Hlavní obsah

Hokejisté Třince vykročili za titulem, Vítkovicím nedali na úvod finále šanci

Libor KalousSport.cz

Všichni hráči jej měli nadosah, stál jen dva metry od mantinelu, ale nejdříve musí pro zlatý mistrovský pohár svést bitvu. A nakročeno mají lépe hokejisté Třince, kteří porazili v prvním finále extraligy play off Vítkovice 5:2 a ujali se v sérii vedení 1:0 na zápasy. Domácí opět potvrdili, že přesilovky jim jdou na výbornou, v početní výhodě dali dva góly. Druhá bitva je na programu v úterý od 17:10.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Třince oslavují jednu z branek proti Vítkovicím

Článek

Jinak finále ani začít nemohlo. Premiérový gól bitvy o titul mezi Třincem a Vítkovicemi vstřelil Martin Růžička. V přesilové hře stál na správném místě a jeho dorážka poslala domácí do vedení. Vyprodaná Werk aréna slavila prvního střelce.

Nejproduktivnější hráč letošního play-off, nejlepší střelec a dnes už také rekordman nejvyšší soutěže v součtu české a československé nejvyšší soutěže. Tím byl doposud Žigmund Pálffy, který v roce 1992 v dresu Trenčína nastřádal ve vyřazovacích bojích 26 bodů za 18 gólů a 8 asistencí. Stav třineckého útočníka je po prvním finále 28 bodů za 15 tref a 13 přihrávek.

Třinecký útočník Jiří Polanský (vlevo) před Trnkou z Vítkovicfoto: ČTK/Petr Sznapka

Domácí začali utkání s větším elánem. Sedm zápasů v semifinále se Slavií jim na silách neubralo. Dvakrát mohli dokonce skórovat při vlastním oslabení.

Za hosty se v první části do největší šance probojoval Peter Húževka, ale jeho nájezd na brankáře Petera Hamerlíka skončil neúspěšně. Vítkovičtí se po týdenní pauze rozjížděli pomaleji.

Dva góly Třince za 121 sekund 

Třinečtí vyhráli v semifinále tři zápasy v řadě. S touto tradicí nechtěli přestat ani ve finále. Druhý gól přidali v početní výhodě pět na tři. Sedmdesát sekund uběhlo z druhé třetiny a rána od modré Lukáše Zíba přinesla druhou radost. Ne náhodou se Třinec pyšní téměř každou třetí využitou přesilovkou.

A gólům nebyl konec. „Už je tam, už je tam,“ skandovali domácí fanoušci za další dvě minuty a jednu sekundu. Z pohledu domácích ideální scénář. Vítkovičtí ale dokázali snížit v 36. minutě na rozdíl dvou gólů, vyražený puk uklidil do branky Petr Vrána.

Hráči Třince Lukáš Zíb (uprostřed) a Erik Hrňa, na ledě Petr Vrána z Vítkovicfoto: ČTK/Petr Sznapka

Rozdíl dvou gólů nemusí nic znamenat, ale nesmí se chybovat. To ví i vítkovický Petr Pohl, který ale zaváhal před brankářem Romanem Málkem a Jan Peterek zvýšil po necelých pěti minutách třetí dvacetiminutovky na 4:1. Ale za pár sekund to bylo opět jen o dvě trefy, snížil kapitán Jiří Burger. A jelo se dále. Za necelé tři minuty měli domácí zase větší radost. I třinecký kapitán Radek Bonk se zapsal mezi střelce - 5:2. Ten také skóre prvního finále uzavřel.

Finále play off hokejové extraligy - 1. zápas:
Oceláři Třinec - Vítkovice Steel 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)on-line
Branky a nahrávky: 12. M. Růžička (Varaďa, Zíb), 22. Zíb (Hrabal, Květoň), 24. Adamský (Hrňa), 45. Peterek (Hrňa), 48. Bonk (Růžička, Varaďa) - 36. Vrána (Ovčačík, Trnka), 46. Burger (Ujčík). Rozhodčí: Minář, Šindler - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:9. Využití: 2:0. Diváci: 5200. Stav série: 1:0.
Hamerlík - Hrabal, Zíb, Krajíček, Lojek, Richter, Seman - M. Růžička, Bonk, Varaďa - D. Květoň, Kohn, Polák - Hrňa, Polanský, Adamský - Orsava, Peterek, Koudelka. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.
Málek - Punčochář, Rehák, Bartoň, Malík, Vosátko, Ficenc, Ovčačík, Trnka - Strapáč, J. Sýkora, Szturc - Ujčík, Burger, Káňa - Huna, Húževka, Tomas - Pohl, Vrána, Klimek. Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

Související témata: