Hlavní obsah

Pardubice odmítají prodat podíl v hokejovém klubu

Pardubice odmítají prodat podíl v hokejovém klubu, o který projevil zájem majoritní akcionář, podnikatel Roman Šmidberský. Město drží takzvanou blokační minoritu, tedy 34 procent.

Foto: www.arenapce.cz

ČEZ Aréna v Pardubicích

Článek

"Sešla se pracovní skupina, zástupci všech politických stran. Většinový názor radních je akcie neprodávat," řekl dnes novinářům náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD).

Šmidberský koupil od města 50,11 procenta klubu v roce 2008 za 25 milionů korun. Hokejový klub tehdy vykazoval kumulovanou účetní ztrátu 26 milionů korun, která se do současnosti zvýšila na 33 milionů korun.

"Mysleli jsme si, že kumulovaná ztráta půjde za panem Šmidberským, bohužel tomu tak není. Ke ztrátě se město pravděpodobně částečně přihlásí. Není to žádný horor, insolvenční řízení nehrozí, ale ztráta se řešit musí," uvedl Tauber.

HC Eaton využívá ČEZ Arenu, ročně platí nájemné 22 milionů korun. V nájemném splácí Městskému rozvojovému fondu i dluh téměř 130 milionů korun za dostavbu hokejové arény. Podle náměstka Taubera se platební morálka klubu pomalu zhoršuje.

"Zpožděné platby se úzce pojí na sezonu a sponzorské peníze. Na konci srpna jsou platby v pořádku a do konce roku se zhoršují. Dřív to býval dluh sedm až deset milionů korun, teď to bývá 12 až 13 milionů korun," řekl Tauber.

Klub už v minulosti požádal Městský rozvojový fond Pardubice, který je vlastníkem a správcem hokejové arény, aby mu rozložil splátky na dostavbu stadionu z 13 na 30 let, což fond zamítl. Po fondu také požadoval, aby mu v době hospodářské krize snížil nájemné za stadion.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice