Hlavní obsah

Třinec proměnil mečbol v Litvínově, Liberec si na Slavii vynutil sedmý zápas

PRAHA

Hokejisté Třince jsou třetím semifinalistou letošního play-off extraligy. Vítězové základní části v pondělí zvítězili na ledě Litvínova 4:1 a uzavřeli čtvrtfinálovou sérii v poměru 4:2. Ani druhý postupový mečbol naopak nevyužila na domácím ledě pražská Slavia, která v šestém duelu podlehla Liberci 2:3 po samostatných nájezdech. O vítězi poslední čtvrtfinálové série tak ve středu rozhodne sedmý zápas na ledě Bílých tygrů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hokejisté Liberce oslavují vyrovnání série na ledě Slavie.

Článek

V sérii Třince s Litvínovem v předchozím průběhu vyhrávali domácí, v pondělí ale na severu Čech přestalo pravidlo platit. Domácí měli přitom lepší vstup do utkání a už ve 2. minutě zvedali radostně ruce nad hlavu po Stříteského ráně od modré. Oceláři měli ještě v první třetině několik šancí na vyrovnání, ale ani Růžička, ani Květoň nedokázali dopravit puk za záda brankáře Volkeho.

Radost hokejistů Litvínova po gólu Matěje Stříteského (zády s č. 11).foto: ČTK/Libor Zavoral

Hubený náskok Chemiků tak vydržel až do 28. minuty, kdy Adamský zaskočil Volkeho nenápadnou střelou, která prošla mezi betony překvapeného litvínovského gólmana. A těsně před druhou přestávkou se hosté po špatném střídání Severočechů dostali poprvé v zápase do vedení. Chybu domácí střídačky potrestal Polák, kterého marně stíhal v obraně osamocený Stříteský.

Třinecký Vojtěch Polák oslavuje vstřelený gól na ledě Litvínova.foto: ČTK/Libor Zavoral

V 45. minutě Oceláři vykročili definitivně za postupem, když domácí hráči ztratili za vlastní brankou puk a Peterek z mezikruží mířil přesně vedle Volkeho pravého betonu. Třinecký forvard tak vsítil 250. gól v součtu extraligy a reprezentace a stal se 59. členem Klubu hokejových střelců. Tři minuty před koncem zkusili domácí hru bez brankáře, místo snížení náskoku hostů ale inkasovali čtvrtou branku. Kubinčák totiž zahákoval zakončujícího Růžičku a sudí uznali technický gól. Třinec tak postoupil mezi nejlepší čtyři po osmi letech.

Rozhodl nájezd Nedvěda 

Slávisté v sérii s Libercem vedli už 3:1 na zápasy, stejně jako v sobotu se jim ale v pondělí nepodařilo semifinálovou bránu otevřít. Přitom už ve 3. minutě vedli gólem Sklenáře, Tygrům se ale povedlo vývoj utkání hbitě otočit. V 9. minutě srovnal skóre Nedvěd a v 15. minutě poslal hosty do vedení Bartovič.

Rozhodnuto ale zdaleka nebylo. Severočeši sice dokázali ve druhé třetině těsný náskok udržet, v 46. minutě o něj ale přišli, když se při hře 4 na 4 zapsal podruhé mezi střelce Sklenář. Dramatický duel dospěl do prodloužení, které ovšem vítěze také neurčilo, a na řadu tak přišel penaltový rozstřel. V něm se ve druhé sérii podařilo libereckému kapitánovi Nedvědovi prostřelit dělovkou Kopřivu a vyrovnání série a první domácí porážku Slavie v letošním play-off poté stvrdil Vak.

Autor rozhodujícího gólu Liberce Petr Nedvěd (vlevo) proměnil svůj nájezd. V brance Slavie Miroslav Kopřiva.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Poslední nerozhodnutá série tak vyvrcholí na libereckém ledě, středeční duel začíná v 18:30. Až poslední zápas také určí semifinálové dvojice. V případě postupu Severočechů by Liberec vyzvaly Vítkovice a Třinec by čekal boj s obhájcem titulu z Pardubic. Pokud by postoupila Slavia, utkali by se Pražané o finále s Třincem a Vítkovice by svedly semifinálovou bitvu s Pardubicemi. Semifinálové boje odstartují v sobotu, a to buď v Liberci nebo Vítkovicích.

Play-off hokejové extraligy - čtvrtfinále, 6. zápasy
Litvínov - Třinec 1:4on-line
Branky: 2. Stříteský - 28. Adamský, 40. Polák, 45. Peterek, 58. Růžička. Konečný stav série: 2:4.
Slavia - Liberec 2:3 po sam. nájezdechon-line
Branky: 3. Sklenář, 46. Sklenář - 9. Nedvěd, 15. Bartovič, rozh. nájezd Nedvěd. Stav série: 3:3.

Reklama