Hlavní obsah

Dva světy tváří v tvář. Plzeňské sladké prožitky vs. brněnská rána do vazu

PLZEŇ

Podávali si ruce, dělilo je od sebe pár centimetrů, ale jako byste mezi ně vrazili železnou stěnu. Bum, rána a nápor na hlavu. Chemie pocitů v hlavní roli. Plzeňská euforie a radost vs. brněnské trápení a žal. Dva extrémy vedle sebe. Indiáni i přes odečet 19 bodů v kauze registračky jsou v play-off. Kometa, která byla před pár týdny ještě druhá, míří do vod záchranářských.

Foto: Petr Eret, ČTK

Dva kapitáni. Plzeňský Martin Straka (vpravo) a brněnský Jiří Dopita se utkali v boji o předkolo play-off. Plzeň si nakonec postup do vyřazovací části pojistila, Brno čeká.

Článek

„Rozhodla obětavost a obětování, zvládli jsme to na jedničku. Dotáhnout tolik bodů je satisfakce, je to krůček, teď chceme jít dál,“ pronesl po utkání plzeňský kapitán Martin Straka.

O pár metrů dál zažíval dobu temna brankář Sasu Hovi. „Vypadalo to blbě, moc jsme chtěli, ale bylo to tragické. Byli jsme moc nervózní, oni hráli celý zápas v pohodě. Do branky jsem šel ve druhé třetině, šlo o nový impuls pro tým, ale nepomohlo to,“ svěsil hlavu.

Dny Komety Brno jsou téměř sečteny. Musí zbývající dva zápasy vyhrát v základní hrací době a doufat, že Karlovy Vary nebo Litvínov nezískají bod žádný. Procentuální šance, na kterou by málokdo vsadil svoji výplatu.

Brankář hokejistů Brna Sasu Hovi inkasuje gól.foto: Právo/Petr Hloušek

„Budeme hrát až do konce, myslím, že to je na místě, to k tomu patří. V případě play-outu budeme hrát na plno i tam. Kdybychom tento zápas zvládli, byl by to takový základní kámen pro eventuální postup do předkola, ale bohužel, můžeme přemýšlet nad úplně nad jinými věcmi,“ připustil brněnský trenér Ladislav Lubina. Ony myšlenky jsou o motivaci na část sezóny, kterou nikdo nechce hrát.

Lubina opustil ve středu po utkání místnost, kde zodpovídal otázky, za tři minuty přišel jeden z plzeňských hrdinů - Tomáš Vlasák, lídr kanadského bodování. Jiné grimasy, odlišná nálada, úsměvy.

„Jsem strašně rád za fanoušky a lidi, kteří nám přáli. Odvedli jsme to na ledě, tak by to mělo být. Je to malý zázrak, je to krásný. Kdybychom ty body měli, tak jsme mohli bojovat o Prezidentský pohár, ale sezóna ještě nekončí.“

Plzeňský indián slaví. Má důvod.foto: Právo/Jan Handrejch

To potvrdil i asistent trenéra Milan Razým. „Dvě kola před koncem základní části to bylo skvělé vyvrcholení stíhací jízdy, jsme rádi, že se nám to podařilo. Před kluky klobouk dolů, podali perfektní výkon, zaslouží si jen slova uznání, ale sezóna pro nás ještě nekončí.“

Úsměvy rozdával i Luboš Horčička, brankář jinak prvoligového Znojma. V Plzni si moc nevěděli rady s gólmany, v letošní sezóně jich vystřídali už šest. Až kápli na jedenatřicetiletého Horčičku - 16 zápasů, průměr 1,54 gólů na utkání. „Kdyby mi někdo v listopadu řekl, že budu důležitou postavou plzeňského postupu, tak to bych se mu pořádně vysmál." Teď se směje on. A Brno? Se Spartou si říká o propadák sezóny.

Reklama

Související témata: