Hlavní obsah

Gól Třince na Slavii sudí správně neuznali. Objektivní lidé ale vědí své, tvrdí Oceláři

Jan ŠkvorSport.cz

Ten moment byl jedním z klíčových ve čtvrtém semifinále. Ne-li ten nejklíčovější. Běží desátá minuta třetí třetiny, Slavia drží vedení 2:0, Oceláři se ale právě nadechli k drtivému tlaku a sešívané svírají v jejich pásmu. Po mele před brankou se puk dostává za Kopřivova záda a Třinečtí propukají v nadšení. To ale po několika minutách střídá zklamání, sudí Hradil po dlouhé debatě s kolegou u videa rozpažuje na znamení toho, že branka neplatí.

Foto: Jan Handrejch

Třinecký Jan Petrek se snaží ohrozit brankáře Slavie Miroslava Kopřivu.

Článek

Co přesně se před a hlavně za Kopřivovu klecí událo? Třinecký buldok Václav Varaďa za brankou vybojoval zdánlivě ztracený kotouč a ač tísněn, dokázal jej ještě poslat do brankoviště, kde si jej obránce Krejčík bruslí kopl za čáru. Nic, co by odporovalo pravidlu o uznání gólu, zdálo by se. Jenže ještě předtím než puk přešel brankovou čáru, natlačil slávista Roth Varaďu na branku, která sice nevypadla z konstrukce, ale vychýlená z ní byla.

A pravidla v tomto případě hovoří zcela jasně. „Gól se neuzná, je-li branka vychýlena ze svého normálního postavení nebo konstrukce branky není celou plochou na ledě,“ stojí v bodu 5 článku 471. Sudí René Hradil tak ve spolupráci s videorozhodčím Rudolfem Potschem rozhodli správně.

Co říkají pravidla?
Gól se neuzná, je-li branka vychýlena ze svého normálního postavení nebo konstrukce branky není celou plochou na ledě.

Třineckým se konečný verdikt pochopitelně nelíbil, vždyť vychýlení branky bylo při hře jen sotva postřehnutelné. „Rozhodčí Hradil stál za bránou a viděl ten puk, který leží u Kopřivovy nohy. Já jsem do toho byl schopen zpoza brány nějak píchnout a trefilo to někoho do brusle, od níž se puk odrazil do brány. Hradil určitě nepískal. Myslel jsem, že to bude gól,“ vyprávěl Václav Varaďa, jeden z hlavních aktérů momentu z poloviny třetí periody.

„Svým způsobem nám to ublížilo, protože v té době jsme měli tlak a během dlouhé pauzy stačila Slavia nabrat síly. Navíc kontaktní gól by s ní určitě zacloumal,“ mrzelo kouče Ocelářů Pavla Marka, který ale bezprostředně po zápase nechtěl inkriminovaný moment blíže komentovat, protože jej dobře neviděl a videozáznam si ještě nestihl prohlédnout. „Rozhodčí nám to vysvětloval tak, že branka se nahnula, přestože nebyla vychýlená z kolíků,“ tlumočil Marek arbitrova slova.

V NHL by branka platila, říká trenér Marek

Neuznat gól doporučil sudímu Hradilovi zkušený videorozhodčí Rudolf Potsch, který situaci zkoumal. „Branková konstrukce ještě předtím, než kotouč přešel brankovou čáru, byla vychýlená a nestála celou plochou na místě. Neexistovala tedy možnost, že by mohla být branka uznána,“ citovala Potsche agentura ČTK.

„Takovouhle situaci jsem ještě nezažil. Ale vezměte si, jak se podobné momenty posuzují v NHL. Tam když se branka nahne, ale nevypadne z kolíků ven, gól platí,“ nabízí hlavní trenér Třince srovnání se zámořskou soutěží. Zřejmě jej frustroval i fakt, že puku v té chvíli přejít brankovou čáru nic nebránilo. „Nic sice nebránilo, ale nemůžeme najednou měnit pravidla hry. Pokud se ale budou měnit pravidla v tom smyslu, aby mohla taková branka platit, tak si myslím, že to všichni uvítají,“ chápal Potsch třinecké pocity frustrace.

Třinec se chce bránit, situaci dá k prošetření

Oceláři i přesto, že branka nebyla uznána v souladu s pravidla nejspíše podají protest. „Samozřejmě dáme celou situaci k přešetření. Chceme se bránit a chceme, aby se kompetentní lidé vyjádřili, jestli se jednalo o regulérní gól, nebo ne. Ale je jasné, že výsledek to už nezmění,“ řekl Marek.

Třineckého lodivoda každopádně naštvaly i jiné verdikty sudích v zápasech na Slavii. Přímo kritizovat nechtěl, dokonce ani kvůli zákazu hodnotit výkony rozhodčích v den zápasu nemohl. Něco ale přeci jen naznačil. „V žádném případě nechci brečet. To vůbec ne. Vyjadřovat se k jejich výkonům nemám právo. A ani chuť. Myslím ale, že lidi, kteří se na ty zápasy dívají objektivním pohledem, tak vidí svoje... Víc k tomu říkat nebudu,“ nechtěl být Marek konkrétnější. „Oni si stejně vymyslí, co chtějí,“ mávl rukou nad výkony mužů v pruhovaném Varaďa.

Reklama

Související témata: