel svůj gólový účet večera Somík.

Sám vzápětí po sólu od vlastní modré čáry zvýšil za němého přihlížení kladenských obránců na 3:1. Hostující lavička sáhla k oddechovému času, ale moc platné to nebylo, protože domácí se rychlými akcemi dostávali do dalších šancí, jimž však chybělo přesnější zakončení.

Do druhé třetiny nastoupili hosté v brance s Falterem místo Cikánka a i nadále se snažili o útočnou hru, ale ve 24. minutě inkasovali počtvrté z hole Rákose. V polovině základní hrací doby přinesla první přesilovka v utkání Kladnu snížení na dvoubrankový rozdíl - Mezei seděl na trestné lavici pouhých 15 vteřin, když střela Jiřího Drtiny prošla brankáři Růžičkovi mezi betony.

O minutu později byl vyloučen Smoleňák a i domácí zvládli rychle využít početní výhodu, o což se postaral střelecky disponovaný Somík, který tak dosáhl na hattrick. Jandačovi svěřenci byli stále při chuti a ve 37. minutě připravili divákům další lahůdku, když reprezentant Koukal završil svůj únik perfektním blafákem.

Za stavu 6:2 tak bylo rozhodnuto a nic na tom nezměnilo ani snížení Kally po 38 vteřinách třetího dějství. V následujících minutách pardubický tým zvolnil a jakoby začal šetřit síly na páteční utkání ve Zlíně, čehož se Kladno snažilo využít, dostalo Eaton chvílemi pod tlak, ale Východočeši vývoj duelu přesto s přehledem kontrolovali.

V 55. minutě se domácím nabídla šance zvýšit vedení, když hráli 71 vteřin dvojnásobnou přesilovku. Toho využil Somík, vsítil svůj čtvrtý gól v utkání a Eaton dohrával závěr zápasu v exhibičním duchu. Středočeši se tak nedočkali výhry na pardubickém ledě ani tentokrát - čekají na něj už od 19. ledna 2007.

HC Eaton Pardubice - HC Vagnerplast Kladno 7:3 (3:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. Bartek (Kaberle), 11. Somík (Bartek, Radil), 13. Somík, 24. Rákos (Kolář II), 31. Somík (Bartek, Kočí), 37. Koukal (Kolář I, Starý), 56. Somík (Kolář I) - 6. Valský (Patera, Eberle), 30. J. Drtina (J. Nedvěd, Patera), 41. Kalla (Bicek). Rozhodčí: Blecha, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:4, navíc Smoleňák (Kladno) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 8147.
Pardubice: M. Růžička - M. Drtina, Kaberle, Jillson, Mezei, Kolář II, od 41. navíc Mocek - Kolář I, Koukal, Starý - Somík, Radil, Bartek - Pineault, Špirko, Buchtele - Semorád, Kousal, Rákos. Trenéři: Jandač a Hynek.
Kladno: Cikánek (21. Falter) - J. Nedvěd, J. Drtina, D. Růžička, Toman, L. Procházka, Piskáček, Mrázek, Kameš - Bicek, Patera, Kuchler - Smoleňák, Kalla, Bílek - Hovorka, J. Hašek, Bělohlav - Eberle, Valský, Kotrla. Trenéři: Tatíček a Kopecký.

Reklama

Související témata: