Hlavní obsah

Vítkovice vydřely vítězství nad Budějovicemi v nájezdech a mají mečbol

PRAHA

Hokejisté Vítkovic zvítězili v pátém čtvrtfinálovém utkání extraligy nad Českými Budějovicemi 3:2 po samostatných nájezdech a před svými fanoušky se ujali vedení 3:2 na zápasy. Vítkovice tak získaly v sérii hrané na čtyři vítězné zápasy mečbol. V zápasech o udržení porazilo Kladno Mladou Boleslav 4:3 a Sparta zvítězila nad Brnem 4:0.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Marek Malík (vlevo) a Jiří Burger se radují z branky do sítě Českých Budějovic.

Článek

I v třetím domácím utkání v řadě vítkovická snaha o úvodní nápor tvrdě narazila na silové pojetí protivníka. Jihočeši si soupeře drželi od těla: před Kovářem precizně čistili strategické palebné prostory a lepším pohybem se přes střední pásmo snáze dostávali do šancí.

Vítkovický gólman Málek zazářil v deváté minutě, kdy po bleskovém výpadu čtvrté formace hostů zmařil Podlešákovu stoprocentní příležitost. Pak mu ovšem vypadla Gulašova rána a nejproduktivnější hráč série Kašpařík se v 17. minutě probil ke gólové dorážce.

Domácí kouč Trličík před druhou částí razantně sáhl do sestavy a i tím přivolal kýžený efekt. Vítkovičtí našli klíč na jihočeskou defenzivu až při hře čtyři na čtyři, když rychlý protiútok zakončil umístěnou bombou k tyči Burger.

Mikeska trefil jen tyčku

Taktický ráz poté přece jen ustupoval ofenzivním pudům. Hostům mohl vedení navrátit Mikeska, který po brejku v oslabení trefil tyčku a dorážka proklouzala Málkovi mezi betony milimetry vedle tyčky. Velké štěstí stálo i při hostech, když v 36. minutě Szturcovu akci nejprve bravurně zlikvidoval Kovář a opakovaný pokus Tomase v brankovišti smolně spoluhráč Strapáč.

Brankář Českých Budějovic Jakub Kovář zasahuje v utkání proti Vítkovicímfoto: ČTK/Petr Sznapka

Jihočechy poslal zpátky do vedení už svou třetí trefou v sérii Ptáček, jehož dělovka od modré čáry poletěla až do sítě. Už po 24 sekundách však přišla vítkovická odpověď. O rychlé vyrovnání se postaral Káňa, který po podobné situaci tečoval za Kovářova záda střelu Trnky.

Domácí si nejsilnější sekvenci znovu schovali na třetí dějství. Do jejich hry se vrátil drajv a pohyb, soupeř měl potíže s jejich forčekinkem. Rozhodnout mohli Klimek, Pohl i Sýkora, ale Kovář odolal.

První prodloužení mohlo nabrat rychlý konec, Šimánkova dorážka však těsně minula cíl. Jihočeši byli aktivnější a v 67. minutě měl po úniku s Vykoukalem výhru na holi Mertl, ale Málek byl proti.

Penaltový rozstřel se natáhl do šesté série. Za stavu 1:1 skóroval Ujčík a Málek vychytal Gulaše.

Kladno vyhrálo nad Mladou Boleslaví

V úvodním utkání ve skupině o udržení přivítalo Kladno Mladou Boleslav. Hosté nastupovali do třetí třetiny s jednobrankovým náskokem, všechny body však nakonec získalo Kladno. Bílek ve 42. minutě vyrovnal a důležité vítězství zařídil o pět minut později svou druhou brankou v zápase Valský. Ve druhém utkání zvítězila Sparta nad Kometou Brno 4:0. Dvě branky vstřelil Sacha Treille.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy:
Vítkovice - České Budějovice 3:2 po sam. náj.on-line
Branky a nahrávky: 29. Burger (Vosátko, Malík), 39. Káňa (Trnka, Ovčačík), rozhodující nájezd Ujčík - 18. Kašpařík (Gulaš), 38. Ptáček (Kolarz, Kašpařík). Rozhodčí: Hradil, Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7, navíc Pohl (Vítkovice) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 7831. Stav série: 3:2.
Vítkovice: Málek - Vosátko, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Rehák, Bartoň - Huna, Burger, Szturc - Ujčík, Húževka, Káňa - Pohl, Vrána, Klimek - Tomas, Strapáč, J. Sýkora. Trenéři: Trličík a Moták.
České Budějovice: Jakub Kovář - Vykoukal, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, L. Květoň - Gulaš, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - Burián, Langhammer, Podlešák - od 31. do 40. navíc Červený. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Skupina o udržení:
Kladno - Mladá Boleslav 4:3on-line
Branky: 3. Bicek, 16. Valský, 42. Bílek, 47. Valský - 5. a 13. Divíšek, 23. Marušák.
Sparta - Kometa Brno 4:0on-line
Branky: 20. Bartánus, 34. a 44. Treille, 49. Hromas.
Tabulka:
1.HC Kometa Brno57215130143:16074
2.HC Sparta Praha57167331126:15465
3.HC Vagnerplast Kladno57133635122:18545
4.BK Mladá Boleslav57164532136:17339
Poznámka: Mladé Boleslavi bylo odečteno 22 a Kladnu 6 bodů za neoprávněný start hráčů.

Reklama

Související témata: