Hlavní obsah

Trličík: Důvěra a poctivá práce, to je tajemství úspěchu Vítkovic

Když byl před sezónou Mojmír Trličík poprvé kariéře jmenován hlavním koučem v extralize, moc lidí nevěřilo, že by dokázal s oslabenými Vítkovicemi nějaké zázraky. Jenže on se o jeden takový postaral, když společně s asistentem Zdeňkem Motákem dotáhl ostravský tým až k překvapivé obhajobě stříbrných medailí. "Zadostiučinění ale neřešíme, hlavně cítíme strašnou radost," řekl Trličík v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Trenér Mojmír Trličík na střídačce hokejistů Vítkovic

Článek

Před sezónou se Vítkovicím moc nevěřilo, kde je tajemství vašeho úspěchu?

Myslím, že na prvním místě je poctivý hokej a poctivá práce celého realizačního týmu a hlavně samozřejmě hráčů. K úspěchu přispělo také to, že jsme měli od vedení absolutní důvěru.

Cítíte nyní velké zadostiučinění, že se vám povedlo uspět?

Zadostiučinění ne, my cítíme strašnou radost. Protože tohle mužstvo dosáhlo opravdu velkého úspěchu.

Před sezónou tým opustila spousta hráčů, jak se vám podařilo stmelit kolektiv?

I tak tady zůstali velice kvalitní hráči - jak po stránce hokejové, tak osobnostní. Navíc tu byla řada mladých, s kterými jsme měli možnost pracovat a dobře je známe. Základem jsou vždy charakterové vlastnosti hráčů a pozitivní myšlení, týmový duch. Pokud jsme měli možnost, tak jsme se snažili dát dohromady právě takové hráče.

Jiří Burger, kapitán týmu
"Trenéři stále tmelili partu a udělali strašně moc práce. Ať už jde o tréninky a udržení pozitivní atmosféry. Spousta nových věcí se objevila při trénincích a na ledě a jak se ukázalo, tak to všechno jen přispělo k úspěchu."

Jiří Burger mluvil o tom, že ještě za celou svou kariéru nezažil takovou letní přípravu a že jste přinesli mnoho nových prvků do tréninku a samotné hry. Přibližte něco z toho...

To by bylo na dlouhé povídání... Ale my nevíme, jestli ta naše příprava a další věci byly dobré. My totiž nemůžeme srovnávat, protože jsme v extralize absolutní nováčci. Dělali jsme to po svém a s maximálním elánem tak, jak jsme si mysleli, že je to správné.

Byli jste v extralize nováčky, navíc jste nahradili proslulého kouče Hadamczika, velkou osobnost klubu. Jak těžké bylo vyrovnávat se s očekáváním fanoušků?

Nechci teď dělat hrdinu, jestli to bylo těžké - my o tom vlastně takhle nikdy ani nepřemýšleli. My jsme si věřili, že tomu přece jen trochu rozumíme a že nějaké schopnosti a dovednosti máme. To byl první moment. A druhý moment bylo to, že jsme měli velkou důvěru vedení. Že jsme se nemuseli klepat z toho, že když prohrajeme pár zápasů, tak vznikne panika.

Zdeněk Moták, asistent
"Chtěli jsme za každých okolností hrát aktivní hokej. Za každou cenu. I kdyby se nám v některých ohledech nedařilo. Aby to i ty kluky bavilo a měli z toho radost. Do své práce jsme chtěli vložit maximu z toho, co umíme. Může to znít velkohubě, ale máme svoji vizi, za kterou si jdeme."

Nestačili jste nakonec jen na Třinec, podruhé skončily Vítkovice stříbrné. Povede se vyhrát do třetice příští rok?

(smích) Vedení určitě bude mít ambice konečně na titul dosáhnout, to je přirozené. Ať bude cíl a ambice jakékoliv, tak pro nás je důležité, že víme, že se na sebe můžeme spolehnout. A že se budeme na další sezónu znovu připravovat na sto procent. A výsledek pak bude závislý na hodně okolnostech. Víte, my se k tomu snažíme přistupovat tak, že je to přece jenom sport, což nás svým způsobem trochu osvobozuje od tlaku na výsledky a úkoly. Ale to neznamená, že bychom k tomu přistupovali nějakým laxním přístupem! My v přípravě absolutně nic nepodceníme, nevypustíme jediný trénink. Podstatné totiž je, co pro možný úspěch můžete udělat.

Máte od vedení příslib toho, že se tým nebude pro příští sezónu příliš měnit?

Nevím to úplně přesně do detailů, ale kompletní jádro týmu kolem Malíka, Burgra, Ujčíka by mělo zůstat. Určitý otazník visí nad Hunou, který měl ambici jít do KHL. Určitě musí přijít ještě nějaký obránce, protože sezónu jsme začínali i končili se sedmi beky.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články