Hlavní obsah

Základní část hokejové extraligy vyhrál Třinec, Brno bude bez play-off

PRAHA

Poslední naděje hokejistů Brna o účasti v play-off v pátek definitivně padla. V 51. kole extraligy sice dokázali vyhrát na ledě Kladna 5:1, jenže bodovali i další konkurenti o postupovou desítku, což Kometě nakonec zlomilo vaz. Litvínov porazil doma po skvělém obratu Liberec 4:3 a Karlovy Vary vyválčily kýžený postupový bod na ledě Českých Budějovic. Prezidentský pohár pro vítěze základní části získal Třinec.

Foto: Petr Horník, Právo

Brněnský Jiří Dopita (vlevo) před brankou Kladna s domácími hráči Martinem Falterem a Radkem Bělohlavem

Článek

Brno prohrávalo v Kladně po polovině zápasu 1:0, ale pak se přece jen hráči Komety vzchopili. Mojžíš ještě ve druhé části vyrovnal a dva góly Jozefa Baleje pak dopřály hostům dvoubrankový náskok. Brno nakonec vyhrálo 5:1, Kladno prohrálo pojedenácté v řadě a před poslední Mladou Boleslaví už má náskok pouhé dva body.

Výhra ale nakonec Brnu k play-off nestačila. První naděje padla v okamžiku, kdy Karlovy Vary uhrály na ledě Českých Budějovic prodloužení. Právě bod zajistil Energii postup do předkola, takže se hosté po zápase radovali i přes porážku v samostatných nájezdech, o které rozhodl Pletka. České Budějovice bodovaly před svými fanoušky pokaždé v posledních jedenácti utkáních.

Fanoušci Komety ještě mohli spoléhat na to, že nebude bodovat Litvínov v souboji s Libercem. Ten sice na začátku třetí třetiny prohrával, ale pak se postaral o vítězný obrat obránce Richard Jareš. Nejprve v přesilovce vyrovnal a minutu před koncem vystřelil Litvínovu sladké vítězství a postup do play-off.

Prezidentský pohár si zajistili Oceláři z Třince

Třinec získal poprvé v historii klubu Prezidentský pohár pro vítěze dlouhodobé části. Rozhodla o tom prohra Liberce v Litvínově a vítězství Ocelářů doma nad Plzní 4:0. Dvě branky vstřelil Radek Bonk, brankář Peter Hamerlík vychytal čisté konto.

Slavia Praha bojovala v Mladé Boleslavi o účast v elitní šestce, jenže to by domácí nesměli mít v brance Marka Schwarze. Ten nepustil za svá záda jedinou střelu a vychytal Středočechům nejtěsnější možné vítězství 1:0. Autorem vítězné branky byl na konci první třetiny Tomáš Demel.

Sparta i přes jistou ztrátu motivace nechtěla poslední zápasy základní části vypouštět a proti úspěšným Vítkovicím vedla po třinácti minutách 2:0. Ve druhé třetině ale hosté během pouhé minuty srovnali a pak už padaly góly jen do domácí branky. Vítkovice nakonec vyhrály 4:2, dvakrát se gólově prosadil Petr Pohl.

Hokejová Tipsport extraliga, 51. kolo:
Litvínov - Liberec 4:3on-line
Branky: 45. a 59. Jareš, 3. Majdan, 15. Kubinčák - 4. Dušek, 22. Holub, 42. Víšek.
Sparta - Vítkovice 2:4on-line
Branky: 11. Luňák, 13. Ton - 27. a 36. Pohl, 26. Burger , 53. Káňa.
Třinec - Plzeň 4:0on-line
Branky: 28. a 51. Bonk, 32. M. Růžička, 49. Kohn.
Zlín - Pardubice 2:3 v prodlouženíon-line
Branky: 2. Balaštík, 40. Vlach - 16. a 33. Špirko, 64. Kolář.
Ml. Boleslav - Slavia 1:0on-line
Branka: 20. Demel.
Kladno - Brno 1:5on-line
Branky: 32. Melka - 42. a 45. Balej, 34. Mojžíš, 49. Dopita, 57. Stehlík.
Č. Budějovice - K. Vary 2:1 po sam. nájezdechon-line
Branky: 8. Kašpařík, rozh. nájezd Pletka - 19. Sailer.

Reklama