Hlavní obsah

V proslulé NHL Krajíček na Stanley Cup nedosáhl, teď má šanci na titul s Třincem

TŘINEC

V minulé sezóně bojoval o nejslavnější hokejovou trofej, dnes je na jiném kontinentu a o tisíce kilometrů dále v podobné roli. Lukáš Krajíček s Philadelphií mohl získat v uplynulém ročníku NHL Stanley Cup, v těchto dnech v dresu Třince usiluje o český extraligový primát. A nakročeno má dobře, Vítkovice prohrávají po dvou zápasech 0:2. „To vedení vůbec nic neznamená,“ upozorňuje osmadvacetiletý obránce.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Obránce Třince Lukáš Krajíček se raduje z gólu.

Článek

Loni hrál v halách pro dvacet tisíc diváků, na první dvě utkání v Třinci bylo vyprodáno, ale Werk aréna pojme jen 5200 fanoušků. Ale také jde o titulový souboj.

„Je to emotivní. Ta touha vyhrát je stejná, ať hrajete kdekoliv. Je to super, tady je to trochu změna. V hokeji i atmosféře. Tady se víc fandí. V NHL to bylo hlučné akorát při gólu a šanci. Navíc mám radost, že jsem po dlouhé době doma a týmu se takhle daří,“ je spokojený Krajíček. Philadelphia ve finále neuspěla a musela se sklonit před Chicagem. Loni Krajíček v sérii prohrával, teď vede a je s mužstvem dvě výhry od mistrovských oslav.

„Já jsem si to strašně moc užíval i tam, ale samozřejmě cílem je vyhrát a letos k tomu máme blíž. Loni jsme měli skvělou sezónu, ale když na konci prohrajete, tak to strašně moc mrzí,“ přiznává bek, který v NHL oblékl také dres Floridy, Vancouveru a Tampy Bay.

Lukáš Krajíčekfoto: Jiří Vojzola

Před rokem Krajíčka určitě nenapadlo, že bude bojovat v extralize, hrál přece v zámoří, byl ve finále. Nakonec v Americe nezůstal, neodešel ani do populární a finančně zajímavé ruské Kontinentální ligy a dohodl se s klubem ze Slezska. Proslulou ligu vyměnil za soutěž, která je svými parametry štíhlejší. Přesto se hraje o primát.

V NHL sledovalo finále víc lidí 

„Tam bylo víc novinářů a sledovalo to víc lidí, ale na to já se nedívám. Soustředím se na náš tým, užívám si to s kluky. Tady je výborná parta, tam byla taky výborná. Hlavní je, že vyhráváme a bavíme se hokejem. To, na co jsme celý rok trénovali, je teď tady. Takže si to musíme užít,“ usmívá se Krajíček, který patří mezi nejlépe placené hráče české extraligy, údajně má jeho výplata dosahovat osmi miliónů korun.

Teď jde ale o slávu, o zvednutí pozlaceného poháru nad hlavu. Kdo vyhraje, zažije okamžiky, které nelze nahradit. „Jsem rád, že jsem tady zůstal. Co bude dál, nad tím budu přemýšlet až po sezóně," nezabývá se budoucností Krajíček. Aby ne. Před sebou má jeden z největších okamžiků kariéry - titul. Dva kroky mu chybí k mistrovskému doutníku.

Reklama

Související témata: