Hlavní obsah

Vstali jsme z mrtvých, bylo to na krev, přiznal Růžička. Trpká lekce, uznal Kalous

PRAHA

Jeden má druhého přečteného, nakonec lépe četl ten zkušenější. I když s řádným pytlem štěstí na konci. Trenér Vladimír Růžička se Slavií pokořil Liberec s koučem Jiřím Kalousem. Velký obrat vs. velký zkrat. Sešívaní vyhráli ve své extraligové historii desátou sérii z jedenácti, kde rozhodoval poslední možný zápas! „Měli jsme štěstí,“ přiznal Růžička. „Dostali jsme trpkou lekci,“ dodal Kalous.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Slavie Vladimír Růžička gestikuluje při čtvrtfinálovém utkání v Liberci.

Článek

Slávisté ze stavu 1:3 srovnali na 3:3. To vše pět minut před koncem třetí třetiny. „Já o tom nějak nepřemýšlel. I kdybychom prohráli, tak hráči musí dostat největší poklonu. My už mohli hrát v klidu, oni hráli doma, všichni jim věřili. Hráči do toho ale pořád šli, věřili si,“ usmíval se po utkání Růžička, který si vyposlechl i pár ostřejších výrazů na svoji adresu.

„Já jsem zvyklý, že mi diváci nadávají, to je na každém stadiónu. Tak už to je - Slavia a Růžička. Pokud na nás nehází flašky, tak s tím nemám problém,“ usmál se i tomuto spokojený trenér.

Pár metrů od něj stál jeho protějšek, se kterým spolu trénovali klub z pražského Edenu téměř deset let. Teď každý bojuje za sebe, za jiný tým. „Velmi jsem se na sérii těšil, přinesla parádní konec, ale prohru jsme si zapříčinili sami. Věnovali jsme Slavii hodně gólů. Vše si chci v klidu rozebrat, potom vyvodím nějaké závěry,“ byl očividně přepadlý šéf střídačky Tygrů.

Vyhrát může jen jeden. Ve středu porazil „učitel žáka“. Slavia je počtvrté v řadě v semifinále extraligy. Liberečtí mohou analyzovat momenty, které jim ukradly postup.

Liberecký kouč Jiří Kalous udílí pokyny svým svěřencům v rozhodujícím čtvrtfinálovém utkání.foto: Právo/Petr Horník

„Náš vztah to nepoznamená. Já chtěl vyhrát, Láďa chtěl vyhrát, a jemu se to povedlo. Bohužel,“ naznačil poprvé a naposled Kalous úsměv. Zatím nezná lék, jak se dostat ze zklamání, které během pár okamžiků vystřídalo očekávaný a tolik chtěný postup. Pět minut před koncem Liberec vedl o dva góly. Stejně neuspěl.

„Věděl jsem, že není konec, přece jen hokej hraji už delší dobu. Kluci hráli s obrovským nasazením, svoji roli sehrála i psychika. Netlačte mě ale do hodnocení, je ještě brzo. Základní část nám vyšla slušně, ale play-off, to je jednoznačně neúspěch,“ přiznal rezolutně Kalous.

Slavia sehrála v letošních vyřazovacích bojích už dvanáct klání, nejvyšší možný počet. Pokaždé musela zvládnout infarktovou poslední výzvu - je stoprocentní.

„Musím říct, že hráči šli na doraz. My máme plno hráčů pomydlených, máme za sebou o pět utkání více. Hráli jsme dvanáct utkání, tam se hraje na doraz, oni lezou po čtyřech. Už to někdy vypadá, že nemůžou, ale překvapuje mě, jak mají pořád chuť, jdou do toho,“ byl pyšný Růžička na svoji družinu, kterou chválil už před koncem zápasu. A to po třetí třetině za stavu 3:3.

„Tam jsme vstali z mrtvých. I kdybychom prohráli, tak bych je pochválil. Zápasy v play-off, to jsou utkání na krev. Ty kluci v kabině lezou po čtyřech,“ uznal slávistický stratég oddanost svých hráčů.

Vladimír Růžička a Jiří Kalous v době, kdy vedli Slavii.foto: Právo/Lukáš Táborský

Klíčovým mužem, který byl v sérii nejvíce vidět, byl liberecký Petr Nedvěd. I kvůli němu se rozhořely vášně a debaty v české hokejové komunitě. „Hrál výborně, dával v každém zápase góly, my takového hráče nemáme. V sérii jsem k tomu nemluvil, ale naši hráči neměli pokyny, že na něj mají speciálně hrát, tak to nebylo,“ promluvil Růžička. „Petr hrál výborně,“ dodal Kalous.

„Když se zeptáte jakéhokoli libereckého hráče, tak si myslím, že je to strašně bolelo, tak jako nás. To nebyl jen Petr Nedvěd, nehráli jsme na něj, to tak jen vypadalo, že se na něj jde, ale on hodně hrál, byl pořád na ledě. Všichni hráči jsou stejně obouchaní, nebylo tam nic speciálního. On hrál ve vynikající formě, bylo vidět, že Liberec táhne,“ dodal spokojený Růžička. A Nedvěd? Přemýšlí o své budoucnosti. Na semifinále ale koukat nebude. "To mě nezajímá," přiznal.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články