Hlavní obsah

Devět extraligových ohlédnutí a jedno navíc. Jak si vedl třeba Jágr?

PRAHA

A může se bilancovat. Základní část hokejové Tipsport extraligy v neděli skončila, vydala ortel. Deset týmů si zahraje o titul, čtyři o přežití v nejvyšší soutěži. Králem bodování se stal plzeňský Tomáš Vlasák. Ostudu v ročníku 2010/2011 si ušila Sparta a Kometa Brno poznala, jak bolí pád z výšin. V bilancování nesmí chybět ani kauza „registračky“. První část sezóny nenudila, mnohdy překvapila.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Kapitín Třince Radek Bonk (vlevo) se podobně jako jeho spoluhráči Prezidentského poháru nedotkl.

Článek

Prezidentův pohár Ten může být předán jen vítězi základní části. Třinec získal 96 bodů, druhý Liberec o dva méně. Loni vyhrála Plzeň se 106 body. Rok předtím Slavia vybojovala 93 bodů. „Zatím nemáme žádné oslavy naplánované, ale asi něco bude. Teprve teď nám začíná příprava na část ligy, kterou opravdu chceme vyhrát. V současné chvíli se musíme soustředit hlavně na play-off než na nějaké oslavy,“ přiznal po triumfu pro třinecké stránky Vojtěch Polák.

Kauza registračky Průšvih, na který se jen tak nezapomene. Mladá Boleslav přišla o 22 bodů, Plzeň o 19 a Kladno o 6. V kalendáři se psal 19. listopad, když se tabulka zachovala jako přesýpací hodiny. Dva týmy zůstaly ukovány u dna. Mezi Kladnem a Boleslaví se rozhodne o mužstvu, které půjde do baráže. Naopak malý zázrak předvedli hráči vedení kapitánem Martinem Strakou a trenérem Marianem Jelínkem. Oni jsou v předkole a rozdají si to s Litvínovem.

Prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) Ctibor Jech a ředitel hokejové extraligy Stanislav Šulc (vpravo), který rozhodl o odebrání bodů v kauze "registračky".foto: ČTK/Igor Šefr

Nejproduktivnější hráč Od začátku si pro tento primát šel plzeňský Indián Tomáš Vlasák. Nakonec po základní části nasbíral 68 bodů za 30 gólů a 38 asistencí. Překonání loňského sumáře Romana Červenky se ale nedočkal. Ten získal o pět asistencí více. "Střelce jsem vyhrál poprvé, bodování už v Rusku, takže mě to těší o to víc,“ přiznal Vlasák pro klubový web.

Nejspolehlivější brankář Před sezónou by si na tohoto muže nikdo nevsadil. On ani nebyl mezi extraligovými adepty. Luboš Horčička začal v první lize, oblékal dres Znojma, ale Plzeň měla problémy, vystřídala celkem v brance šest mužů. Až Horčička byl tím esem. V osmnácti zápasech dosáhl na procentuální úspěšnost 93,87 a průměr gólů na utkání stlačil na 1,61. Nebylo v tomto lepšího. „Kdyby mi někdo v listopadu řekl, že budu důležitou postavou plzeňského postupu, tak to bych se mu pořádně vysmál." Teď se směje on.

Nejvyšší průměrná návštěvnost Tady zůstala zachována tradice. Do Pardubic chodilo na domácí utkání v průměru 8922 diváků. Pokud by šlo o maximální zaplnění stadiónu, kralovala by Kometa Brno. Vyšplhala se na číslo 7165, kapacita je přitom 7200. Na chvostu naopak skončilo Kladno s číslovkou 2159.

Sparta zklamala, nic nepomohlo. Výměny trenérů, hráčů, snížení výplat. Ani Jiří Vykoukal v dresu Sparty nevydržel, přesunul se do Českých Budějovic.foto: www.hcsparta.cz

Ostuda sezóny Není nad čím laborovat, tento klub to i ústy svého generálního manažera přiznal. Sparta a její kolaps na ledě nic nepřekonalo. V české extralize Sparta dosud nejhůře skončila v ročníku 1994/95, obsadila 9. místo. „Ani v nejhorším snu jsem si nedokázal představit takový scénář. Prožíváme naprosto katastrofální sezónu, kterou jsme totálně zpackali,“ pronesl pár kol před koncem základní části Petr Bříza. Muž, který letos velel klubu, jenž od roku 2000 čtyřikrát slavil titul. Teď je na opačném pólu tabulky, nyní bude bojovat o přežití v nejvyšší soutěži. Naštěstí pro něj má dostatečný náskok.

Propadák sezóny I tady není nad čím dlouho přemýšlet. Kandidát je jeden - Kometa Brno. Po 29. kole toto mužstvo drželo druhou příčku, psal se 7. prosinec. Jenže poté přišla facka, která zavřela cestu nahoru, přišel pořádný sešup. Ze 17 klání v roce 2011 Brňané 13krát prohráli, 4krát vyhráli. V součtu všeho jedenáctá pozice a play-off je v nenávratnu. „Můžeme stokrát říkat, že budeme hrát naplno, ale zklamání se zákonitě projeví. Motivace nejde najít. Jedině v domácích zápasech hrát na vítězství, abychom neodešli jako spráskaní psi,“ řekl před posledním utkáním základní části Petr Hubáček. Pak přijela Slavia s juniory a dorostenci a Kometu vypráskala. Ještě že má náskok na Kladno a Boleslav.

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje s brankářem Lubošem Horčičkou z vítězství. V letošní sezóně se takto dělo mnohokrát.foto: ČTK/Radek Petrášek

Trenérské rošády Téměř polovina týmů změnila trenéry, přesné číslo je šest. Nejprve na konci října skončil ve Spartě Miloš Holaň, který obratem převzal uvolněné místo v Mladé Boleslavi, kde skončil Jan Tlačil. Do Sparty naopak přišel Miloslav Hořava. Na začátku listopadu nahradil Petr Tatíček v Kladně Otakara Vejvodu staršího. V lednu letošního roku pak v Brně rezignoval Vladimír Jeřábek, na jehož místo se posunul dosavadní asistent Ladislav Lubina, 23. ledna nastala změna v Litvínově - Vladimír Kýhos za Roberta Reichela. Dva dny nato nastala změna ve Varech. Odešel Antonín Stavjaňa, z pozice asistenta se posunul výše Václav Baďouček.

Přišli, překvapili A jedná se o dva gólmany. Luboš Horčička čaroval v Plzni a dostal se až do play-off. Druhým, který si také zahraje v kláních o titul, je Martin Volke z Litvínova, jinak gólman prvoligových Litoměřic. V minulé sezóně druholigových, tam chytal. V deseti utkáních v dresu Litvínova dosáhl na téměř 94 procentní úspěšnost. „Nemám moc ligových zkušeností, ale mám tady chytat, tak chytám. Kluci mi pomáhají,“ pronesl na začátku extraligové mise odchovanec Ústí nad Labem.

Jágr v extralize Ano, hrál. Jen to nebyl Jaromír Jágr. Jeho jméno je Jaroslav, není ani útočníkem, je brankářem. Také nehraje na Kladně, nýbrž za České Budějovice. I když. V jednom utkání odchytal deset minut, ale gól nedostal. Na pravého Jágra si česká extraliga bude muset ještě počkat.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín