Hlavní obsah

Pardubice vyhrály gólem v prodloužení první čtvrtfinále ve Zlíně

ZLÍN

Hokejisté Pardubic získali první bod ve čtvrtfinálové sérii extraligy se Zlínem, když dnes na ledě soupeře zvítězili 4:3 v prodloužení. Nerozhodný stav zlomil ve prospěch obhájců titulu v 68. minutě při přesilovce Bartek. Druhé utkání je na programu v pátek od 17:30 opět ve Zlíně.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Hokejisté Pardubic slaví vítězství ve Zlíně po prodloužení.

Článek

Pardubice v zápase neudržely dvoubrankové vedení z úvodu druhé třetiny. Zlín otočil skóre v průběhu necelých čtyř minut třemi góly v přesilových hrách, ale ještě před polovinou utkání bylo znovu vyrovnáno.

Pardubičtí od prvních minut působili agresivně a byli důrazní v osobních soubojích. Sílu kombinačním akcím dodávala snaha zakončit každý útok střelou. Zlín tato taktika zaskočila, snažil se hrát opatrně, ale hned první hrubou chybu domácích hokejistů v defenzivě soupeř pohotově už ve 3. minutě potrestal. Po přihrávce Mezeie nahodil Rákos puk, který si srazil brankář Duba do sítě. Hosté se dostali ještě do většího tlaku při přesilovce po Sýkorově vyloučení, ale neporadili si s Dubou.

Pardubice trestuhodně promarnily obrovskou nabídku ke zvýšení náskoku. Na trestnou lavici zasedli ve 14. minutě obránce Švrček a o pouhých pět sekund později po zbytečném faulu Balán. Zlínský trenér Venera při bránění ve třech zvolil nasazení dvou útočníků a pouze jednoho obránce a hosté působili proti aktivní defenzivě bezradně. Nepřesnou kombinací se dokonce sami vytlačili z útočné třetiny a na Dubu vystřelili pouze jednou.

Na konci třetiny zkolaboval fanoušek

Závěr třetiny poznamenal kolaps diváka v hledišti. Zlínští hokejisté si na rozhodčích vyžádali přerušení hry a okamžitě poslali na protější tribunu klubového lékaře Jiřího Gatěka. Případ skončil pouze ztrátou vědomí a divák za doprovodu ošetřovatelů odešel sám do sanitního vozu k odbornému vyšetření. Rozhodčí přesto přerušili v čase 18:47 první třetinu a její zbytek se dohrál po úpravě ledu.

Hned po změně stran chyboval domácí zadák Bořuta, který ztratil na útočné modré čáře kotouč. Zohorna vyslal v pádu do brejku Barteka se Somíkem, jenž akci zakončil druhým gólem.

Dvoubrankové manko domácí nezlomilo a naopak v rozmezí necelých čtyř minut po třech využitých přesilovkách nečekaně otočili skóre. První gól domácích hokejistů při vyloučení Starého padl po nacvičené kombinaci: Köhler našel na modré čáře obránce Hamrlíka, jenž posunul kotouč ke Galvasovi. Na jeho střelu k tyči brankář Martin Růžička, který měl zakrytý výhled, nestačil zareagovat.

Vzápětí zasedl na trestnou lavici obránce Mezei. Köhler nahodil zadovkou z boku kotouč do klubka hráčů před branku, kde se mezi domácími zadáky natlačil Balaštík. Kotouč se od hradby těl odrazil těsně za brankovou čáru, odkud jej ještě padající pardubický obránce Nakládal rukou vytáhl. Gól ale potvrdil videorozhodčí.

O minutu později se nabídla Zlínu po faulech obránců Koláře a Mezeie krátká přesilovka pět na tři. Tu sice domácí nevyužili, ale když už hosté hráli ve čtyřech, tak opět Galvas překvapil ranou od modré čáry brankáře Růžičku.

Oboustranně útočný hokej gradoval, hosté po půlhodině hry při Bořutově zbytečném vyloučení vyrovnali. První útočná řada Pardubic prokázala svou údernou sílu, po ose Koukal a Starý si najel do střelecké pozice Nakládal, jenž prostřelil Dubu. Od druhé třetiny ale Zlín ztratil útočníka Kubiše, který s poraněným kolenem odstoupil ze hry.

I když oba týmy pokračovaly v útočném hokeji, spoléhaly už více na opatrnost. Střelecká kanonáda ze druhé třetiny se v závěrečné dvacetiminutovce neopakovala. Pardubice se více zatáhly do defenzivy a spoléhaly pouze na bleskové protiútoky. K nim se ale příliš často nedostaly. Územní převahu Zlín nezužitkoval a vážněji neohrozil soupeře ani při přesilových hrách.

V prodloužení fauloval zlínský obránce Matějiček a v přesilovce po přihrávce Somíka Bartek zajistil Pardubicím vítězství.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
PSG Zlín - HC Eaton Pardubice 3:4 v prodl. (0:1, 3:2, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 24. Galvas (Hamrlík, Köhler), 26. Balaštík (Köhler), 28. Galvas (Hamrlík, Balaštík) - 3. Rákos (Mezei), 21. Somík (Bartek, Zohorna), 30. Nakládal (Starý, Kolář II), 68. Bartek (Somík). Rozhodčí: Hodek, Polák - Bejček, Charvát. Vyloučení: 7:8. Využití: 3:2. Diváci: 5655. Stav série: 0:1.
Zlín: Duba - Hamrlík, Linhart, Švrček, Galvas, Bořuta, Řezníček, Matějíček, Lučka - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, T. Sýkora, I. Rachůnek - Kubiš, Balán, Sivák - Holík, Roman Vlach, Ondráček. Trenéři: Venera a Rostislav Vlach.
Pardubice: M. Růžička - M. Drtina, Kaberle, Kolář II, Kočí, Jillson, Mezei, Píša, Nakládal - Kolář I, Koukal, Starý - Somík, Zohorna, Bartek - Kůrka, Špirko, Rákos - Buchtele, Kousal, Radil. Trenéři: Jandač a Hynek.

Reklama

Související témata: