Hlavní obsah

Hokejisté Vítkovic se vzepřeli a porazili Třinec, finále pokračuje

Libor KalousSport.cz

Žádný konec, žijí. Hokejisté Vítkovic dokázali vyhrát první ze čtyř finálových utkání play-off extraligy. Porazili Třinec 5:4 po nájezdech a snížili sérii na 1:3. V infarktovém utkání rozhodl Ondřej Šedivý. Tímto vítězstvím utnuli tristní bilanci ve vyřazovacích bojích na svém ledě. Od roku 1993 vyhráli první z devíti utkání před svými fanoušky. Série o mistra sezóny pokračuje v úterý v třinecké Werk aréně. Třinec může, Vítkovice musí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Vítkovic (vpravo) se radují ze vstřeleného gólu proti Třinci

Článek

Problémy se sestavou museli řešit domácí trenéři před sobotním utkáním. Tento fakt se projevil hned na začátku utkání. Hosté se dostávali snadno do šancí a přečíslení. A také jako první vstřelili gól, v 5. minutě se do statistik zapsal kapitán Radek Bonk. Asistence si připsali Martin Růžička a Václav Varaďa. První třinecký útok potvrdil, že má velkou formu.

Vítkovičtí ale srovnali na 1:1. To se podařilo v minulém utkání soupeři, teď si obdobnou situaci zopakovali domácí. V 7. minutě srovnal slovenský forvard Juraj Sýkora, ten dosáhl na první bod v letošních vyřazovacích bojích.

Radek Bonk z Třince jede na branku Vítkovicfoto: ČTK/Jaroslav Ožana

Hosté se s tímto stavem v první části nespokojili. Obránce Lukáš Zíb nejdříve napálil puk z pěti metrů vedle branky Romana Málka, ale následný odraz od mantinelu mu dal druhou příležitost, nyní se už nemýlil. Vítkovický brankář byl překonán podruhé, ale před koncem zahajovací třetiny se přece jen dočkal radosti. Navíc v oslabení. Petr Vrána tečoval střelu Marka Malíka - 75 sekund před přestávkou byl stav 2:2. Nejlepší střelec Vítkovic v play-off držel naděje na prodloužení finálové série.

Vítkovice dělila jedna třetina od pokračování série 

Po dalších dvaceti minutách bylo ve vítkovické ČEZ aréně ještě veseleji. Domácí předváděli nejúčinnější hokej ve finále, což přineslo i výsledek v podobě třetího gólu. Peter Húževka ujel třineckým obráncům a puk vyslal přesně do růžku branky Petera Hamerlíka. Srovnat mohl za chvíli Jiří Polanský, ale Málek byl proti. Opět prokazoval, že patří k nejlepším a nejdůležitějším postavám vítkovické družiny.

Húževka mohl potvrdit, že tento večer patří slovenským útočníkům, ale na začátku třetí dvacetiminutovky jeho únik nepřinesl navýšení skóre.

Klimek zachránil domácí 30 sekund před koncem 

Pro domácí přišel šok deset minut před koncem. Martin Lojek srovnal na 3:3. Vše začínalo znovu. Ne na dlouho. Ladislav Kohn vše otočil za 99 sekund - 4:3 pro Třinec. Ovšem nebyl konec. Oddechový čas, zaváhání Jana Peterka a Lukáš Klimek 30 sekund před možnou oslavou soka vše změnil. Drama nabralo další stupeň - 4:4. Prodloužení už nikdo nedokázal zabránit.

"Doufám, že to dotáhneme do vítězného konce, snad to bude nejdůležitější gól mé kariéry," řekl Klimek před nastaveným časem České televizi.

V infarktovém prodloužení se činil hlavně gólman Málek, který především dvakrát vychytal Bonka. Deset strhujících minut nerozhodlo. Zápas směřoval do samostatných nájezdů. V nich rozhodl Ondřej Šedivý. V úterý se pokračuje dále.

Finále play-off hokejové extraligy - 4. zápas
Vítkovice - Třinec 5:4 sn (2:2, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Sýkora (Burger, Vosátko ), 19. Vrána (Klimek, Malík), 35. Húževka (Káňa, Ujčík), 60. Klimek (Káňa, Vrána), Šedivý (samostatný nájezd) - 5. Bonk (Varaďa, Růžička), 12. Zíb, 51. Lojek (Bonk, Květoň), 53. Kohn (Krajíček, Květoň). Rozhodčí: Baluška, Ország (oba SR) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 9471. Stav série: 1:3.
Málek - Vosátko, Malík, Ovčačík, Ficenc, Punčochář, Bartoň - Huna, Burger, J. Sýkora - Pohl, Vrána, Klimek - Šedivý, Strapáč, Káňa - Ujčík, Húževka, Hlinka. Trenéři: Trličík a Moták.
Hamerlík - Hrabal, Zíb, Krajíček, Lojek, Richter, Seman - M. Růžička, Bonk, Varaďa - D. Květoň, Kohn, Polák - Hrňa, Peterek, Adamský - Zagrapan, Polanský, Koudelka. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Reklama