Hlavní obsah

Pardubice vyhrály divoký zápas ve Zlíně v prodloužení. Vítězně začaly i Vítkovice

PRAHA

Hokejisté Vítkovic v prvním čtvrtfinálovém utkání Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy vyhráli v Českých Budějovicích 3:1 a v sérii se tak ujali vedení 1:0. Loňský vicemistr získal rozhodující dvoubrankový náskok ve druhé třetině. Úspěšně do čtvrtfinále vstoupil i obhájce titulu z Pardubic, který vyhrál na ledě Zlína 4:3 v prodloužení. Domácím nepomohl ani famózní obrat v prostřední části hry.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář Roman Málek se musel ubránit hromadné strkanici ve svém brankovšti.

Článek
Fotogalerie

Vítkovičtí měli začínat sérii doma, jenže ostravská aréna hostí daviscupové utkání českých tenistů proti Kazachstánu a série tak začala na jihu Čech. V nervózní první třetině se hosté často bránili v oslabení a brankáři Málkovi dvakrát pomohla k uhájení čistého konta tyč.

Ve druhé části ale svěřenci Mojimíra Trličíka přidali na důrazu a po pěkné přesilovkové akci po ose Burger - Káňa – Ujčík poslední jmenovaný otevřel skóre zápasu. Ujčík zaznamenal padesátý gól v kariéře v play-off a v této statistice se zařadil na druhé místo v historii české nejvyšší soutěže.

Ve druhé části překonal gólmana Jakuba Kováře i Petr Pohl a hosté už vedli 2:0. Budějovičtí po druhé přestávce vyvinuli velký tlak, z něhož také zásluhou Pavla Kašpaříka snížili. Jenže na víc už domácí nedosáhli a při hře bez brankáře pečetil Pohl svým druhým gólem v utkání na 3:1.

Ve Zlíně rozhodla přesilovka v prodloužení

Obhájcům titulu z Pardubic se povedl vstup do utkání ve Zlíně, když už ve třetí minutě díky trefě Daniela Rákose vedli. Loňské šampióny nevykolejil ani incident v hledišti na konci úvodní části, kdy byl kvůli zkolabovaní jednoho fanouška zápas přerušen. Fanoušek naštěstí po zásahu lékaře domácího týmu odešel ze stadiónu po svých.

Hokejisté Pardubic slaví vítězství ve Zlíně po prodloužení.foto: ČTK/Zdeněk Němec

Zbytek z první třetiny byl připojen k začátku druhé a hned na úvod opět udeřili Pardubičtí po trefě Radovana Somíka. Pak ale přišla neuvěřitelná přesilovková smršt Zlína, když za necelé čtyři minuty při hře v početní převaze domácí otočili na 3:2.  Dvakrát se trefil Lukáš Galvas a jeden gól, který po nepřehledné situaci musel doporučit k uznání videorozhodčí, byl připsán Balaštíkovi. Záhy ale využili přesilovku i hosté po trefě Jakuba Nakládala.

Na gólově bohatou druhou třetinu bezbranková třetí část nenavázala, a tak došlo na prodloužení. V něm nakonec rozhodla přesilová hra, kterou využil nechytatelnou ranou Martin Bartek.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 1. zápasy:
Č. Budějovice - Vítkovice 1:3on-line
Branky: 49. Kašpařík - 23. Ujčík, 37., 60 Pohl
Zlín - Pardubice 3:4 po prodlouženíon-line
Branky: 24.,28 Galvas, 26. Balaštík - 3. Rákos, 21. Somík, 30. Nakládal, 67. Bartek

Reklama