Hlavní obsah

Slavii jsme mohli pohřbít, ale pohřbili jsme sami sebe. Teď už to bude těžké, vědí v Liberci

PRAHA

V Liberci se bije na poplach! Bílí Tygři prohráli na ledě Slavie i druhý zápas a každé další zaváhání znamená jediné - konec sezóny. Ve čtvrtek přitom Severočeši vstoupili do zápasu skvěle, dali rychlý gól, navíc hráli dlouhou přesilovku. V ní ale sami inkasovali, při další početní výhodě znovu a z tvrdého direktu se už neoklepali. „Budu naprosto upřímný - vybojovat postup bude strašně těžké,“ dobře si uvědomuje trenér Jiří Kalous.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kapitán Liberce Petr Nedvěd debatuje s rozhodčími

Článek

Úvodní minuty čtvrtého zápasu přitom nasvědčovaly tomu, že Tygři budou dominovat. Slavii k ničemu nepouštěli, navíc šli bleskově do vedení. „Na Slavii vlítneme, že neví, kudy má jezdit. A místo toho, abychom v dlouhé přesilovce zvýšili, dostaneme gól. Takovéhle chyby nás sráží. Někdy mi přijde, že se porážíme sami,“ litoval útočník Milan Bartovič, že po Doležalově faulu na Nedvěda Severočeši v následné přesilovce nejenže nezvýšili, ale sami naopak inkasovali.

„Tyhle čtyři minuty nás poslaly do kolen. Místo toho, abychom zvýšili na 2:0 a soupeře pohřbili, pohřbili jsme sami sebe. Když se za tím zpětně ohlédnu, škoda, že k té čtyřminutové přesilovce vůbec došlo,“ připojoval se Petr Nedvěd. V první třetině navíc Liberec v další vlastní početní výhodě inkasoval ještě jednou, to když na vlastní modré čáře chyboval právě Nedvěd.

Zklamaný gólman Liberce Marek Pinc po duelu se Slavií.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Jednoznačně moje chyba, beru to na sebe. Štve mě to hodně, ještě aby ne...,“ sypal si popal na hlavu liberecký kapitán. A protože Pražané přidali ještě jednu branku i při vlastní přesilovce, odcházelo se do kabin za stavu 3:1. „Přesilovky a oslabení nám dneska evidentně prohrály zápas. Hlavně přesilovky se nám vůbec nedaří. Jestli máme ještě v sérii nějakou malinkou šanci, musíme na tom hodně zapracovat,“ vyhlašuje Nedvěd.

„Srazila nás netrpělivost zkušených hráčů,“ postěžoval si na pozápasové tiskové konferenci trenér Jiří Kalous na chyby ostřílených borců, které předcházely inkasovaným brankám. Jedním dechem ale dodal, že hra Pražanů nemá daleko k dokonalosti. „Slavia hrála výborně. Dala nám lekci z tvrdosti, obětavosti a zejména z produktivity. Vyhrála zaslouženě,“ pokýval hlavou.

Trenér libereckých hokejistů Jiří Kalousfoto: ČTK/Radek Petrášek

Milan Bartovič přiznává, že pokud chtějí Tygři pomýšlet na obrat v sérii, zlepšit se musí hlavně zkušení hráči. Většina z nich totiž ve čtvrtfinále za svými optimálními výkony notně zaostává. „Každý starší hráč si musí uvědomit, od čeho tady je. Musí nabudit tým a mladým ukázat cestu. My starší se musíme zmobilizovat, dát tým do kupy a rozhodovat zápasy. Musíme začít od malých věcí. Když jste poslední před brankářem, nemůžete riskovat, puk musí letět co nejdál od branky. Z těchto malých věcí vznikají ty velké, tedy vítězství,“ říká slovenský forvard.

Liberec tak po dvou prohrách v hlavním městě už nesmí znovu zaváhat. Jinak má po sezóně. Jenže pokud nepředvede diametrálně odlišné výkony, pozitivní efekt se dostaví jen stěží. „Budeme se muset zlepšit úplně ve všem. Nejde jen o jednu věc, ale o úplně všechno. To je realita!“ potvrzuje Nedvěd.

Zklamaný kapitán Liberce Petr Nedvěd.foto: ČTK/Břetislav Fiala

„Stojíme před propastí. Musíme se pokusit o nemožné. Hlavně ale nesmíme koukat na stav série. Musíme se soustředit ani ne na příští zápas, ale na příští třetinu. To je jediná naše šance uspět,“ burcuje tým jeho kapitán. „Za prohry si můžeme sami. Jsme pod tlakem, teď už musíme. Možná nám právě tohle pomůže,“ doplňuje Bartovič.

Nálada v kabině prý poraženecká v žádném případě není. Ba naopak! „Žádná frustrace nepanuje, žádné hlavy dole nejsou. Jestli mají slávisté v hlavách, že už vyhráli, tak se pletou,“ varuje Bartovič. „Série ještě u konce není. Ale budu naprosto upřímný - bude to strašně těžké,“ uvědomuje si trenér Jiří Kalous, že vyhrát tři zápasy v řadě nebude jednoduché.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec