Hlavní obsah

Třinec v pátém finále dominoval, mistrovské oslavy si schoval na domácí led

TŘINEC

Hokejisté Třince splnili očekávání nejen svých fanoušků a právem se radují z titulu nových mistrů extraligy. V pátém finále play-off porazili doma Vítkovice 5:1 a celou sérii vyhráli 4:1 na zápasy. Mistrovský pohár je v držení Třince vůbec poprvé v historii nejvyšší soutěže. Pro dva hvězdné hráče finále skončilo poslední utkání sezóny už v první třetině. Nejprve byl vyloučen třinecký Kohn za faul na Káňu a vítkovický kanonýr Ujčík byl potrestán za úder hlavou.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Bonk (vlevo) a a prezident třineckých Ocelářů Ján Moder s extraligovým pohárem.

Článek
Fotogalerie

Do sestavy Vítkovic se vrátil obránce Trnka, ale Vítkovicím to nebylo nic platné. Ačkoliv hrály už od první minuty přesilovou hru, ujel jim po levé straně Růžička a třinecký fantom letošního play-off švihem pod víko otevřel skóre zápasu. Hosté ale dokázali ve stejné přesilové hře ještě vyrovnat zásluhou Ovčačíka. Poté se hra na chvíli přerušila, když na ledě zůstal ležet Káňa po čistém střetu Kohna. Na ledě zůstala krev, takže pro domácího forvarda zápas předčasně skončil.

V početní přesile byla spíše výjimkou příležitost Húževky, který ale zbrkle mířil mimo Hamerlíkovy tyče. Na druhé straně Polák nevyužil ideální přihrávku Polanského, dvakrát po sobě neuspěl ani Varaďa. Ve čtrnácté minutě vyfasoval čtyřminutový trest Trnka a hned po něm protihráče podrazil Sýkora. Plné dvě minuty hrál Třinec přesilovku pět na tři, střely z dálky končily ale jen v náruči brankáře Málka. Domácí trestali až v 19. minutě, kdy před Peterkem upadl obránce Bartoň, a na konci třinecké kombinace dostal domácí znovu do vedení Květoň.

Martin Růžička z Třince střílí první gól do branky Romana Málka z Vítkovic.foto: ČTK/Jaroslav Ožana

Koncem první třetiny skončil zápas pro dalšího hvězdného hráče finále. Vítkovický Ujčík dostal trest za úder hlavou. Ani pětiminutová přesilovka Třince skóre nezměnila, největší příležitosti Varadi a Růžičky pochytal Málek. Až v 27. minutě byl bezmocný při střele Hrabala, kterou ještě stihl tečovat Koudelka. Za dalších sedm minut mohlo být pro Třinec ještě radostněji – přes celé kluziště se prohnal Orsava, jehož střelu zastavil Málek betonem.

Vzápětí vítkovický gólman famózně zastavil i samostatný únik Adamského a hlavně jeho zásluhou mohl ostravský tým ještě pomýšlet na obrat. To by jej ale nesměli spoluhráči neustále nechávat na holičkách. V 38. minutě ujela třinecká dvojice Koudelka, Hrňa a druhý jmenovaný ranou z voleje rozvlnil síťku v brance Vítkovic počtvrté.

Hokejisté Třince se radují z gólu do sítě Vítkovic.foto: ČTK/Petr Sznapka

Vítkovičtí vstoupili do třetí části odvážně, Káňa nejprve přestřelil branku, dělovce Malíka zase vystavil efektní „semafor“ Hamerlík. Ten byl úspěšnější i při pokusu Káni v přesilové hře, kdy se jej útočník hostí snažil přehodit. Udeřil tak znovu Třinec, pátý gól zaznamenal v přesilovce Peterek.

Z tribun třinecké arény se pomalu začalo ozývat "mistři, mistři" a domácí hokejisté proti rezignovaným Vítkovicím už jen netrpělivě čekali na start mistrovských oslav.

ČP play-off hokejové extraligy - finále:
Třinec - Vítkovice 5:1on-line
Branky a nahrávky: 2. M. Růžička, 19. Květoň (Seman, Peterek), 27. Hrabal, 38. Hrňa (Koudelka, Zagrapan), 52. Peterek (Krajíček, Adamský)  -  3. Ovčačík (Pohl, Trnka). Vyloučení: 4:4, navíc Kohn (Třinec) a Ujčík (Vítkovice) 5 minut a do konce zápasu. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0.Konečný stav série: 4:1.
Hamerlík - Hrabal, Zíb, Krajíček, Lojek, Richter, Seman, Orsava, Vágner - M. Růžička, Bonk, Varaďa - D. Květoň, Kohn, Polák - Hrňa, Peterek, Adamský - Zagrapan, Polanský, Koudelka. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.
Málek - Vosátko, Malík, Ovčačík, Ficenc, Punčochář, Bartoň, Trnka, Kucsera - Huna, Burger, J. Sýkora - Pohl, Vrána, Klimek - Šedivý, Strapáč, Káňa - Ujčík, Húževka, Hlinka. Trenéři: Trličík a Moták.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec