Hlavní obsah

Hokejisté Slavie opět vyzráli na Třinec, teď mají tři pokusy na finále

PRAHA

Chybí jim jediný krok, aby stanuli těsně pod vrcholem. Hokejisté Slavie porazili ve čtvrtém semifinále extraligy play-off Třinec 4:0 a vedou v sérii 3:1 na zápasy. Jediná výhra a tým okolo trenéra Vladimíra Růžičky stane ve finále, tam, kde už jde jen o jedno - titul. Třinečtí mají jedinou možnou odpověď. V pondělí vyhrát na svém ledě. To jako krok první. Pokud se tak nestane, vítěz základní části ukončí sezónu na třetím místě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejisté Slavie se radují z branky do třinecké sítě.

Článek

Na úvod zápasu si domácí vysloužili přesilovou hru. Dokonce šlo o čtyři minuty, ale výsledek byl nulový, což se dalo trochu i čekat. Při tomto počtu hráčů na ledě se slávisté v sezóně trápí. Brankář Martin Vojtek neměl moc práce, ten vystřídal proti pátku Petera Hamerlíka. Hostující gólman se vrátil do klece po několikatýdenní absenci, přednost dostával kolega.

Hosté sice v úvodu utkání hráli v oslabení, ale pokud někdo očekával, že bude následovat tlak a Slavie se dostane do úzkých, tak byl zklamán. Nestalo se.

Třinečtí ve 14. minutě hráli pět na tři. Na vstřelení gólu při tomto rozložení na hřišti měli sedmatřicet sekund, ale Miroslava Kopřivu nepřekonali. Tomu v chytání „pomáhal“ obránce Jiří Vašíček neortodoxním stylem: nelehal si jen před střelami, ale také před brankou ve snaze zabránit puku v jakémkoliv pohybu.

Poletín načal skóre zpoza branky

Fanoušci se prvního gólu dočkali v předposlední minutě zahajovací třetiny, a dal si ho třinecký gólman sám. Útočník Michal Poletín vystřelil zpoza branky a puk se k překvapení všech odrazil od Vojtkových betonů do branky.

„Budeme to řezat,“ řekl po prvním pražském zápase obránce Slavie Vladimír Roth, ale ve druhé třetině se těžce z ledu sbírali dva slávisté - Petr Kuboš a Tomáš Pospíšil. První dokonce zamířil s lékařem do šatny. Ale ani v jednom případě nešlo o faul, rozhodčí mlčeli.

V polovině zápasu se ocitl v kritické situaci Třinec. Michal Vondrka zvýšil na 2:0 pro Slavii, když puk nadvakrát poslal puk za Vojtka. Snížit mohl Václav Varaďa na konci druhé části. Kopřiva nebyl v brance, ale třinecký útočník se nedostal k dorážce kvůli práci obránců, což si potom jel vysvětlovat s rozhodčím.

Třinec nakonec vsítil gól, ale rozhodčí jim ho neuznali ani po konzultaci s videorozhodčím. Důvod? Branka byla vychýlená. Halá s 13 052 diváky to ocenila bouřlivým nadšením. Sudí měl ale při návratu na led obavy a do mikroportu ČT podotkl: "Teď mě zabijou..."

Slávista Miroslav Třetina se raduje z gólu, který jeho spoluhráč Michal Poletín vstřelil třineckému brankáři Martinu Vojtkovi. Akci sledují zleva Bryan McGregor a Lukáš Krajíček z Třince.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Vzápětí hosté hráli přesilovou hru. Za pár sekund dvojnásobnou. A to čtyřiaosmdesát sekund. Další důležitý okamžik zápasu. A zase nic. Kopřiva s obránci sice měli práce nad hlavu, nevěděli kam dřív skočit, ale těžké časy přečkali, což diváci odvděčili potleskem. Góly padaly už jen na druhé straně. Svoboda a Endál stanovili konečné skóre 4:0. Třinec musí třikrát v řadě vyhrát, jinak vítěz základní části letos skončil.

Semifinále play off hokejové extraligy - 4. zápas
Slavia - Třinec 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Poletín (Jaškin),30. Vondrka (Svoboda), 56. Svoboda, 60. Endál (Třetina, Krenželok). Rozhodčí: Minář, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:0. Diváci: 13 052. Stav série: 3:1.
Slavia: M. Kopřiva - Kadlec, Žižka, Kolařík, Vašíček, Kuboš, Krejčík, Roth - Micka, P. Jelínek, J. Doležal - Pospíšil, Endál, Vondrka - Krenželok, Sklenář, T. Svoboda - Jaškin, Třetina, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Třinec: Vojtek - Hrabal, Zíb, Krajíček, Seman, Lojek, Richter - M. Růžička, Bonk, Varaďa - Orsava, Kohn, D. Květoň - McGregor, Peterek, Polák - Hrňa, Polanský, Adamský. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Reklama