Hlavní obsah

Třinecký Peterek: Málek není žádný démon ani čaroděj

Dva mistrovské tituly má třinecký hokejista Jan Peterek z Ruska, s Jaroslavlí dobyl zlato v letech 2002 a 2003. V české extralize až dosud hrál finále dvakrát, ale obě prohrál: v roce 1997 v týmu Vítkovic a 1998 za Třinec. Tak blízko prvenství jako letos 39letý útočník v tuzemské soutěži ještě nikdy nebyl. Oceláři vedou finálovou sérii s Vítkovicemi 2:0 na zápasy.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Hokejista Třince Jan Peterek

Článek

Co říkáte tomu, že kdo dosud vyhrál ve finále první dvě utkání, získal titul?

Já na statistiky nedám a ani je nesleduji. V hokeji se mi vyplatila pokora i úcta k soupeři, žádný se sám neporazil. Není dobré létat v oblacích, naopak je nutné stát oběma nohama na zemi. Nebýt pověrčivý, ale věřit si. Takže má pokora k Vítkovicím je velká, ale víra v sílu třineckého týmu ještě větší.

Ve druhém utkání se znovu předváděl jako démon vítkovický brankář Málek. Straší vás, vyměňujete si se spoluhráči zkušenosti jak na něj?

Nejdříve musím důrazně říct, že v našich očích je nejlepším gólmanem extraligy náš Peter Hamerlík. Málka nepovažujeme ani za démona, ani za čaroděje a určitě nás nestraší. Uznáváme, že je velmi dobrý brankář, který vítkovické mužstvo mnohokrát podržel. Ale i na něj platí to, co na většinu gólmanů.

Co to je?

Když útočník stojí na brankovém oblouku, cloní mu a on na puk nevidí. Když jsou v jeho blízkosti soupeři připraveni okamžitě dorazit jím vyražený puk. To nemá rád nikdo, ani Málek ne. Tlak do branky a na brankáře se vyplácí. To jsme si ověřili a tak budeme hrát dál.

Rozdíl mezi prvním a druhým utkáním finálové série byl také v tom, že zatímco v prvním jste přesilovky proměňovali, ve druhém se vám to nepodařilo ani jednou. Není to špatný signál pro nejbližší zápasy?

Věřím, že není. Přesilovky hrají v play off významnou roli, stejně tak oslabení. Vidíte, v oslabení jsme gól nedostali. To je podobně důležité.

Co znamená pro Třinec přechod z jeho malého kluziště na velké ve vítkovické ČEZ Aréně?

Že musíme změnit herní styl. Na vítkovickém letišti se musí hrát jinak.

Jak jinak?

Čeká nás mnohem více bruslení a méně osobních soubojů. Vítkovice jsou na takový hokej zvyklé, my se na něj připravujeme.

Znamená to, že například v soubojích si váš obávaný bojovník Václav Varaďa na své nepřijde?

Ale přijde. (úsměv) Jemu ČEZ Aréna problém nedělá, vždyť v ní vyrostl.

Jsou Vítkovice nejúspěšnějším extraligovým týmem v domácím prostředí kvůli maximálním rozměrům svého kluziště?

To jejich letiště pro ně výhodou bezesporu je. Ale vyhrávají, protože jsou silné. My je chceme porazit i na jejich ledě.

Reklama

Související témata: