Hlavní obsah

Třinecká mistrovská jízda skončila triumfem. Právem, neměla konkurenci

Libor KalousSport.cz

Zlatý příběh, který je složen z mozaiky malých střípků. Ne však bezvýznamných. Ale přece jen najdete i větší kusy, které zářily. Své o tom vědí i v Třinci, městě, kde se ještě dnes slaví první mistrovský hokejový titul, který tento klub v historii vyhrál. Proč? Protože útok, přesilovky, Růžička, Hamerlík plus ti další - dnes opojeni triumfem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva hráči Třince Radek Bonk, Jan Peterek a Ladislav Kohn s extraligovým pohárem.

Článek

Martin Růžička - nezastavitelný v bodování Bodový fantom letošního play-off. V 18 zápasech dosáhl na 33 bodů za 17 gólů a 16 asistencí. A to není vše. V kategorii vstřelených branek si připsal první místo, v přihrávkách skončil první a v +/- bodech obsadil třetí příčku. Pokud máte v mužstvu hráče s takovou fazónou, hned se vám dýchá lehčeji.

„Nevím, čím to, ale prostě mi to lepilo a měl jsem štěstí na výborné spoluhráče. S Bonkym a Vencou Varaďou jsme si strašně sedli," rozplývá se neotřesitelný vítěz kanadského bodování. Po triumfu s Třincem může Růžička směle pomýšlet na mistrovství světa, které začíná 29. dubna na Slovensku.

Peter Hamerlík - brankář s maskou Chucka Norrise Byl oporou, to je bez debat. Ale v bojích o titul čapal jako fakír. Stačí se podívat na jeho úspěšnost v utkáních - 93,33% - 100% - 96,88% - 87,18% a 95,65%.

Devětadvacetiletý slovenský gólman má na masce namalovaného Chucka Norrise, legendu, o které kolují tisíce humorných anekdot. Třeba tato: „Bůh chtěl stvořit svět za dvanáct dní. Chuck Norris mu dal jen šest.“ A Peter Hamerlík? Ten dal Vítkovicím jen pět zápasů, potom v úterý začal slavil titul. "V pátek vezu auto do servisu, takže do té doby bych měl být střízlivý.“

Přesilovky - postrach všech soupeřů Stačí se podívat na pár čísel ohledně využití přesilovek. Ve čtvrtfinále s Litvínovem Třinec vstřelil 24 gólů, z toho 8 v početní výhodě. V semifinále se Slavií 26/15. A finále s Vítkovicemi 20/5. „Tyhle faktory v zápasech rozhodují,“ potvrzuje třinecký útočník Václav Varaďa. Oceláří dosáhli ve vyřazovacích bojích na úspěšnost 28 procent. Jejich finálový sok na polovinu.

Tahouni - ti táhli zlatý Třinec Brankář Peter Hamerlík, Lukáš Krajíček, Josef Hrabal, Daniel Seman, Lukáš Zíb v obraně, v útoku Martin Růžička, Václav Varaďa, Radek Bonk, Ladislav Kohn, Jan Peterek, Martin Adamský, David Květoň. Postavy, které tvoří polovinu týmu. Jména, která udělala opěvované mužstvo z Třince, klubu, který poprvé ve své historii získal extraligový poklad - titul. A právem. A to především díky ofenzívě. V základní části nastřílel Třinec 178 gólů, byl nejlepší, v play-off 70 a vyhrál titul.

„Je to něco neskutečného. Po utkání jsem měl čtyřiašedesát blahopřejných esemesek od kamarádů a známých,“ raduje se ještě dnes třinecký kapitán Radek Bonk.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice