Hlavní obsah

Je to válka, musíme hrát od podlahy, vzkazuje třinecký ostrostřelec Růžička

Stal se králem třineckého gólového reje a pomohl snížit stav série na 2:3, ale radost na sobě moc znát nedal. Hokejový útočník Martin Růžička vstřelil Slavii v pátém semifinále play-off čtyři góly. Všechny při početní výhodě. Celkem má v letošních vyřazovacích bojích bilanci: jedenáct zápasů a třináct gólů! "Je pěkný, že to tam napadalo, ale jsme rádi hlavně za vítězství,“ řekl po utkání pětadvacetiletý ostrostřelec.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Třince (zleva) David Květoň, Martin Růžička a Radek Bonk oslavují gól v brance Slavie. Růžička se v pátém semifinálovém duelu blýskl čtyřmi přesnými zásahy.

Článek

    Zažil jste životní zápas? Já bych se nezabýval mnou osobně. Pojďme se zabývat tím, že jsme vyhráli, a jestli to bylo životní utkání, to bych nerozebíral. Pro nás je důležité vítězství.

Vyšly vám skvěle přesilovky, dali jste v nich pět gólů, ale zvládli jste i oslabení, takže musí panovat spokojenost, ne? To jsou velice důležité momenty, které rozhodují a my jsme to sehráli výborně. My musíme hrát úplně jinak než v předchozích zápasech. Je to válka, my prostě musíme bojovat, tlačit se do brány, srážet se, blokovat střely. Jinak to nepůjde. My to musíme ubojovat.

Snížili jste sérii na 2:3 na zápasy, vrátí se vám více sil? Určitě. Nálada ale byla, ta série neskončila. Věděli jsme, že když zůstaneme u svého plánu, který jsme v předchozích zápasech nehráli, tak budeme úspěšní. Energii musí mít každý, tohle je play-off, nikdo se nesmí šetřit, energie není žádná výmluva, my prostě musíme nechat na ledě duši.

Růžička vyrovnal Červenku a stíhá Pálffyho
Martin Růžička vstřelil v jedenácti zápasech třináct gólů. V předminulém play-off přesně tolik gólů nastřílel Roman Červenka v dresu Slavie, ale potřeboval na takovou produktivitu osmnáct klání. Oba ale nemají na Žigmunda Pálffyho z roku 1992. Za jeho působení v Trenčíně vstřelil osmnáct gólů ve třinácti utkáních.

Ale poslední výhra vám určitě zvedla psychiku, ne?

Jak u koho. My nemáme co ztratit. Slavia vede 3:1, teď už vlastně 3:2. Musíme se soustředit na sebe. Nekoukat na to, jak hraje Slavia nebo kolik to je. Musíme hrát svůj styl.

Vyhráli jste základní část extraligy, prohráváte, ale stále jste favorité, souhlasíte? Favoritem jsme, ale Slavia vede 3:2, takže favoritem je teď ona.

V závěru si váš útok tolik nezahrál. Byl to taktický tah trenérů vás šetřit při rozhodnutém utkání? Tak šetřit... Točili to tam.

Ale vy jste tam nechodili tak často... Nechodili, ale já bych to nějak neřešil. Prostě jsme si odpočinuli.

Myslíte, že šlo o snahu uchránit vás? Přece jen od začátku se souboje hodně dohrávali... To ne. Točilo se to a my tam občas nešli, já bych to neřešil.

Třinecký Martin Růžička (vpravo) oslavuje trefu do sítě bránkáře Slavie Miroslava Kopřivy.foto: ČTK/Petr Sznapka

Ve středu hrajete v Praze, kde jste dvakrát prohráli. Co změnit, aby se výsledek neopakoval? Teď by to byl pro vás konec sezóny. Hráli jsme tam špatně. Tedy nehráli jsme špatně, ale musíme hrát jako dneska. Od podlahy. Nechat tam duši, padat do střel, srážet se. Jinak to nepůjde. To je play-off, hezký hokej to nebude. Doufám, že to dobře dopadne.

V play-off si hráči nechávají narůst vousy, přišla změna po třech porážkách od Slavie? Pár kluků se oholilo, pár se jich ostříhalo. Ale Bonk byl oholený už před zápasem na Slavii. Důležité jsou výkony na ledě a ne, jestli je někdo ostříhaný nebo zarostlý.

Když jste si připsal třetí gól, tak přilétly na led kšiltovky, všiml jste si? Abych řekl pravdu, tak nevšiml. Jel jsem si odpočinout na střídačku.

Reklama

Související témata: