Hlavní obsah

Mistr dokraloval. Hokejisté Vítkovic vyřadili Pardubice a jsou znovu ve finále

OSTRAVA

Hokejisté Pardubic neobhájí extraligový titul, jsou sesazeni. Jejich perník nebude letos tak sladký, semifinále play-off vyhrály Vítkovice. O všem rozhodlo páté utkání, které domácí vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech, rozhodl kapitán Jiří Burger v celkově desátém nájezdu. Vítkovice ovládly sérii 4:1 na zápasy a dokonaly odvetu za loňské prohrané finále. Možný postup do boje o extraligový vrchol navnadil i fanoušky. Poprvé v letošní sezóně byla vítkovická ČEZ Aréna vyprodána.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vzadu zleva Lukáš Klimek a Petr Pohl z Vítkovic se radují z gólu, který však hlavní rozhodčí po poradě s videorozhodčím neuznal.

Článek
Fotogalerie

Pardubice nastoupily v brance s Adamem Svobodou. A ten se hned v úvodu nenudil. Po čtyřech minutách už měl sedm zákroků, ale Vítkovice se ještě neradovaly. Poloviční radost přišla v čase 7:15. Proč poloviční? Domácí vstřelili gól, ale branka nestála na svém místě, byla o pár centimetrů posunuta.

Svoboda zasahoval a posunul branku, ta se sice poté vrátila na správné místo, ale ne zcela. Rozdíl činil asi tři centimetry. A pravidla jsou nekompromisní. Proto rozhodčí nemohli uznat tuto trefu (podobný příběh v sobotu zažil Třinec na Slavii).

Hlavní rozhodčí Ország (vlevo) řeší s videorozhodčím situaci po vstřelení gólu Vítkovic, který nakonec nebyl uznán.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Sudí Ország téměř deset minut debatoval s videorozhodčím, až poté rozpažil. Ale že branka není úplně zasazena v gumovém kolíku, upozornil hlavního až čárový po přerušení hry. „Bohužel, neviděl jsem to, nemohu to posadit. Prý to bylo jen o málo,“ řekl České televizi Petr Pohl, který byl střelcem neuznané trefy.

Vítkovičtí se přece jen dočkali. A to dvakrát v rozmezí 45 sekund. Petr Vrána a Viktor Ujčík určili stav zahajovací třetiny. Hosté se téměř k ničemu nedostali, vážnější problém musel řešit brankář Roman Málek až pět sekund před první sirénou. Poradil si.

"Všichni věříme, že nám naši fandové bouřlivou atmosférou pomůžou vyhrát, a tím i postoupit,“ věřil před utkáním vítkovický kapitán Jiří Burger. A fanoušci opravdu vyprodali vítkovickou arénu a hnali domácí kupředu.

Překonaný brankář Pardubic Adam Svoboda čeká na verdikt hlavního rozhodčího, který gól Vítkovic po poradě s videorozhodčím neuznal.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

V předchozích čtyřech kláních si Vítkovice našly svého hrdinu. Stal se jim Roman Málek, kterému se statistika úspěšných zákroků vyšplhala na téměř 96 procent, z toho dvakrát cinkla nula. Hlasitě si v předchozích utkáních o přízeň řekl i forvard Petr Vrána, který v Pardubicích vstřelil tři góly. A oba byli vidět i v pátém utkání. Málek držel po čtyřiceti minutách čisté konto a Vrána si k jednomu gólu připsal i dvě vyloučení ve druhé třetině.

Pardubické probuzení za 45 sekund 

V prostřední části se fanoušci gólu nedočkali. Když už se hosté sporadicky osmělili, narazili vždy na Málka. Ten jen dále brnkal na nervy pardubického mužstva. Domácí ale ve třetí třetině zažili šok.

Kapitán Petr Koukal snížil v 48. minutě a za 45 sekund Aleš Píša srovnal. Stejný časový rozdíl mezi trefami jako v případě Vítkovic. Pro vítkovické fanoušky nevídaný stav. Všichni zkoprněli. Domácí sice poté dostali hosty pod tlak, ale časy slávy zažíval pardubický gólman Svoboda. Dvacet sekund před koncem třetí třetiny mohl rozhodnout vítkovický Ujčík. Mohl, nedal, o slovo si řeklo prodloužení.

"Měli jsme spoustu přesilovek, ale nedokázali jsme je využít. Vlastními chybami jsme se dostali pod tlak," okomentoval třetí dvacetiminutovku smutný Vrána.

Konečný stav nenastal v nastaveném čase, rozhodla dovednostní soutěž. Do branky Pardubic nastoupil Martin Růžička. V osmém nájezdu se puk po šanci Ujčíka zastavil pár centimetrů před brankovou čárou. Jelo se dál. V nájezdech urval výhru pro domácí až Burger a Vítkovice mohly začít slavit.

Mistr v semifinále pohořel v produktivitě. Celkově dal sedm gólů. Z toho dvakrát odjížděl s nulou. V neděli odjel i z letošní sezóny. "Náš problém je, že nedáváme góly, řekl po minulém souboji pardubický trenér Josef Jandač. Dnes si mohl tuto větu zopakovat.

První finálový zápas je na programu 4. dubna. Jistý je jeden uchazeč o titul. Vítkovice si musí počkat na soupeře. Ve druhé semifinálové sérii vede Slavia nad Třincem 3:1 na zápasy. Pokud v pondělí vyhraje, zahraje si s Vítkovicemi o nejlepší tým sezóny 2010/2011.

Semifinále play off hokejové extraligy - 5. zápas
Vítkovice - Pardubice 3:2 sn (2:0, 0:0, 0:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. Vrána (Klimek, Trnka), 13. Ujčík (Burger), Burger - samostatný nájezd - 48. Koukal (Píša), 49. Píša (Špirko, Kočí). Rozhodčí: Baluška, Ország (oba SR) - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 8:9. Využití: 1:1. Diváci: 9471. Stav série: 4:1.
Málek - Vosátko, Ficenc, Bartoň, Malík, Ovčačík, Trnka, Punčochář, Rehák - Huna, Húževka, Strapáč - Ujčík, Burger, Káňa - Pohl, Vrána, Klimek - Szturc, J. Sýkora, Tomas. Trenéři: Trličík a Moták.
A. Svoboda - Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, M. Drtina, Mezei - Kolář, Koukal, Starý - Bartek, Zohorna, Somík - Kůrka, Pineault, Špirko - Kousal, Buchtele, Rákos. Trenéři: Jandač a Hynek.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice