Hlavní obsah

Kdo nebude týmový hráč, nemá ve Spartě šanci, říká nový stavitel mužstva

PRAHA

On má být jedním z tahů v cestě za úspěchem. A to po katastrofické letošní sezóně. První mužstvo hokejové Sparty pro příští ročník extraligy složí Otto Sykora, bývalý útočník a posledních dvanáct let manažer ve vrcholných funkcích německého Norimberku. „Sparta nebyla úspěšná, takže v hráčském kádru pro příští sezónu musí přijít změny,“ říká nový sportovní manažer holešovického klubu.

Foto: www.hcsparta.cz

Otto Sykora, nový sportovní manažer hokejové Sparty

Článek

Jakou máte představu o náplni práce? Měl bych být zodpovědný za sportovní činnost klubu. Začít musíme od hráčů prvního týmu, trenérů, celého realizačního týmu a celkovou sportovní činností. Nejsme ale rozhodně na začátku, pracuji pro Spartu už zhruba od poloviny února.

Ve sportovním úseku byste pravděpodobně měl spolupracovat se skauty Václavem Burdou a Janem Vopatem. Co od nich očekáváte? S Vencou i Honzou jsme už nyní v kontaktu. Mluvíme spolu o všech možných hráčích. Kluci totiž mají ohromný přehled a znají hráče po celém světě. Já mám zase jiné a další zkušenosti, a tak vše spolu konzultujeme.

Co je pro vás na hráči nejdůležitějšího?

Charakter. Pro mě jako manažera je nejdůležitější, aby kabina spolu mohla vycházet, protože hokej je týmová hra. Proto hledáme do mančaftu týmové hráče. Jeden hráč nic nezmůže. Nejsem člověk, který se kouká jen na statistiky a individuální kritéria. Hráč, který by nepasoval do kabiny a nechtěl se podřídit týmu, tak o toho nebudu mít zájem. Raději vsadíme na hokejisty, kteří se za Spartu budou chtít bít a budou se chtít ve své kariéře a výkonnosti posunout dále.

Otto Sykora
Narozen: 1.12.1964, Banská Bystrica, hráčská kariéra: 1983-85 HC Košice, 1985-87 Dukla Trenčín, 1987-89 HC Košice, 1989-91 Eintracht Fraknkfurt, 1991-97 IceTigers Norimberk
Manažerská kariéra: 1997-98 IceTigers Norimberk, sportovní manažer 1998-05 IceTigers Norimberk, generální manažer 2005-09 IceTigers Norimberk, sportovní ředitel
Zajímavosti: 1997-08 - převzetí mužstva na 15. místě DEL, 1998-09 - dosáhnutí finále DEL, 2007-08 - dosáhnutí finále DEL, 2000 až 09 - nejvíce dosažených bodů ze všech mužstev DEL v základní části celkem, 2007-08 - vyhlášen Manažerem roku v DEL
Spolupráce s trenéry: - V. Wasiliew, B. Murdoch, M. Schmidt, G. Poss, B. Laporte, A. Brockmann

Máte už nějaké představy o složení mužstva? Nyní opravdu sledujeme velké množství hráčů a v hlavě už mám představu, jak by nový mančaft mohl vypadat. Musíme vybrat ty nejlepší kluky, kteří k sobě budou vhodně pasovat.

Budou změny oproti stále probíhající sezóně výrazné? Změny rozhodně uděláme. Sezóna se prakticky nikomu nevydařila, takže změny musí přijít. Chci ale s hráči, kteří ve Spartě momentálně působí mluvit o tom, kde se stala chyba. Na trhu jsou však hráči, kteří chtějí hrát za Spartu a pro které to je šance.

Po katastrofálním ročníku tak ve Spartě nezůstane kámen na kameni? Jádro sparťanského mužstva by se mělo hodně změnit, o tom jsem přesvědčen.

Jak by tedy Sparta podle vás měla vypadat? Chtěl bych, aby Sparta hrála rychlý, hodně bruslivý a nátlakový hokej. Proto musíme do týmu vybrat hráče, kteří takový hokej jsou schopní hrát. Přidat musí i enormní nasazení. Sám dobře vím, že Sparta před několika lety byla známá tím, že v její hře bylo spousta emocí. A mančaft právě znovu musíme postavit tak, aby tam u hráčů bylo spousta emocí. Neříkám přímo bitkaře, ale prostě bojovné a rychlé hráče, aby se za Spartu řečeno rvali.

Určitě jste přemýšlel i o cílech Sparty? Vrátit Spartu tam, kam patří. To znamená na první čtyři místa. Chceme hrát bezpodmínečně play-off, což je reálné. Ale nechci nic slibovat, když teprve začínáme. Kolik kluků zůstane, kolik jich odejde, o tom zatím nechci mluvit. Musíme postavit dobrý mančaft pro play-off a v něm hrát dobrou roli.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články