Hlavní obsah

Na rvačky se v extralize třese polovina fanoušků, druhá je naopak nemusí

PRAHA

Faul loktem, vražení na hrazení, hákování, bitky. Co odsuzuje český hokejový fanoušek, co naopak vyhledává? Kapitáni čtrnácti extraligových mužstev podepsali v průběhu sezóny Chartu fair play. Tím ale akce neskončila. V rámci tohoto projektu se na stránkách fairhokej.cz uskutečnil průzkum, kde více než čtyři tisíce fanoušku řeklo své názory. A možná se budete divit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Vašíček ze Slavie (vlevo) a třinecký Václav Varaďa při bitce.

Článek

Bitky, rvačky, pěstní souboje. Tři pojmenování a vždy jde o totéž - o pěsti. A právě tuto součást hokeje považuje polovina fanoušků za zpestření, přesně 47 procent. Stejného čísla se dočkala i odpověď: „Těším se, až se zase bude hrát.“ Jen 6 procent potyčky odsuzuje. Ti mají chuť jít domů, prostě je toto ruší.

„K hokeji bitky patří, je to sport tvrdých chlapů,“ říká obránce Slavie Jiří Vašíček. Muž, který občas na ledě změří síly s protihráči.

Za nejzákeřnější faul považují hokejoví příznivci naražení zezadu, a to celých 38 procent. Následuje hra loktem do obličeje - 29 procent a vražení na hrazení 27 procent.

Polovina fanoušků dala extralize trojku 

Tématem průzkumu byla i samotná fair play hra v nejvyšší české soutěži. Zde se hodnotilo podle školní stupnice. Polovina fanoušků udělila známku tři, dalších 42 procent zvolilo dvojku. Jedno procento hlasujících by pak, řečeno školní terminologií, nechalo extraligu propadnout, 2 procenta naopak vidí z pohledu fair play soutěž jako bezchybnou.

„Nikdy dříve se podobný průzkum nerealizoval, navíc v podobném počtu respondentů. Některé názory jsou skutečně překvapivé – nečekali jsme například tak rozpolcený názor na bitky při zápasech,“ dodává Hana Kovářová, marketingová ředitelka České pojišťovny, která Chartu fair play iniciovala.

Reklama